«Ένεση» κερδών στις τράπεζες 400 εκατ. ευρώ
Του Πέτρου Λεωτσάκου
Mε μια κίνηση ματ και με τη συναίνεση του ελληνικού δημοσίου αλλά και της Τραπέζης της Ελλάδος οι τράπεζες κατάφεραν να διασώσουν τα κέρδη τους από τους τόκους έναντι των 4 δισ. ευρώ που έλαβαν μέσω του προγράμματος στήριξης του Δημοσίου. Ταυτόχρονα απομακρύνεται και ο χρόνος υλοποίησης νέων αυξήσεων κεφαλαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ι» το Υπουργείο Οικονομίας εξετάζει σοβαρά την πρόταση που κατέθεσαν οι τραπεζίτες σύμφωνα με την οποία οι τόκοι δεν θα βαρύνουν πλέον τα κέρδη αλλά τα κεφάλαια, όπως ισχύει και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Προφανώς η κίνηση αυτή θα είναι ευεργετική για την κερδοφορία του 2009 και του 2010. Παράλληλα από τη στιγμή που διέσωσαν την κερδοφορία τους θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τον χρόνο υλοποίησης αυξήσεων κεφαλαίου και πλέον δεν επείγονται.
Ως γνωστό οι τράπεζες που έλαβαν τα 4 δισ. ευρώ υποχρεούνται να πληρώνουν 10% επιτόκιο στο ελληνικό δημόσιο ετησίως ή 400 εκατ. ευρώ. Για το 2009 το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου σε 230 εκατ. ευρώ λόγω καθυστερήσεων στις εκταμιεύσεις, τα οποία θα επιβάρυναν τα κέρδη τους. Π.χ. η AlphaBank, που έλαβε 940 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο, θα πληρώσει το 2009 περίπου 55 εκατ. ευρώ καθώς περιλαμβάνονται 7 μήνες του χρόνου εξαιτίας των καθυστερήσεων στις εκταμιεύσεις. Ανάλογα θα πλήρωνε και η Eurobank περίπου 55 εκατ. ευρώ, η ΑΤΕ 39 εκατ. ευρώ και η Εθνική 20,5 εκατ. ευρώ.
Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία οι τράπεζες κάθε χρόνο πρέπει να αποδίδουν τους τόκους στο Δημόσιο και θα τα αφαιρούν από τα κέρδη τους. Όμως τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν προφανώς θα έπλητταν καίρια την κερδοφορία τους. Π.χ. η Alpha ή η Eurobank σε ετήσια βάση θα πληρώνουν 95 εκατ. ευρώ σε τόκους για τα κεφάλαια που έλαβαν, δηλαδή τα κέρδη ενός τριμήνου.
Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι οι διοικήσεις των τραπεζών και ειδικά αυτές που έλαβαν μεγάλα ποσά κινητοποιήθηκαν. Κορυφαία τραπεζικά στελέχη συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομίας και τη διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος και έθεσαν το θέμα ζητώντας τα κεφάλαια που έλαβαν οι τράπεζες να μην λογίζονται ως δάνειο αλλά...συνέχεια...εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου