25 Απριλίου 2013

Νέες χαλαρώσεις Το δέκατο διάταγμα για τις συναλλαγές εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα


Νέες χαλαρώσεις
Το δέκατο διάταγμα για τις συναλλαγές εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα


Το δέκατο διάταγμα για τις συναλλαγές εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα



Σχετικά άρθρα:
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/142754/to-dekato-diatagma-gia-tis-synallages-exedose-i-kentriki-trapeza#sthash.05SHLkhe.dpuf
Λευκωσία: Νέες χαλαρώσεις στις συναλλαγές προβλέπει το 10ο διάταγμα επιβολής προσωρινών μέτρων που εξέδωσε απόψε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Παράλληλα η Κεντρική προχώρησε και στην έκδοση διατάγματος για συναλλαγές ξένων τραπεζών στην Κύπρο, σύμφωνα με το οποίο απελευθερώνονται πλήρως, οι συναλλαγές των διεθνών πελατών, των καταστημάτων ή των θυγατρικών των ξένων τραπεζών υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούν τα κριτήρια που καθορίζονται στο εν λόγω Διάταγμα κατά την κρίση της Κεντρικής Τράπεζας.
Δηλαδή, δεν θα έχει άμεση εφαρμογή το Διάταγμα, θα υποβάλλεται λίστα για τους διεθνείς πελάτες και αν η Κεντρική Τράπεζα ικανοποιηθεί ότι πληρούνται όλα τα κριτήρια, θα υποβάλλει τον κατάλογο στο Υπουργείο Οικονομικών για να εγκριθεί η εξαίρεση της τράπεζας και των πελατών από τους περιορισμούς στις συναλλαγές. (Διαβάστε εδώ το πρώτο Διάταγμα για τις διεθνείς τράπεζες)
Όσον αφορά το 10ο διάταγμα επιβολής προσωρινών μέτρων στις συναλλαγές εντός Κύπρου, αυτό διατηρεί την απόσυρση 300 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και 500 ευρώ την ημέρα για νομικά πρόσωπα.
Η χωρίς μετρητά πληρωμή και μεταφορά χρημάτων ανεξαρτήτου σκοπού, θα αυξάνεται, από 3.000 σε 10.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα το μήνα. Για νομικά πρόσωπα αυξάνεται σε 50.000 ευρώ το μήνα ανεξαρτήτου σκοπού.
Επίσης, επιτρέπεται μέχρι 300.000 ευρώ ανά συναλλαγή για αγορά αγαθών ή/και υπηρεσιών χωρίς δικαιολογητικά. Για πέραν των 300.000 ευρώ με την παρουσίαση δικαιολογητικών στην Τράπεζα, δεν θα χρειάζεται η έγκριση της Επιτροπής.
Όσον αφορά συναλλαγές εκτός Κύπρου, το διάταγμα επιτρέπει, μέχρι 250.000 ευρώ ανά συναλλαγή εμβάσματα, μεταφορά χρημάτων που εμπίπτουν στη συνήθη επαγγελματική δραστηριότητα χωρίς έγκριση της Επιτροπής αλλά με δικαιολογητικά στην τράπεζα.
Η μεταφορά χρημάτων από 250.000 έως 500.000 θα γίνεται με έγκριση στην Επιτροπή σε κατάλογο. Ποσά πέραν των 500.000 θα πρέπει να υποβάλλονται για έγκριση στην Επιτροπή.
Εξάλλου, οι μεταφορές χρημάτων εκτός Δημοκρατίας αυξάνονται από 3.000 σε 5.000 μηνιαίως, χωρίς δικαιολογητικά ανεξαρτήτως σκοπού.
Επίσης, η μεταφορά σε μετρητά ανά φυσικό πρόσωπο, ανά ταξίδι αυξάνονται από 2.000 σε 3.000.

(Διαβάστε εδώ το δέκατο Διάταγμα για τα περιοριστικά μέτρα)
-
ΠΗΓΗhttp://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/142754/to-dekato-diatagma-gia-tis-synallages-exedose-i-kentriki-trapeza

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου