03 Απριλίου 2013

ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ


Αποπληρωμή του μνημονίου χωρίς απεμπλοκή από την τρόικα!

Δέσμια του μνημονίου και των διεθνών δανειστών, φαίνεται να επιθυμεί να κρατήσει την Κύπρο η τρόικα.


Ενώ στις προτάσεις της, η κυβέρνηση πρόσθεσε ολόκληρη παράγραφο, με την οποία ζητά από τους δανειστές απεμπλοκή από την τρόικα και το μνημόνιο, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι έτοιμη να αποπληρώσει το δάνειο, εντούτοις, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής, με απαίτηση της τρόικας, η κυβέρνηση υποχώρησε και το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό.

«Θέλουν να μας έχουν δέσμιους, ακόμη και στην περίπτωση που ξεπληρώσουμε νωρίτερα το χρέος με δικούς μας πόρους», δήλωσε στο Sigmalive ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, χαρακτηρίζοντας αδιανόητη την εξέλιξη αυτή.

Πρόκειται για μια παράληψη που έγινε και στην Ελλάδα, είπε ο κ. Ομήρου. Διερωτήθηκε μάλιστα, γιατί, η Κύπρος, να μην έχει τη δυνατότητα να αποδεσμευτεί από το μνημόνιο, εάν καταφέρει να ξεχρεώσει με δικούς της πόρους, με διακρατικές συμφωνίες και προπώληση Φυσικού Αερίου κα.
Aυτή είναι η πρόταση που απαλήφθηκε, σύμφωνα με τον Γ. Ομήρου
“It is hereby agreed that in the event of full repayment of the loan before the date agreed on, the authorities will be released from any obligations and or conditions arising from the Memorandum of Understanding (should be provided in FFA)”
Ο κ. Ομήρου εκφράζει και με ανακοίνωση του την έντονη διαφωνία του για το γεγονός ότι στο μνημόνιο δεν περιλήφθηκε πρόνοια με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί να αποδεσμευθεί από τον Μηχανισμό στήριξης, τους όρους του μνημονίου και τον έλεγχο της Τρόικας έστω και αν εξοφληθεί το όποιο δάνειο δοθεί από τον Μηχανισμό.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Βουλής προειδοποιεί ότι αυτή η παράλειψη, «που οφείλεται προφανώς σε υποχώρηση της κυβέρνησης προς τις απαιτήσεις της Τρόικας, οδηγεί σε υποχρεωτική υποταγή σε δεσμά οικονομικής δουλείας και ακρωτηριασμού της εθνικής μας κυριαρχίας».
Είναι αδιανόητο και καταστροφικό, συνεχίζει η ανακοίνωση, «να είναι δέσμια η Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεχή επιβολή μέτρων που θα βαθαίνουν την ύφεση, θα αυξάνουν την ανεργία και θα βυθίζουν το λαό μας στην κοινωνική δυστυχία».
Επιβεβλημένο χαρακτηρίζει ο κ. Ομήρου, να υπάρξει ειδική ρύθμιση, έστω στην τελική δανειακή σύμβαση, ώστε εάν κι' εφόσον καταστεί δυνατή η αποπληρωμή του δανείου κι' επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι νωρίτερα, να μπορέσει η χώρα να απεμπλακεί από τα ασφυκτικά δεσμά του μνημονίου.
Είναι χρέος μας, προστίθεται στην ανακοίνωση, «ενώπιον της εκβιαστικής επιμονής των εταίρων μας να διαλύσουν ουσιαστικά το χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου, και να οδηγήσουν την Κύπρο σε μια χωρίς προηγούμενο ανθρωπιστική κρίση να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα εναλλακτικών επιλογών».
Εξάλλου, το Κ.Σ ΕΔΕΚ, προσβλέπει σε πλήρη και ενδελεχή έρευνα, καταλογισμό ευθυνών και προσαγωγή παντός υπαιτίου ενώπιον των αρμοδίων ποινικών δικαστηρίων.
Ο λαός απαιτεί απονομή δικαιοσύνης. Καμιά ανοχή στα εγκλήματα που οδήγησαν τον τόπο στην οικονομική κατάρρευση, τονίζει ο Γιαννάκης Ομήρου.
Καταλήγοντας, στην ανακοίνωση του το ΚΣ ΕΔΕΚ σημειώνει ότι «η ευθυκρισία, η αντικειμενικότητα, το ήθος και το υψηλό κύρος του Προέδρου και των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα οδηγήσουν στην τελική κάθαρση και τιμωρία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου