Η επιστολή που καίει την Κεντρική Τράπεζα!
Το Newsit εξασφάλισε την επιστολή η οποία εστάλη από το γραφείο του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στις 11 Φεβρουαρίου 2013 και απευθύνετο στον αναπληρωτή εκτελεστικό βοηθό διευθυντή της Λαικής Τράπεζας Τάκη Φειδία.
-Σύμφωνα με το κείμενο οποιοδήποτε «κούρεμα» καταθέσεων είναι παράνομο και αντισυνταγματικό.
-Η επιστολή είναι γραμμένη στα αγγλικά και την υπογράφει ο επικεφαλής του γραφείου του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Γιώργος Γεωργίου.
Ερωτηματικά εγείρει η στάση της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς ενώ είχε ετοιμαστεί από τα μέσα Ιανουαρίου το νομοσχέδιο που αφορούσε στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού μας συστήματος, με το οποίο ουσιαστικά διαλυόταν η Λαϊκή Τράπεζα, σε λιγότερο από ένα μήνα εστάλη επιστολή από την Κ.Τ. προς τον διευθύνοντα της Λαϊκής, η οποία σε καθησυχαστικό τόνο, ούτε λίγο ούτε πολύ αποκλείει το ενδεχόμενο κουρέματος των καταθέσεων.
Κατ' αυτόν τον τρόπο εγείρονται επίσης και σοβαρά ερωτηματικά για το κατά πόσον η Κ.Τ. μπορεί να γνώριζε για τα σενάρια ενός επικείμενου κουρέματος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ:
Κατ' αυτόν τον τρόπο εγείρονται επίσης και σοβαρά ερωτηματικά για το κατά πόσον η Κ.Τ. μπορεί να γνώριζε για τα σενάρια ενός επικείμενου κουρέματος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ:
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:
«Μετά από τη δημοσίευση ενός άρθρου στην εφημερίδα Financial Times με ημερομηνία 10 Φεβρουαρίου 2013 και με τίτλο "Πρόταση ριζοσπαστικής διάσωσης της Κύπρου", η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου επιθυμεί να τονίσει ότι κάθε δράση που αποσκοπεί στη μείωση ή τον περιορισμό ή στην στέρηση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των καταθετών, έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Κύπρου και του άρθρου 1 του Πρώτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τις διατάξεις που προστατεύουν το δικαίωμα της ιδιοκτησίας και το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε τέτοια πρόταση θεωρείται νομικά αβάσιμη, αλλά επίσης δεν μπορεί να τύχει και σοβαρής μελέτης».
ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΜΕ ΑΓΩΓΕΣ
Το δικηγορικό γραφείο ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ, ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ, ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ & ΔΑΜΙΑΝΟΥ ΔΕΠΕ, εξασφάλισε από το Ανώτατο Δικαστήριο προς όφελος πελατών του διάταγμα εναντίον της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και του Υπουργού Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με το οποίο οι καταθέσεις του αιτητών πελατών του πέραν των 100.000 Ευρώ να μην μπορούν με οποιοδήποτε τρόπο να δοθούν ή δαπανηθούν έναντι οποιουδήποτε λόγου ή προσώπου μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης και/ή μέχρι εκδόσεως νεοτέρας διαταγής του Δικαστηρίου.
Μιλώντας στο Newsit ο εκ των δικηγόρων του γραφείου Χρήστος Πουτζουρής, ανέφερε ότι η προσφυγή έγινε από δύο φυσικά και ένα νομικό πρόσωπο και καταχωρήθηκε αγωγή στο Ανώτατο Δικαστήριο εναντίον του Διατάγματος του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου με το οποίο πωλούνται ορισμένα περιουσιακά στοιχεία και το ενεργητικό της Λαϊκής Τράπεζας στην Τράπεζα Κύπρου.
Μαζί με την αίτηση για ακύρωση του διατάγματος που εκδόθηκε στις 29.3.2013 καταχωρήθηκε και μονομερής αίτηση με την οποία ζητείτο η έκδοση προσωρινού διατάγματος με το οποίο θα αναστέλλεται η ισχύς του διατάγματος (29.3.2013) μέχρι να εκδικαστεί η κυρίως αίτηση.
Το προσωρινό διάταγμα εκδόθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο μονομερώς, δηλαδή χθες Τρίτη 2 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία καταχωρήθηκε και η αγωγή. Οι εναγόμενοι θα παρουσιαστούν ενώπιον του Δικαστηρίου την Παρασκευή 5 Απριλίου και μέχρι τότε θα επιδοθεί στην Κεντρική Τράπεζα και τον Γενικό Εισαγγελέα εκ μέρους του Υπουργού Οικονομικών που είναι επίσης εναγόμενος, προκειμένου να δωθούν στοιχεία τα οποία θα δικαιολογούν την άρση της ισχύς του διατάγματος.
ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ
Ουσιαστικά το διάταγμα αναστέλλει την ισχύ του διατάγματος αναφορικά με την υπόθεση των στοιχείων της Λαϊκής Τράπεζας στην Τράπεζα Κύπρου όσον αφορά τις καταθέσεις των αιτητών.
Ο κ. Πουτζουρής χαρακτήρισε το Διάταγμα αντισυνταγματικό, αλλά και παράνομο, καθώς παραβιάζονται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα που κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως το δικαίωμα ιδιοκτησίας του άρθρου 23. Επίσης παραβιάζει δικαιώματα τα οποία κατοχυρώνονται με την ευρωπαϊκή συνθήκη για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το διάταγμα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας έχει εκδοθεί καθ’ υπέρβαση του εξουσιοδοτούντος Νόμου, δηλαδή του Νόμου 17.1.2013, το οποίο αναφέρεται στην εξυγίανση των Πιστωτικών Ιδρυμάτων. Σύμφωνα με το Νόμο ο Διοικητής της ΚΤ, μέσω του Υπουργού Οικονομικών, δεν είχε τέτοια εξουσία να εκδώσει το διάταγμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Διαβάστε το τελικό κείμενο του Μνημονίου για την Κύπρο
Μεγαλοκαταθέτες της Λαϊκής απειλούν το Διοικητή της ΚΤ με αγωγές
Χριστοδούλου: Απειλούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου
Μπαρόζο: Η ΕΕ έβαλε τέλος στην αβεβαιότητα για την Κύπρο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου