Πως ο Χέλμουτ Κολ επέβαλε το ευρώ με το ζόρι
Αποκαλυπτική ανέκδοτη συνέντευξη του πρώην καγκελάριου το 2002 σε σπουδαστή που έκανε διδακτορικό σε σχολή δημοσιογραφίας

Όπως χαρακτηριστικά γράφει η εφημερίδα, πρόκειται για μία συνέντευξη την οποία είχε πάρει ο Γερμανός δημοσιογράφος Jens Peter Paul το 2002, την εποχή που τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα του ευρώ αντικαθιστούσαν το μάρκο, στα πλαίσια διδακτορικής διατριβής για σχολή δημοσιογραφίας. Ο Κολ ήταν ο μακροβιότερος μεταπολεμικά καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρωτεργάτης μαζί με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν, της απαρχής της δημιουργίας του ευρώ στις αρχές του ’90, μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου.
«Ήξερα ότι δεν θα κέρδιζα ποτέ ένα δημοψήφισμα στη Γερμανία», λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο Κολ. «Θα χάναμε ένα δημοψήφισμα για την καθιέρωση του ευρώ. Είναι απολύτως ξεκάθαρο. Θα το έχανα με διαφορά επτά τρία».
«Αν ένας καγκελάριος επιδιώκει να προωθήσει ένα ζήτημα, πρέπει να είναι ισχυρός άνδρας», λέει σε άλλο σημείο της συνέντευξης. «Και αν είναι έξυπνος, γνωρίζει πότε ο καιρός είναι ώριμος. Σε μία περίπτωση-αυτή του ευρώ-ήμουν σαν δικτάτορας… Το ευρώ είναι συνώνυμο της Ευρώπης. Η Ευρώπη, για πρώτη φορά, δεν έχει πλέον πόλεμο», τονίζει.

Σε μία μάλιστα ομιλία του πέρυσι το Σεπτέμβριο με αφορμή τα 30 χρόνια πολιτικής του καριέρας, ο Κολ καλούσε την Ευρώπη να προχωρήσει σε περαιτέρω ολοκλήρωση παρά την κρίση του ευρώ, λέγοντας ότι δεν πρέπει ποτέ ξανά να ζήσει πόλεμο. «Η Ευρώπη δεν πρέπει ποτέ ξανά να πέσει σε πόλεμο», δήλωνε σε ομιλία που εκφώνησε στο Γερμανικό Ιστορικό Ινστιτούτο του Βερολίνου. «Πρέπει να προχωρήσουμε προς την ενοποίηση της Ευρώπης. Ας χρησιμοποιήσουμε σωστά το χρόνο που έχουμε».
Η επιδίωξη του Κολ και άλλων ηγετών να ενοποιήσουν την Ευρώπη για να αποφύγουν δυσάρεστες καταστάσεις του παρελθόντος, μοιάζει με..ανέκδοτο. Οι επιπτώσεις που βιώνει η Ελλάδα, ο ευρωπαϊκός νότος ακόμη και μεγάλα τμήματα πληθυσμού στον ευρωπαϊκό βορρά, θυμίζουν επιπτώσεις, οικονομικού πολέμου αυτή τη φορά, με το τοπίο στην Ευρώπη να μην έχει σήμερα καμιά σχέση με την ευρωευφορία της εποχής Κολ-Μιτεράν.

«Ο Σόϊμπλε είναι ένας πολύ χαρισματικός άνθρωπος, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό, αλλά δεν ήταν( σ.σ. η εισαγωγή του ευρώ) θέμα για κάποιον πρωτοεμφανιζόμενο. Έπρεπε να είναι κάποιος με πλήρη εξουσία», δήλωνε. Στην ίδια συνέντευξη ο Κολ, ο οποίος ηγήθηκε της Γερμανίας επί 16 έτη και σήμερα έχει καθηλωθεί σε αναπηρικό καροτσάκι μετά από ένα εγκεφαλικό το οποίο συνδυάστηκε με πέσιμο, υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος των αντιδράσεων των Γερμανών οφείλεται στην αντίληψη ότι δεν μπορεί να υπάρξει νομισματική ένωση χωρίς οικονομική και δημοσιονομική ενοποίηση.
Πηγή : εφ. “Η ΕΛΛΑΔΑ αύριο” 11/04/2013
Δημοσίευση : H Oικονομία με Άλλο Μάτι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου