03 Απριλίου 2013

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΕΕ , ΔΝΤ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ



Έντονη αντίδραση του Πούτιν στους χειρισμούς ΕΕ, ΔΝΤ και Αναστασιάδη στην Κύπρο


  • Ως «ηθικά ανεπίτρεπτη» και «επικίνδυνη» χαρακτηρίζει ο Πούτιν την επιβολή φόρου στους καταθέτες των κυπριακών τραπεζών
  • Στα σημερινά ρωσικά δημοσιεύματα δίνεται έμφαση στο γεγονός ότι ο Αναστασιάδης προέβη σε δηλώσεις αποδοχής της πρότασης των δανειστώνδίχως να έχει προηγηθεί ψηφοφορία στο Κυπριακό Κοινοβούλιο

Πρακτορείο RIA Novosti  
18 Mαρτίου 2013 
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

«Κατά την άποψη του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, μια τελική συναίνεση της κυπριακής κυβέρνησης στην επιβολή φόρου σε όλες τις τραπεζικές καταθέσεις ως όρου μιας συμφωνίας προκειμένου να λάβει η Κύπρος δάνειο από διεθνείς πιστωτές θα είναι άδικη, ηθικά ανεπίτρεπτη και επικίνδυνη», δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ

«Ο Πούτιν συγκάλεσε σήμερα έκτακτη (την δεύτερη από το Σάββατο) σύσκεψη με μέλη της ρωσικής κυβέρνησης και συμβούλους του σε θέματα οικονομικών, προκειμένου να συζητήσουν τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη. 


Κατά την αξιολόγηση μιας πιθανής τελικής απόφασης να επιβληθεί πρόσθετος φόρος επί των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο, ο Πούτιν μίλησε με αρνητικούς χαρακτηρισμούς, τονίζοντας ότι μια τέτοια απόφαση θα ήταν δείγμα έλλειψης επαγγελματισμού και άκρως επικίνδυνη»,πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. 

Οι Κύπριοι καταθέτες αντέδρασαν με πανικό και έσπευσαν να αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους από μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, αλλά σε πολλές περιπτώσεις τα μηχανήματα αρνήθηκαν να τους δώσουν μετρητά. 

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ισχυρίστηκε ότι είχε να επιλέξει ανάμεσα στο«καταστροφικό σενάριο της άτακτης χρεοκοπίας και το σενάριο μιας οδυνηρής αλλά ελεγχόμενης διαχείρισης της κρίσης». 

Σημειωτέον ότι το σχέδιο «διάσωσης» δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το Κοινοβούλιο της Κύπρου. Η ψηφοφορία που αφορά στην φορολογία των τραπεζικών καταθέσεων έχει προγραμματιστεί για απόψε (το βράδυ της Δευτέρας)


Και στο βάθος… Moody’s και δολάριο ΗΠΑ


Οι ρωσικές τράπεζες είναι σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένες στον νέο κίνδυνο που προκύπτει από τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο, δεδομένου ότι, στα τέλη του 2012, είχαν περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες, ενώ οι καταθέσεις ρωσικών επιχειρήσεων αγγίζουν τα19 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αμερικανικού οίκουαξιολόγησης Moody’s, o oποίος προχθές υποβάθμισε την Κύπρο σε κατηγορία “junk”

Στο Χρηματιστήριο της Μόσχας το ρωσικό ρούβλι, αλλά και οι μετοχές, σημείωσαν σήμερακατακόρυφη πτώση εν μέσω της αυξανόμενης ανησυχίας των επενδυτών για τη συμφωνία «διάσωσης» της Κύπρου από το ΔΝΤ και την ΕΕ και τους φόβους για κλιμάκωση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης. 

Σήμερα στις 11:50 π.μ. ώρα Μόσχας (9:50 π.μ. ώρα Ελλάδας), το ρούβλι σημείωσε πτώση κατά 24 καπίκια έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, ενώ σημείωσε άνοδο κατά 15 καπίκια έναντι του ευρώ. 

Οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου τύπου Brent έπεσαν κατά 1,31 % στο εμπόριο το πρωί της Δευτέρας, με την τιμή του Brent να έχει διαμορφωθεί στα 108,38 δολάρια το βαρέλι. Το ευρώ βυθίστηκε έναντι του δολαρίου ΗΠΑ (στα 1,2903 δολάρια), ενώ την περασμένη Παρασκευή ήταν στα 1,3076 δολάρια. 

Οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο σπεύδουν να «ασφαλίσουν» τα δολάριά τους, ενώ παρατηρήθηκε σε ευρεία κλίμακα ντάμπινγκ των μετοχών υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου τουρωσικού ρουβλίου και των ρωσικών μετοχών, μετά την είδηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ συμφώνησαν να προσφέρουν δάνειο ύψους € 10 δισεκατομμυρίων στην Κύπρο με αυτόματη φορολόγηση όλων των καταθέσεων σε κυπριακές τράπεζες. 

 Η προειδοποίηση Κούντριν

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αλεξέι Κούντριν είχε προειδοποιήσει από τον Ιανουάριο ότι η ευάλωτη από την κρίση χρέους κυπριακή οικονομία είναι πολύ πιθανόν να πυροδοτήσει μια νέα έξαρση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη. 



«Λόγω των χειρισμών ΔΝΤ και ΕΕτο πρόβλημα του κυπριακού χρέους έχει πάρει έντονες διαστάσεις. Η Κύπρος δεν αποκλείεται να προκαλέσει μια επέκταση της κρίσης χρέους», είχε τονίσει τον Ιανουάριο σε συνέντευξή του ο Κούντριν. 

Μετά από πιέσεις, η Κύπρος υπέβαλε επισήμως αίτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για οικονομική στήριξη στα μέσα του 2012, με την ελπίδα ότι θα στήριζε έτσι τον τραπεζικό της τομέα, ο οποίος είχε ήδη δεχθεί πλήγμα λόγω της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, καθώς οι τοπικές τράπεζες είχαν κληθεί να επιβάλουν κούρεμα ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ στα πλαίσια της «εθελούσιας» αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. 

Αποτέλεσμα των χειρισμών αυτών είναι ότι, το μικρό κράτος της Κύπρου, του οποίου το χρέος έχει πλέον αξιολογηθεί από τους τρεις μεγαλύτερους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης ως“junk”δεν είναι πλέον σε θέση να αντλεί ποσά στις διεθνείς κεφαλαιαγορές κεφαλαίων ώστε να μπορεί να καλύπτει τις δημοσιονομικές του ανάγκες. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου