15 Απριλίου 2013

Ο Γ.Δ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ Ο 1ος ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ



O Γ.Δ του ΥΠΟΙΚ ο 1ος μάρτυρας ενώπιον Ερευνητικής Επιτροπής


Συνεδρίασε σήμερα για πρώτη φορά υπό την νέα της σύνθεση η ερευνητική επιτροπή για την κατάσταση στην οποία περιήλθε το τραπεζικό σύστημα και γενικά η οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η πρώτη δημόσια συνεδρία της Επιτροπής, θα λάβει χώρα την προσεχή Παρασκευή , 19 Απριλίου στις 9:30 π.μ, "κατά την οποία κλήθηκε να καταθέσει ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών". Οι συνεδριάσεις πραγματοποιούνται ως γνωστό στο συνεδριακό κέντρο Φιλοξενία.
Τα τρία μέλη της Επιτροπής είναι οι πρώην δικαστές Γιώργος Πικής και Παναγιώτης Καλλής και ο εν ενεργεία δικαστής του Ανωτάτου, που αφυπηρετεί τον Μάιο, Ανδρέας Κραμβής.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, δήλωσε ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η μελέτη όλων των εγγράφων, που έχει συγκεντρώσει η Επιτροπή, ενώ ταξινομήθηκαν τα ζητήματα, που θα εξεταστούν και από σήμερα αρχίζει η διερεύνηση, με την ελπίδα ότι θα ολοκληρωθεί εντός του τριμήνου.

Αν κάποιος μάρτυρας κληθεί να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής και αρνηθεί να εμφανιστεί, τότε θα ακολουθείται η ίδια διαδικασία όπως στις ποινικές υποθέσεις, δηλαδή θα εκδίδεται εναντίον του ένταλμα σύλληψης. Αν βρίσκεται στο εξωτερικό, θα ζητείται η έκδοσή του, βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος.

Για τις όποιες ποινικές ευθύνες εντοπίζονται θα ενημερώνεται επίσημα ο Γενικός Εισαγγελέας για να ανοίγεται φάκελος και η υπόθεση θα καταχωρείται ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Οι όροι εντολής της Ερευνητικής Επιτροπής καλύπτουν όλο το φάσμα των αποφάσεων, των ενεργειών ή παραλείψεων, σε όλα τα επίπεδα, από τις πολιτικές αποφάσεις μέχρι τις αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των Τραπεζών και των Εποπτικών Αρχών και όσων άλλων η Επιτροπή κρίνει ότι πρέπει να ερευνήσει.

Θα αναζητηθούν ποινικές, αστικές και πολιτικές ευθύνες.

Η Ερευνητική Επιτροπή έχει εξουσία να καλέσει πρόσωπα κι από το εξωτερικό, ενώ η έρευνα θα πάει πίσω, κυρίως από το 2006, οπότε και άρχισαν να παρατηρούνται τα προβλήματα στις τράπεζες.

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η Ερευνητική Επιτροπή καλείται να εξετάσει τις ευθύνες για την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα και την οικονομία, κάνοντας ειδική αναφορά, μεταξύ άλλων, στα γεγονότα και τις αποφάσεις που σχετίζονται με την απόκτηση και διάθεση ξένων ομολόγων από κυπριακές τράπεζες.

Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στην περίοδο κατά την οποία, ενώ μεγάλες διεθνείς τράπεζες πωλούσαν τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που κατείχαν, την ίδια ώρα κυπριακές τράπεζες αγόραζαν ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου στη δευτερογενή αγορά.

Οι τρεις δικαστές καλούνται, επιπλέον, να διερευνήσουν τις συνθήκες και τη διαδικασία επιλογής και καθορισμού των όρων εντολής της PIMCO για αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου και των κεφαλαιακών αναγκών των κυπριακών τραπεζών, όπως επίσης τα γεγονότα και τις αποφάσεις που σχετίζονται με την απόφαση του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου και Οκτωβρίου του 2011 γι’ απομείωση των ελληνικών ομολόγων.

Η Ερευνητική Επιτροπή θα εξετάσει και τα γεγονότα και τις αποφάσεις, που σχετίζονται με την παροχή ή διαγραφή ή μείωση δανείων ή διαγραφή εγγυήσεων ή παροχή άλλων διευκολύνσεων από τράπεζες της Δημοκρατίας, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό, και, ειδικότερα, αν αυτά πραγματοποιήθηκαν με βάση τις ορθές διαδικασίες, εγγυήσεις ή εξασφαλίσεις, ή με βάση τα τραπεζιτικά κριτήρια καλού δανεισμού, και κατά πόσο υπήρξε επαρκής έλεγχος εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Επίσης, θα αναλυθούν τα γεγονότα και οι αποφάσεις που σχετίζονται με την εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου σύναψη δανείων από το Emergency Liquidity Assistance (ΕLΑ) και τη διοχέτευσή τους σε τράπεζες της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά την ορκωμοσία του τρίτου μέλους της Ερευνητικής Επιτροπής, Ανδρέα Κραμβή, δήλωσε ότι οι αποφάσεις των Επιτροπών είναι απόλυτα δεσμευτικές, όσον αφορά τις πολιτικές ευθύνες, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα αποδοθούν ευθύνες, όπου εντοπιστούν.

Κάλεσε, επίσης, την Επιτροπή να εξετάσει με αυξημένη αυστηρότητα τα όσα αποδίδονται τελευταίως στον ίδιο προσωπικά, σε σχέση με τους εξ αγχιστείας συγγενείς του και να επεκτείνει τις έρευνές της και στα όσα αφορούν το δικηγορικό του γραφείο, στο οποίο ήταν συνεταίρος μέχρι πρόσφατα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου