17 Ιουνίου 2013

Αποστολή στην Κύπρο: Ιερό Απόλλωνος Υλάτη

Αποστολή στην Κύπρο: Ιερό Απόλλωνος Υλάτη







http://www.rhodes.aegean.gr/sxedia/GRAFDASKALOU/TheoiOlymbou/OI_THEOI_TOY_OLYMPOY/APOLLWNAS.htm






Αρχικός Τίτλος: Αποστολή στο Ναό του Απόλλωνα Υλάτη στη Λεμεσό.



Περίπου 2,5 χιλιόμετρα από το αρχαίο θέατρο του Κουρίου, προς την κατεύθυνση της Πάφου, βρίσκεται ο Ναός του Απόλλωνα Υλάτη, του τότε «θεού των δασών», που είναι γνωστός στις ιστορικές πηγές που αναφέρονται στην Κύπρο σαν ένα απο τα τρία σημαντικότερα Ιερά της νήσου. Η λατρεία του Απόλλωνα στην περιοχή αρχίζει τον 8ο π.Χ αιώνα και συνεχίζεται μέχρι τον 4ο μ.Χ.
Για να τονισθεί ή σημαντικότητα του ιερού για την Κύπρο, ο Στράβων αναφέρει ένα ακρωτήρι μετά το Κούριον στα δυτικά , από το οποίο έριχναν αυτούς οι οποίοι άγγιζαν τον ιερό βωμό του Απόλλωνα. Πλήθος επιγραφικών μαρτυριών που αποκαλύφθηκαν στον ίδιο τον χώρο και την πόλη επιβεβαίωσαν τις ιστορικές πηγές.



Ο ιερός χώρος επεκτάθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ για να προστεθούν σε αυτόν ο αρχικός ναός, ένα κυκλικό μνημείο και ένας Αρχαϊκός βωμός. Σοβαρές καταστροφές προκλήθηκαν στον χώρο από τον μεγάλο σεισμό του 365 μ.Χ. Μερικοί τοίχοι οι οποίοι κατέρρευσαν, βρέθηκαν ακριβώς όπως είχαν πέσει και έτσι αναστηλώθηκαν απο το Τμήμα Αρχαιοτήτων Λεμεσού.
Όπως είναι εμφανές , μετα από τη μερική αναστήλωση των τοίχων του ιερού, ο Ναός ήταν το ψηλότερο και πιο μεγαλοπρεπές κτήριο, η αυτονομία του οποίου δεν μπορεί παρά να συσχετισθεί με το αντίστοιχο Ιερό του Απόλλωνος Μαλεάτα της Επιδαύρου, το σημαντικότερο και αρχαιότερο ιερό του Απόλλωνα στην Αργολίδα. Είναι ενδεικτική της λατρευτικής αυτής συνάφειας η ανεύρεση των γνωστών ιερών οκλαζόντων παίδων (temple boys) στην πλαγιά της Αγίας ’ννας. Στη βάση ενός εξ αυτών σώζεται η αρχαιότερη επιγραφή στην οποία συναντάται το όνομα του Θεού Απόλλωνα (5ος – 4ος αι. π.Χ).


Ο μερικώς αναστηλωμένος Ναός.


Στον χώρο, όπως είναι εμφανές από τον χάρτη, υπήρχαν δύο είσοδοι, η μία της Πάφου και οι άλλη του Κουρίου (εικ.1) και οι πιστοί εισέρχονταν στον ναό και απο τις δύο εισόδους.
Ανασκαφές κατά το 1978-84 αποκάλυψαν τα κατάλοιπα ενός Κυκλικού Μνημείου (σημ.χάρτη/εικ.Β) κατασκευασμένο απο τον 6ο αιώνα π.Χ. σε λιθόστρωτο δάπεδο. Οι ανασκαφείς υποθέτουν ότι το κυκλικό λιθόστρωτο δάπεδο προοριζόταν για πομπές/χορούς γύρω απο κήπο ιερής βλάστησης (ή δέντρων) σχετικής με τον Απόλλωνα Υλάτη.
Επίσης βρέθηκαν κατάλοιπα ενός βωμού στο Αρχαϊκό Τέμενος (σημ.χάρτη/εικ.Γ), 30 περίπου μέτρα απο το Ναό του Απόλλωνα, και πιο κάτω κτίσματα που κατά πάσα πιθανότητα άνηκαν σε ιερέα του ναού.
Ανατολικά του Αρχαϊκού Τεμένους βρίσκονταν τα Λουτρά (σημ.χάρτη/εικ.Δ), που ήταν προσιτά από θάλαμο και μικρή στοά. Στον χώρο των λουτρών συμπεριλαμβάνονταν 2 απλα λουτρά, 3 πιο θερμά δωμάτια λουτρών, 2 αποδυτήρια, το «γραφείο» του επιτηρητή των λουτρών και ένας κλίβανος. Ο χώρος των λουτρών στεγάστηκε το 2005 απο το Τμήμα Αρχαιοτήτων Λεμεσού.
Τέλος, άν και θέτοντας την πύλη του Κουρίου ως σημείο αναφοράς αποτελεί πρώτο οικοδόμημα του χώρου, η Παλαίστρα (σημ.χάρτη/εικ.Ε). Μια κεντρική αυλή όπου περιβάλλεται απο κιονοστοιχίες, όπου οι αθλητές γυμνάζονταν και αγωνίζονταν σε αθλοπαιδιές. 'Aγαλμα που βρέθηκε στο χώρο υποδηλώνει ότι στις αθλοπαιδιές περιλαμβανόταν και ένα άθλημα σφαιροβολίας. Στη βορειοανατολική γωνία της αυλής βρίσκεται μια μεγάλη λίθινη λεκάνη.

Το ιερό του Απόλλωνος Υλάτη παρουσιάζει μια σημαντική εικόνα της θρησκευτικής ζωής της Κύπρου, συνολικα 1100 χρόνων ή και περισσότερων, απο την προ-Ελληνιστική μέχρι και την Ρωμαική περίοδο.


[Φωτογραφικό Υλικό:]
Χάρτης: 


Α. Ο Ναός του Απόλλωνα:






Β. Το Κυκλικό Μνημείο:


Γ. Το Αρχαϊκό Τέμενος:


Δ. Τα Λουτρά:






Ε. Η Παλαίστρα:








Ζ. Αποθέτης Αναθημάτων:


Η. Ο Ρωμαϊκός Βωμός:


Θ. Βορειοδυτικό Οικοδόμημα:






Ι. Νότιο Οικοδόμημα



Κείμενο/Φωτογραφίες: Πρόδρομος Κώστα (aka Ain Soph Aur).
Οι φωτογραφίες βρίσκονται υπο σμίκρυνση και αλλοιωμένη ποιότητα. Όποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για τις πρωτότυπες για όποιοδήποτε λόγο μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου