Έχει τεράστια σημασία να εξευρεθεί μια συμφωνία μεταξύ της Κύπρου και της Τρόικας, ώστε το πακέτο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας να συμφωνηθεί το συντομότερο δυνατό και να επανέλθουμε στην ομαλότητα, δήλωσε το απόγευμα επιστρέφοντας από τη Μόσχα ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.
Είπε ακόμα ότι αυτό το πακέτο πρέπει να το αποδεχθούν οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και πρόσθεσε πως ακόμα και αυτή τη στιγμή το ποσό των 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρέπει να εξευρεθεί τροποποιείται.
Σημείωσε πως αυτό που αποκόμισε από τις επαφές του στη Μόσχα είναι η θέληση για μετατροπή των όρων του υπάρχοντος χρέους, δηλαδή των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αναφερόμενος στις επαφές που είχε στη Μόσχα, ο κ. Σαρρής είπε πως «έγιναν έντονες διαπραγματεύσεις με τη ρωσική κυβέρνηση στα πλαίσια μιας προσπάθειας να εξευρεθούν τρόποι με τους οποίους επιχειρήσεις είτε κρατικές, είτε ιδιωτικές ρωσικές να συμμετέχουν σε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δραστηριότητες στην Κύπρο, με επίκεντρο το θέμα των υδρογονανθράκων και όχι μόνο, εφόσον δεν είναι δυνατό για λόγους διαχειρισιμότητας του χρέους να γινόταν κατευθείαν δάνειο στη Κυπριακή Δημοκρατία».
Ο Υπουργός αναφέρθηκε «σε δύο διαστάσεις. Πρώτον ότι δεν υπήρχε αρκετός καιρός ώστε να αξιολογηθούν σε μεγάλη λεπτομέρεια οι διάφορες προτάσεις οι οποίες είχαν γίνει και να δοθεί μια συγκεκριμένη απάντηση. Δεύτερο έγιναν ομάδες εργασίας στους διάφορους τομείς όπου συμμετείχαν Κύπριοι, αξιωματούχοι της κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα και διεφάνη ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα ήθελε η όποια βοήθεια θα έδιδε, να γίνει στα πλαίσια μιας συμφωνίας με την Τρόικα».
Αυτό, συνέχισε «ισχύει και για την επιμήκυνση και την διαφοροποίηση των όρων προς τα κάτω, ώστε να συνάδουν με τους όρους του δανείου από την Τρόικα, ώστε να μας δοθεί μια ελάφρυνση στο βάρος του χρέους. Εκεί πιστεύω πως έχουμε εύλογες πιθανότητες ότι θα πραγματοποιηθεί. Δεδομένου βεβαίως του γεγονότος ότι προέχει μια συμφωνία με την Τρόικα θέλω να υπογραμμίσω ότι βρισκόμαστε σε ένα πάρα πολύ κρίσιμο, θέμα ωρών, όπου όλοι πρέπει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να αποτρέψουμε τα χειρότερα, έστω και αν με εκείνο το οποίο θα συμφωνηθεί και με το οποίο και ο λαός πρέπει να σταθεί πίσω από τη Βουλή ώστε αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν έστω και αν είναι οδυνηρά, θα αποτρέψουν μια καταστροφική έκβαση».
Ο κ. Σαρρής είπε ακόμα ότι «όπως φαίνεται και από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών η επιλογή του Προέδρου να αποδεχθεί κάποια οδυνηρή μεν λύση, αλλά μια λύση η οποία μπορούσε να αποτελέσει τη βάση μιας μόνιμης λύσης στα προβλήματα μας τα οποία έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια ήταν η σωστή. Πιστεύω ότι και η πολιτεία, όποιος και να είναι κυβέρνηση στην επόμενη δεκαετία δεν θα ξεχάσει οποιαδήποτε συνεισφορά κάνουν οι πολίτες μας στο να εξευρεθούν τα αναγκαία ποσά τα οποία θα συμπληρώσουν τη χρηματοδότηση του πακέτου που χρειάζεται η Κύπρος για να ολοκληρώσει μία συμφωνία με την Τρόικα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Προέχει τώρα η εθνική ευθύνη ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία η οποία θα γίνει αποδεκτή από όλους».
Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα από τις επαφές του στη Μόσχα και εάν κομίζει κάτι χειροπιαστό από τη ρωσική πρωτεύουσα, ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε πως «ίσως το πιο χειροπιαστό είναι μια πρωτοβουλία, μία θέληση της μετατροπής των όρων του υπάρχοντος χρέους, δηλαδή των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από εκεί και πέρα θέλω να είμαι ειλικρινής» είπε και εξήγησε πως «για διάφορους λόγους, όπως ο χρόνος, αλλά και το ότι οι Ρώσοι θέλουν να είναι βέβαιοι ότι θα υπάρξει πρόγραμμα, έχουμε εκεί ένα πρόβλημα". Πρόσθεσε πως από τη μια πλευρά κάποια βοήθεια από τη Ρωσία βοηθά στο να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, από την άλλη πλευρά για να πάρει σάρκα και οστά αυτή η βοήθεια πρέπει να υπάρξει πρόγραμμα. Επομένως πρέπει να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια ώστε να μας δώσει την ευκαιρία να υπάρξει και συμμετοχή από τους Ρώσους, είπε.
Ερωτηθείς εάν θα υπάρχει κούρεμα καταθέσεων, ο κ. Σαρρής απάντησε πως «νομίζω πως αυτό είναι ξεκάθαρα στο τραπέζι. Είναι κάτι το οποίο χρειάζεται να συζητηθεί για να δούμε εάν κάποιου είδους κούρεμα καταθέσεων, που θα το καθιστούσε όσο πιο αποδεκτό γίνεται, θα συμβάλει στην οριστικοποίηση του πακέτου».
Ο κ. Σαρρής κλήθηκε να αναφέρει κατά πόσον έχει υπόψη του μια εγκύκλιο της ρωσικής κυβέρνησης προς Ρώσους επιχειρηματίες στην οποία τους ζητά να αποσύρουν τα χρήματα τους από τη Ευρωπαϊκή Ενωση, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό ένα κλίμα κινδύνου της Ευρωζώνης.
Αφού ανέφερε ότι δεν είναι εις γνώση του η συγκεκριμένη εγκύκλιος ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως «μετά από ένα αρχικό σοκ, υπό την έννοια ότι θα τους επιβληθεί κάποια σοβαρή φορολογία μεγάλων ποσών, αρκετό ποσοστό Ρώσων που έχουν δραστηριοποιηθεί στη Κύπρο από πολλά χρόνια και νοιώθουν ότι ήταν μαζί μας κατά τους καλούς καιρούς, έχουν επωφεληθεί από τους καλούς καιρούς, είναι και αυτοί διατεθειμένοι να συνεισφέρουν σε κάποια προσαρμογή, σε κάποια εξεύρεση των αναγκαίων ποσών ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το πακέτο και να προχωρήσουμε. Δεν είναι όλοι, σίγουρα θα υπάρξει και κάποια διαφυγή κεφαλαίων, κάποιοι οι οποίοι θα αισθάνονται απογοητευμένοι».
Εκείνο που θέλω να υπογραμμίσω, συνέχισε «είναι πως αν βρούμε κάποια συμφωνία και έχουμε και τη στήριξη των οργάνων της ΕΕ θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε εξέλιξη».
Σε ερώτηση για ποιο λόγο να παραμείνει η Κύπρος σε μια ευρωζώνη η οποία είναι υπό κατάρρευση σε περίπτωση υλοποίησης της εγκυκλίου της ρωσικής κυβέρνησης, ο κ. Σαρρής απάντησε πως «αυτή η εξέλιξη, αυτή η άδικη μεταχείριση της Κύπρου έχει δημιουργήσει σεισμικές δονήσεις στην ευρωζώνη και αυτό αναγνωρίζεται και από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές αυτής της πρωτοβουλίας. Από την άλλη πλευρά όμως πιστεύουν όλοι ότι είναι διαχειρίσιμη».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Υπουργός επανέλαβε πως «υπάρχει η πιθανότητα ένα σημαντικό μέρος (κεφαλαίων) να αποσυρθούν, αυτό θα δημιουργήσει θέμα ρευστότητας, αλλά στα πλαίσια μιας συμφωνίας αυτά τα προβλήματα πιστεύω ότι είναι διαχειρίσιμα και μπορούν να αντιμετωπιστούν».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά και ερωτηθείς κατά πόσον η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη όταν ανοίξουν οι τράπεζες, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη αγωνία μεταξύ του λαού, ο κ. Σαρρής είπε πως «βεβαίως είναι τεράστια η αγωνία. Γι αυτό έχει τεράστια σημασία να βρούμε μια συμφωνία ώστε να πούμε ότι το πακέτο έχει συμφωνηθεί και επανερχόμεθα όσο το δυνατό γρηγορότερα στην ομαλότητα».
Ερωτηθείς εάν αυτό το πακέτο θα το δεχθούν οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Υπουργός απάντησε πως «πρέπει να το αποδεχθούν. Το συζητούμε μαζί τους, πρέπει να βρούμε τώρα μια λύση η οποία να είναι αποδεκτή από όλους».
Σε ερώτηση κατά πόσον μπορούν να εξευρεθούν τα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ για το Ταμείο Αλληλεγγύης, ο κ. Σαρρής απάντησε: «Δεν το νομίζω. Δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει έτσι απλά. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αυτή τη στιγμή που μιλούμε τα ποσά διαφοροποιούνται. Τώρα μιλούμε για διαφορετικά νούμερα και θα πρέπει να δούμε ποιές είναι οι πιθανές πηγές» εξεύρεσης του ποσού.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου