05 Φεβρουαρίου 2011

Αντικαθεστωτική "ημέρα οργής" και στην Υεμένη...




Οι διαδηλωτές στην πρωτεύουσα της Υεμένης συνέχισαν και χθες τις κινητοποιήσεις με αίτημα την άμεση παραίτηση του προέδρου Σαλέχ, που έχει αγκιστρωθεί στην εξουσία τα τελευταία 32 χρόνια. Μιμούμενη το καθεστώς Μουμπάρακ στην Αίγυπτο, η κυβέρνηση διοργάνωσε τις δικές της κινητοποιήσεις υποστήριξης, χωρίς πάντως οι δύο παρατάξεις να εμπλακούν σε συγκρούσεις.

Ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξε ο Μουμπάρακ, ο πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα επιδιώξει την επανεκλογή του -η θητεία του εκπνέει το 2013- ούτε θα μεταβιβάσει την εξουσία στον γιο του. Με τον Σαλέχ επικοινώνησε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, καλώντας τον, όπως ανακοινώθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, να τηρίσει την υπόσχεσή του για μεταρρυθμίσεις.
Τις εξεγέρσεις σε χώρες του αραβικού κόσμου σχολίασε όμως χθες και το Ιράν κάνοντας λόγο για ένα "ισλαμικό απελευθερωτικό κίνημα". Σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι βρίσκονται απέναντι σε μια "μη αναστρέψιμη ήττα" και κάλεσε τους Αιγύπτιους να συσπειρωθούν γύρω από τη θρησκεία και τον στρατό κατά του "σιωνιστή εχθρού".
"Όσα συμβαίνουν σήμερα στη βόρεια Αφρική, την Αίγυπτο, την Τυνησία και σε άλλες χώρες έχουν ιδιαίτερη σημασία για εμάς. Είναι όπως λέγαμε, με αφορμή την ισλαμική αφύπνιση κατά τη νίκη της μεγάλης Ισλαμικής Επανάστασης του ιρανικού έθνους, που αποδεικνύεται σήμερα" δήλωσε κατά την προσευχή της Παρασκευής.

Ο αντίκτυπος από τις εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο έφτασε, τέλος, και στην Αλγερία, με τον πρόεδρο της χώρας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα να προαναγγέλλει την άρση του καθεστώτος "έκτακτης ανάγκης" που ισχύει στη χώρα τα τελευταία 19 χρόνια. Ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα λάβει  μέτρα για την άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας.
Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου