05 Φεβρουαρίου 2011

Μετά την ανατίναξη του αγωγού Αρίς - Ασκελόν παραίτησαν τον Μουμπάρακ από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος.

Με το που είπε ο Τζέφρυ ότι πάει στην Αίγυπτο,τέρμα ο Μουμπάρακ!Και τώρα με ποιόν θα μιλήσει;!Σύμφωνα με πληροφορίες του Αλφειού,ο Μουμπάρακ ενδέχεται εντός ολίγου να μεταβεί (επικαλούμενος λόγους υγείας),στη Γερμανία!
Έκτακτο συμπλήρωμα:Ω:20.00
Δεν θα πάει τελικά ο Τζέφρυ στο Κάϊρο!Σωστά ρωτούσε ο Αλφειός πιο πάνω!

Παραιτήθηκε από την ηγεσία του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος της Αιγύπτου ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.
Λίγο νωρίτερα η κρατική τηλεόραση είχε μεταδώσει πως παραιτήθηκε η ανώτατη ηγεσία του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NDP) στην Αίγυπτο. Μεταξύ των μελών του γραφείου του κυβερνώντος κόμματος που παραιτήθηκαν είναι και ο Γκαμάλ Μουμπάρακ, γιος του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Νέος γενικός γραμματέας του κόμματος είναι ο Χόσαμ Μπαντράουι, ο οποίος θεωρείται ότι ανήκει στη φιλελεύθερη πτέρυγα του κόμματος.
Εν τω μεταξύ, ο Αιγύπτιος πρόεδρος είχε το Σάββατο συνάντηση με τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης, αρμόδιους για την οικονομία, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί Οικονομικών, Πετρελαίου, Εμπορίου και Βιομηχανίας καθώς και ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, διευκρίνισε η ίδια πηγή.
Ο Χόσνι Μουμπάρακ τόνισε την Πέμπτη πως αν παραιτηθεί τώρα, η Αίγυπτος θα βυθιστεί στο χάος και επανέλαβε πως θα αποχωρήσει τον Σεπτέμβριο.
Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δηλώνει ότι επιθυμεί να συζητήσει σύντομα με το γενικό επιτελείο των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων τη διοργάνωση μιας αναίμακτης μετάβασης.
«Θα ήθελα να συζητήσω με τους επικεφαλής του στρατού, μάλλον σύντομα, προκειμένου να μελετήσουμε πώς θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε μία μετάβαση χωρίς να χυθεί αίμα», εξηγεί ο τιμηθείς με Νόμπελ Ειρήνης.
Ο Ελ Μπαραντέι καλεί επίσης τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να αποσυρθεί το ταχύτερο δυνατό.
«Θα υπάρξει χωρίς καμία αμφιβολία μια αραβική χώρα που θα τον υποδεχθεί. Έχω ακούσει να μιλούν για το Μπαχρέιν», προσθέτει ο Μπαραντέι, ο οποίος γνωστοποίησε την Παρασκευή μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Αιγύπτου, αν διοργανωθούν ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές.
NYΤ: Υπό εξέταση σενάρια για περιορισμό της εξουσίας του Μουμπάρακ
Σύμφωνα με τους New York Times, ο νέος αντιπρόεδρος της Αιγύπτου και οι επικεφαλής των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων εξετάζουν διάφορα σενάρια για τον περιορισμό της εξουσίας του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και την απομάκρυνσή του από το προεδρικό μέγαρο.
Η αμερικανική εφημερίδα, η οποία επικαλείται υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Αιγύπτου, προσθέτει ότι αυτά τα σενάρια δεν προβλέπουν να ζητηθεί από τον Αιγύπτιο πρόεδρο να αποσυρθεί άμεσα, ωστόσο προβλέπουν το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης της οποίας θα ηγείται ο Σουλεϊμάν.
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις
Την ίδια ώρα αποφασισμένοι να παραμείνουν στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο του Καΐρου μέχρι να αποχωρήσει ο πρόεδρος Μουμπάρακ είναι οι διαδηλωτές.
Διοικητής του στρατού της Αιγύπτου απευθύνθηκε στους χιλιάδες Αιγύπτιους που βρίσκονται στην Πλατεία Ταχρίρ σε μια προσπάθεια να τους πείσει να σταματήσουν τις διαδηλώσεις, οι οποίες έχουν παραλύσει την οικονομική ζωή στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.
«Έχετε κάθε δικαίωμα να εκφράσετε τα πιστεύω σας, αλλά σας παρακαλώ σώστε ό,τι έχει απομείνει από την Αίγυπτο. Κοιτάξτε γύρω σας», ανέφερε ο Χάσαν αλ Ροουένι.
Το πλήθος αντέδρασε φωνάζοντας πως ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ πρέπει να παραιτηθεί και ο Ροουένι κατέβηκε από το βήμα λέγοντας: «Δεν θα συνεχίσω να μιλάω εν μέσω τέτοιων ιαχών».
Νωρίτερα ο στρατός μετακίνησε ορισμένους από τους διαδηλωτές για να εξασφαλίσει ότι θα μπορέσει να ξαναρχίσει η κυκλοφορία στους δρόμους της πλατείας.
Χιλιάδες Αιγύπτιοι βρίσκονται για 12η ημέρα στην Πλατεία Ταχρίρ, πολλοί από τους οποίους έχουν κατασκηνώσει εκεί για μέρες με πανό και σημαίες.
«Χρειαζόμαστε να ανοίξουμε το δρόμο στην πλατεία, χρειαζόμαστε να αρχίσει ξανά η κυκλοφορία μέσω της Ταχρίρ. Οι άνθρωποι μπορούν να παραμείνουν στην Ταχρίρ, αλλά όχι στο δρόμο», πρόσθεσε ο Ροουένι.
Προηγουμένως, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να εμποδίσουν τα άρματα μάχης του στρατού να αποχωρήσουν φοβούμενοι νέες επιθέσεις από υποστηρικτές του προέδρου.
Νωρίς το πρωί, όταν άκουσαν τους κινητήρες των αρμάτων μάχης να μπαίνουν μπροστά, δεκάδες διαδηλωτές έτρεξαν για να καθίσουν γύρω από αυτά ώστε να υποχρεώσουν τους στρατιωτικούς να παραμείνουν στις θέσεις τους, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Την Κυριακή αναμένεται να ξανανοίξουν οι τράπεζες, μετά το κλείσιμό τους για μία εβδομάδα, ενώ το Χρηματιστήριο δεν θα ανοίξει τελικά τη Δευτέρα, όπως δήλωσε αξιωματούχος του χρηματιστηρίου, αναιρώντας σχετική απόφαση που είχε ληφθεί την περασμένη εβδομάδα.
Το χρηματιστήριο θα ανακοινώσει τη νέα ημερομηνία για το άνοιγμά του 48 ώρες νωρίτερα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Διεθνείς πιέσεις
Εντείνονται εν τω μεταξύ οι διεθνείς πιέσεις προς τον Μουμπάρακ. Την Παρασκεύη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τον Αιγύπτιο πρόεδρο να ακούσει τις φωνές των διαδηλωτών και να πάρει τη «σωστή» απόφαση.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ακόμη ότι η μεταβίβαση της εξουσίας στην Αίγυπτο πρέπει να ξεκινήσει τώρα αλλά οι λεπτομέρειες της διαδικασίας πρέπει να καθοριστούν από το λαό.
Από το Μόναχο όπου διεξάγεται η ετήσια διάσκεψη για την Ασφάλεια η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον υπογράμμισε ότι «η πολιτική μετάβαση στην Αίγυπτο πρέπει να γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή ομαλότητα, αλλά το ταχύτερο δυνατόν».
«Ο (αιγύπτιος) πρόεδρος (Χόσνι) Μουμπάρακ ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για επανεκλογή και ότι ούτε ο γιος του θα είναι υποψήφιος (...) Έδωσε ένα σαφές μήνυμα στην κυβέρνησή του να ηγηθεί και να υποστηρίξει αυτή τη διαδικασία μετάβασης», σημείωσε και πρόσθεσε: «Αυτό είναι που είπε η κυβέρνηση ότι προσπαθεί να κάνει και αυτό είναι που υποστηρίζουμε και ελπίζουμε να το δούμε να προχωράει με τη μεγαλύτερη δυνατή ομαλότητα, αλλά το ταχύτερο δυνατό υπό τις συνθήκες αυτές».
Η Αμερικανίδα υπουργός κάλεσε επίσης την αιγυπτιακή κυβέρνηση να πραγματοποιήσει ελεύθερες εκλογές τις οποίες θα επιτηρούν διεθνείς παρατηρητές και επικεντρώθηκε στην ανάγκη για μετάβαση στη δημοκρατία ως μέσο για την αντιμετώπιση του κύματος ταραχών στην Αίγυπτο και σε άλλα μέρη του αραβικού κόσμου.
Μιλώντας στην ίδια διάσκεψη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν επισήμανε ότι η ασφάλεια φέρνει ειρήνη και ανάπτυξη, «αλλά όταν δεν υπάρχει προκαλεί χάος και αβεβαιότητα. Το είδαμε αυτό πρόσφατα στην Τυνησία, την Αίγυπτο και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής».
Σύμφωνα με τον ίδιο, όλες οι χώρες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους με στόχο την προληπτική διπλωματία αντί να περιμένουν να ξεσπάσουν οι κρίσεις.
Από το βήμα της διάσκεψης και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι η πολιτική αλλαγή στην Αίγυπτο πρέπει να είναι ειρηνική και μεθοδική.
«Θα υπάρξει αλλαγή στην Αίγυπτο, αλλά πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ειρηνική και μεθοδική», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενη στους διαδηλωτές που ζητούν την αποχώρηση του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε πως ο υπόλοιπος κόσμος θα αδιαφορήσει «αν δεν ταχθούμε στο πλευρό αυτών των ανθρώπων».
H κ. Μέρκελ εκτίμησε πως η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μόλις αρχίσει η διαδικασία δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στην Αίγυπτο ίσως να μην είναι η σωστή προσέγγιση.
«Οι πρόωρες εκλογές στην αρχή της διαδικασίας εκδημοκρατισμού μάλλον είναι λανθασμένη προσέγγιση», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Πηγή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου