17 Ιουνίου 2013

Φορτίο μαρμάρου σε αρχαίο ναυάγιο συνδέεται με ναό του Απόλλωνα

roman-shipwreck
Το κύριο φορτίο του ναυαγίου ήταν 50 τόνοι μαρμάρου, κομμάτια μιας τεράστιας στήλης, τα οποία προφανώς είχαν σταλεί για την κατασκευή ενός ναού. Όμως η αρχαιολόγοςDeborah Carlson, η οποία ηγούνταν της υποβρύχιας ανασκαφής του 2.000 ετών ναυαγίου δεν ήξερε τίνος ναού, έτσι έψαχνε όλη τη γύρω περιοχή εξετάζοντας τις πιθανότητες.

Και υπήρχαν πολλές- η δυτική Τουρκία, κάποτε μέρος της αρχαίας Ελλάδας και αργότερα τηςΡωμαϊκής αυτοκρατορίας, φιλοξενεί αρχαιολογικές τοποθεσίες όπως η Έφεσος και η Τροία. Η Carlson είχε περιορίσει τις επιλογές της σε μια λίστα κοντινών ναών που χρησιμοποιούνταν κατά τον πρώτο αιώνα π.Χ., που ήταν και η πιθανή ημερομηνία της βύθισης της στήλης που βρέθηκε στο ναυάγιο.

Ο Ναός του Απόλλωνα στο Κλάρος, περίπου 40 μίλια (64 χιλιόμετρα) από το Κιζιλμπουρούν (Kızılburun), ήταν στην κορυφή της λίστας της. Φτάνοντας εκει, πρόσεξε πως υπήρχαν πεσμένoι μαρμάρινοι κίονες διάσπαρτοι στην ελώδη έκταση. «Μου έκανε εντύπωση σχεδόν αμέσως», θυμάται. Οι κίονες ήταν δωρικού ρυθμού, ίδιοι με το μάρμαρο από το ναυάγιο, και έμοιαζαν  να είναι στο σωστό μέγεθος. Περιπλανήθηκε μέσα στο νερό της πηγής που πλημμυρίζει το χώρο, ελέγχοντας και μετρώντας τα κομμάτια από τους κίονες.

Ενάμιση χρόνο αργότερα, η πρώτη εντύπωση της Carlson αποδείχτηκε σωστή. Χρησιμοποιώντας ποικίλες τεχνικές, συσχέτισε τη στήλη του ναυαγίου στο Kızılburun με τον πιθανό προορισμό του, το ναό στοΚλάρος - καθώς και την πιθανή καταγωγή του, ένα λατομείο μαρμάρου 200 μίλια (322 χιλιόμετρα) μακριά σε ένα νησί στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Ενώ υπάρχουν πολλά αρχαία μάρμαρα στα ναυάγια που καλύπτουν τον πυθμένα του Αιγαίου και τηςΜεσογείου, αυτή είναι η πρώτη φορά που αρχαιολόγοι εντόπισαν τόσο την προέλευση του μαρμάρου όσο και τον προορισμό του. Και αυτό βοηθά στο να μάθουν νέα πράγματα για το τρόπο με τον οποίο οι αρχαίοι αρχιτέκτονες έχτιζαν τους ναούς τους.

Το ναυάγιο ήταν ένα από τα πέντε βρέθηκαν στο Kızılburun το 1993 κατά τη διάρκεια μιας έρευνας του Ινστιτούτου Ναυτικής Αρχαιολογίας (ΙΝΑ) του Πανεπιστημίου Texas A & M University ,στο οποίο εργάζεται η Carlson. Το ΙΝΑ έχει ένα ερευνητικό κέντρο στο Bodrum, (Αλικαρνασσός), στην Τουρκία. ΗCarlson ασχολήθηκε με την ανασκαφή αυτής της μαρμάρινης στήλης από το 2005 έως το 2008, με την υποστήριξη του Συμβουλίου Εξερευνητικών Αποστολών του National Geographic.
Η στήλη την οποία μελετά η Carlson δεν μοιάζει με  στήλη. Έχει τη μορφή οκτώ γιγάντιων τυμπάνων από μάρμαρο, το κάθε ένα περίπου πέντε πόδια (1,5 μέτρο) σε πλάτος. Το απλό, τετραγωνικό στέμμα του κομματιού της κορυφής δείχνει ότι ήταν μια  στήλη δωρικού ρυθμού. 

Βρίσκονταν κάτω από το νερό για 2.000 χρόνια και  καλύπτονται από παντού από θαλάσσια ζωή. Δεν είναι ούτε λεπτοδουλεμένα. Το μάρμαρο "σπάει" εύκολα, έτσι οι αρχαίοι εξόρυσσαν πάντα μπλοκ μαρμάρου με μια-δυο επιπλέον ίντσες σε όλες τις πλευρές. Τα μπλοκ στριμώχνονταν μαζί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους μέσα στο πλοίο, και οι λιθοδόμοι ολοκλήρωναν το σκάλισμα όταν έφθαναν στο τελικό προορισμό τους.

Η Carlson πιστεύει ότι αυτό το μάρμαρο ήρθε από την Προκόννησο, μια τοποθεσία στη θάλασσα του Μαρμαρά, νοτιοδυτικά της Κωνσταντινούπολης. Σε δορυφορικές φωτογραφίες, η βόρεια πλευρά του νησιού λάμπει λευκή. Εκεί εξορύσσεται ακόμα εκεί σήμερα μάρμαρο το οποίο χρησιμοποιείται για να καλύψει πάγκους και ντουζιέρες σε όλη την Ευρώπη.

Ανιχνεύοντας την πηγή και τον προορισμό του μαρμάρου

Η πρώτη ένδειξη ότι το μάρμαρο του ναυαγίου προερχόταν από εκεί ήταν το διακριτικό χρώμα: λευκό με καθαρές μπλε φλέβες. Η Carlson χρησιμοποίησε επίσης σταθερή ανάλυση ισοτόπων, μια τεχνική που εξετάζει την πέτρα για να βρει σε ποιό λατομείο ταιριάζει περισσότερο η χημική υπογραφή ώστε να συνδέσει το λατομείο με το μάρμαρο. Οι κόκκοι αντιστοιχούσαν με το μάρμαρο της Προκόννησου όταν εξετάστηκαν με μικροσκόπιο.

Για να βρει τον προορισμό του μαρμάρου, η Carlson ξεκίνησε αποκλείοντας σπίτια και άλλα μικρά κτίρια. Εάν τα μαρμάρινα "τύμπανα" στέκονταν το ένα πάνω στο άλλο, η στήλη θα ήταν τεράστια - πάνω από 30 πόδια (9 μ.) ψηλή - έτσι η Carlson ήξερε ότι θα έπρεπε να προορίζονταν για κάποιο μνημείο. Περιόρισε τον κατάλογο των ναών στην περιοχή του ναυαγίου με εκείνους που είχαν αρχιτεκτονικό ύφος σύμφωνο με αυτό του πρώτου αιώνα π.Χ., της ημερομηνίας δηλαδή του ναυαγίου, βασιζόμενη σε αμφορείς τους οποίους μετέφερε επίσης το πλοίο. Ο προορισμός κατέλειξε πως ήταν το Κλάρος.

Όπως ο περίφημος Ναός του Απόλλωνα στους Δελφούς, έτσι και ο ναός στο Κλάρος είχε μαντείο. Όταν έρχονταν επισκέπτες, ο μάντης, ένας ιερέας, έπινε νερό από μια ιερή πηγή και έκανε αινιγματικές δηλώσεις εξ ονόματος του θεού, ο οποίος σχετιζόταν με την αλήθεια και την προφητεία.

Η κατασκευή του ναού άρχισε πιθανότατα τον τρίτο αιώνα π.Χ. και συνεχίστηκε για πέντε αιώνες. Η στήλη στο ναυάγιο, λέει η Carlson, θα μπορούσε να ήταν δωρεά από κάποιον ικανοποιημένο προσκυνητή. Ο ναός δεν τελείωσε ποτέ, αλλά όχι λόγω έλλειψης της εν λόγω στήλης. Είναι πιθανόν να ξέμειναν οι κατασκευαστές από χρήματα. Σε τελική ανάλυση μπορεί να έχει καταστραφεί από σεισμό ή ακόμη και να αποσυναρμολογήθηκε από εισβολείς.


Πηγή: National Geographic

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου