10 Δεκεμβρίου 2009

Πλούταρχος: Ο θεωρητικός της ελληνικής υποτέλειας.


Ξεκαθαρίσματα και...ξεσκαρταρίσματα!

Πλούταρχος: Ο θεωρητικός της ελληνικής υποτέλειας

Επειδή κρατάει χρόνια αυτή η ιστορία... και έχει αρχίσει από πολύ παλιά, δηλαδή η ξενοκρατία και οι υποτελείς Έλληνες ηγέτες, οπαδοί της λελογισμένης υποτέλειας και εθελοδουλείας, συνιστούμε το βιβλίο του Κυριάκου Σιμόπουλου "Ξενοκρατία, Μισελληνισμός και Υποτέλεια", έκδ. Στάχυ. Εδώ το ομώνυμο κεφάλαιο του βιβλίου από το διαδικτυακό περιοδικό Freeinquiry.gr - Ελεύθερη Έρευνα.

Εκρωμαισμένος στην πολιτική του ιδεολογία ήταν ο πολύς Πλούταρχος ο Χαιρωνεύς. Φίλος Ρωμαίων μεγιστάνων, προστατευόμενος του Τραϊανού και Ρωμαίος πολίτης ο ίδιος με το όνομα Μέστριος Φλώρος - από τον πάτρωνά του(1). Επώνυμος άρχων στη γενέτειρά του και ίσως βοιωτάρχης, έμπιστος δηλαδή της ρωμαϊκής εξουσίας.
Έχει αφομοιώσει την πολιτική της Ρώμης απέναντι στον υπόδουλο ελληνισμό. Προπαγανδίζει την pax romana και αποφεύγει οποιαδήποτε δυσάρεστη για τους Ρωμαίους κρίση ή αναφορά. Το έργο του είναι ανεκτίμητη πηγή πληροφοριών για τον αρχαίο κόσμο, αλλά αναξιόπιστο σε ό,τι αφορά τις ελληνορωμαϊκές σχέσεις, τη ρωμαϊκή κυριαρχία στην Ελλάδα και τις ελληνικές αντιδράσεις.
Ο Πλούταρχος γράφει ως πιστός Ρωμαίος πολίτης. Βλέπει τη ρωμαϊκή τυραννία και την εξαθλίωση των ελληνικών πληθυσμών. Γνωρίζει τον εκφαυλισμό της ρωμαϊκής εξουσίας και των ρωμαιόφιλων Ελλήνων συνεργατών. Αλλά είναι ευνοούμενος και προνομιούχος, ανήκει στην τοπική ολιγαρχία και...συνέχεια στην πηγή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου