14 Ιουνίου 2013

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 

29 Μαϊου 1453: Η άλωση της πόλης – Ντοκιμαντέρ

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης υπήρξε το αποτέλεσμα της πολιορκίας της βυζαντινής πρωτεύουσας, της οποίας Αυτοκράτορας ήταν ο Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος, από τον οθωμανικό στρατό, με επικεφαλής τον σουλτάνο Μωάμεθ Β’.

Φορολογία στην Αρχαία Ελλάδα και στο Βυζάντιο

Γνωρίζατε ότι στην αρχαία Αθήνα η άμεση φορολογία θεωρούνταν ατιμωτική και τυραννική;
Ότι στον χρυσό αιώνα του Περικλή φορολογούνταν μόνο οι πλούσιοι και πλήρωναν εκείνοι το εισιτήριο των πιο φτωχών για θέατρο και διασκεδάσεις;
Ξέρατε ότι όσοι καταχρώνταν δημόσιο χρήμα τιμωρούνταν με δήμευση της περιουσίας τους;

Σαμοθράκη – Αρχαίες Ελληνικές Πόλεις

Η Σαμοθράκη είναι νησί του Θρακικού Πελάγους. Βρίσκεται στο Βορειοανατολικό τμήμα του Αιγαίου μεταξύ των νησιών Λήμνος, Ίμβρος και Θάσος, και απέχει 24 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη. Η επιφάνεια του νησιού είναι 178 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η υψηλότερη κορυφή του έχει υψόμετρο 1.611 μέτρα. Με αυτό το ύψος, η Σαμοθράκη είναι το ψηλότερο ελληνικό νησί -με την εξαίρεση των δύο μεγαλονήσων, της Κρήτης και της Εύβοιας.

Η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου!

Παυλοπέτρι Λακωνίας

Μία από τις αρχαιότερες βυθισμένες πόλεις, λίγα λεπτά από την Παντάνασσα στα Νότια της Λακωνίας, αναδημιουργήθηκε ψηφιακά, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Ένα λιμάνι, σπίτια με κήπους, ρούχα απλωμένα στις αυλές, δρόμοι και πλατείες, συνθέτουν μία πόλη με στοιχεία από τον αστικό τρόπο ζωής.

Θεοί και Δαίμονες – Ομήρου Οδύσσεια (Ντοκιμαντέρ)

Ντοκιμαντέρ BBC

Ο Simon Armitage βάζει πλώρη και ακολουθεί όσο το δυνατόν πιστότερα την ομηρική διαδρομήτου γνωστότερου ήρωα της αρχαίας ελληνικής ιστορίας… του Οδυσσέα. Ξεκινώντας από την υποτιθέμενη τοποθεσία της Τροίας και με ποιητική διάθεση, ο Άρμιτατζ εξετάζει ενδελεχώς την πολυσχιδή προσωπικότητα ενός από τους πιο αμφιλεγόμενους ήρωες της ιστορίας.

Λόγος του Μέγα Αλέξανδρου – Ντοκιμαντέρ

Αλέξανδρος ο Μέγας ως Έλληνας

Μια παραγωγή του Ροδίτη Βασίλη Χατζηβασίλη
Ο Αλέξανδρος ο Μέγας ως Έλληνας , μίλησε Ελληνικά. Μίλησε με λόγια απλά, το πόσο ωραίο είναι και πόσο μεγάλο να είσαι Έλληνας…

Πυθαγόρας και η Μουσική των Αριθμών

Το εξαιρετικό αυτό Ντοκιμαντέρ απέσπασε σπουδαία διεθνή βραβεία. Εξετάζει την προσφορά του Πυθαγόρα και του Πλάτωνα και κυρίως την καθοριστική τους επίδραση στο σύγχρονο κόσμο: στη σκέψη, στα κτίρια, στην οργάνωση της κοινωνίας μας. Γυρισμένο στη Σάμο, στην Αθήνα, στη Νότια Ιταλία, στην Κεντρική Ευρώπη και στην Αμερική, μας ταξιδεύει στην μεγαλύτερη περιπέτεια του ανθρώπινου πνεύματος.
Μάθετε πως ανακάλυψαν οι αρχαίοι την ουσία της μουσικής , μέσα απο την ουσία της πραγματικότητας, τα μαθηματικά.

Τα επτά θαύματα της αρχαίας Ελλάδας

Ελλάδα, μια χώρα όπου η ομορφιά και το φως κυριαρχούν. Εδώ, η επιστήμη, η τέχνη και η έμπνευση των Θεών ενώθηκαν για να δημιουργηθούν κάποια από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά έργα του κόσμου.
Οι αρχαίοι Έλληνες έκτισαν τα πρώτα θέατρα, θέσπισαν τα πρώτα αθλητικά γεγονότα και λάτρεψαν τους θεούς τους στα πιο εντυπωσιακά τέμπλα που χτίστηκαν ποτέ. Από τα προϊστορικά παλάτια ως τα επιβλητικά σύμβολα της νίκης, αυτό το πρόγραμμα παρουσιάζει τα επτά θαύματα της Αρχαίας Ελλάδας.
Αναβιώνοντας πραγματικές εικόνες αυτού του εκπληκτικού πολιτισμού θα μάθουμε πως και γιατί αυτά τα αρχιτεκτονικά θαύματα καταφέρνουν να κερδίσουν τον θαυμασμό του κόσμουμέχρι και σήμερα. Την περιγραφή μας θα εμπλουτίσουν ιστορίες και μύθοι γύρω από τους ανθρώπους που σχεδίασαν, επέβλεψαν και συμμετείχαν στην κατασκευή τους.

Ο ναός της Αρτέμιδας στην Έφεσο

Ο ναός της Αρτέμιδος βρισκόταν στην Έφεσο της σημερινής Τουρκίας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι χρειάστηκαν 120 χρόνια για να αποπερατωθεί ενώ είχε αρχικά ξεκινήσει από τον βασιλιά της Λυδίας, Κροίσο. Ο ναός κτίστηκε από μάρμαρο και ασβεστόλιθο, υλικά που μεταφέρθηκαν από γειτονικούς λόφους. Κάπου 120 μαρμάρινοι κίονες υποστήριζαν το κύριο τμήμα του ναού.
Κάθε κίονας είχε ύψος 20 μέτρα. Οι τεράστιοι ογκόλιθοι μεταφέρθηκαν εκεί με τροχαλίες και συνδέθηκαν με μεταλλικούς πείρους. Μετά την ολοκλήρωση της οροφής καλλιτέχνες διακόσμησαν το κτίριο με υπέροχες γλυπτές παραστάσεις. Στη μέση του ναού υπήρχε το μαρμάρινο άγαλμα της Άρτεμης.
Ο ναός υπήρξε από τους μεγαλύτερους του κλασικού κόσμου, πολύ μεγαλύτερος από τον Παρθενώνα που χτίστηκε αργότερα στην Αθήνα. Η βάση των θεμελίων του είχε μήκος 131 μέτρα και πλάτος 79 μ. Το 356 π.Χ. ο ναός καταστράφηκε από πυρκαγιά. Τη φωτιά την έβαλε κάποιος Ηρόστρατος, που θέλησε με τον τρόπο αυτό να γίνει διάσημος.
Κατά σύμπτωση, την ημέρα της καταστροφής του ναού, γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος. Αργότερα, ο Αλέξανδρος επισκέφτηκε την Έφεσο και έδωσε διαταγής να οικοδομηθεί και πάλι ο ναός, στην ίδια θέση. Ο ναός του Αλέξανδρου επέζησε μέχρι τον 3ο μ.Χ. αιώνα. Με το πέρασμα του χρόνου η λάσπη κατέκλυσε το λιμάνι της Εφέσου και η πόλη κατάντησε ασήμαντη! Οι Γότθοι λεηλάτησαν στη συνέχεια το ναό και οι πλημμύρες ολοκλήρωσαν την καταστροφή.
Το θέαμα του θαύματος ήταν τόσο εντυπωσιακό που ο Αντίπατρος αναφέρει χαρακτηριστικά: “Έχω αντικρίσει την εντυπωσιακή Βαβυλώνα με τους Κρεμαστούς της Κήπους, το άγαλμα του Δία, τον Κολοσσό της Ρόδου, την Μεγάλη Πυραμίδα και το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού, αλλά όταν είδα το σπίτι της Αρτέμιδος να φτάνει ως τα σύννεφα, τα υπόλοιπα αριστουργήματα έχασαν την λάμψη τους και τότε αναφώνησα: Εκτός από τον Όλυμπο, ο Ήλιος ποτέ δεν κοίταξε κάτι τόσο τεράστιο
Σήμερα ότι απομένει από το ναό στη Έφεσο είναι λίγοι ογκόλιθοι των θεμελίων και ένας μόνο αναστηλωμένος κίονας.
Η Έφεσος βρίσκεται 50 χιλιόμετρα νοτίως της Σμύρνης. Ο Αντίπατρος το διάλεξε όπως και τα άλλα θαύματα του αρχαίου κόσμου γιατί ήταν μέρος του μεγαλείου των Αρχαίων Ελλήνων και της Ελληνιστικής περιόδου, αλλά και κομμάτι της αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Τα χνάρια των Αργοναυτών

Αυτό το ιστορικό ντοκιμαντέρ καταγράφει την άνοδο και την πτώση του πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου, που κατέληξε στο μεγάλο διωγμό και την γενοκτονία των Ελλήνων Ποντίων από τους νεότουρκους, στην αυγή του 20ου αιώνα.
Με οδηγό τον καταξιωμένο Έλληνα ηθοποιό Κώστα Αρζόγλου (ο οποίος κατάγεται απ’ την περιοχή), καθώς και με τη βοήθεια διεθνούς φήμης ερευνητών από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, από πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Κύπρου, Τα χνάρια των Αργοναυτών αποτελούν την πρώτη επιστημονική προσπάθεια οπτικοακουστικής καταγραφής της ποντιακής μνήμης, παράδοσης και ιστορίας.
Η Τραπεζούντα, «η καλλίστη των πόλεων» όπως την ονόμασε τον 11ο αιώνα ο πατριάρχης Ιωάννης Η΄ Ξιφιλίνος, αποτέλεσε την πρωτεύουσα των Ελλήνων στην Ανατολή για πάνω από δυο χιλιετίες. Υπήρξε σταυροδρόμι πολιτισμών και εμπορικών σχέσεων, στο κέντρο στρατιωτικών και πολιτικών ενδιαφερόντων. Στη μεγάλη ακμή της υπήρξε η πρωτεύουσα μιας Αυτοκρατορίας, της Αυτοκρατορίας των Μεγάλων Κομνηνών.

Η ιστορία των φόρων

Ιστορία των φόρων
Γνωρίζατε ότι στην αρχαία Αθήνα η άμεση φορολογία θεωρούταν ατιμωτική και τυραννική;
Ότι στον χρυσό αιώνα του Περικλή φορολογούνταν μόνο οι πλούσιοι και πλήρωναν εκείνοι το εισιτήριο των πιο φτωχών για θέατρο και διασκεδάσεις;
Ξέρατε ότι όσοι καταχρόνταν δημόσιο χρήμα τιμωρούνταν με δήμευση της περιουσίας τους;
Γνωρίζατε ότι το πρώτο haircut, κούρεμα χρεών δηλαδή, έγινε πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια από τον περίφημο νομοθέτη Σόλωνα;
Γνωρίζατε ότι ο φόρος αλληλεγγύης έχει τις ρίζες του στη βυζαντινή φορολογία και ότι τον πλήρωναν μόνο οι έχοντες και κατέχοντες;
Ότι στο μεσαιωνικό Βυζάντιο φορολογούσαν τα πάντα, από τον καπνό που έβγαινε από τις καμινάδες μέχρι τον αέρα που ανέπνεαν οι υπήκοοι;
Ξέρατε ότι οι Γερμανοί επέβαλλαν φόρο στους Βυζαντινούς τον 12ο αιώνα και ζήτησαν να τους καταβληθεί σε χρυσό;
Ξέρατε ότι το κίνημα «δεν πληρώνω» πρωτοεμφανίστηκε στο Βυζάντιο και συνεχίστηκε στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας; Οι αγρότες τότε, εγκατέλειπαν την περιουσία τους προκειμένου να μην πληρώσουν τους φόρους.
Γνωρίζατε ότι το χαράτσι κρατά από τα χρόνια της οθωμανικής αυτοκρατορίας; Ήταν ο περίφημος κεφαλικός φόρος, τον οποίο πλήρωναν μόνο οι χριστιανοί υπήκοοι, εκτός αν γίνονταν μουσουλμάνοι. Ήταν μια ακραία μορφή φοροαποφυγής.
Ξέρετε τι σημαίνει η έκφραση «το μυαλό σου και μια λίρα και του μπογιατζή ο κόπανος»; Αυτή και πολλές άλλες, προέκυψαν από τη βαριά φορολογία των Οθωμανών.
Οι καθηγητές Κώστας Μπουραζέλης Βασιλική Πέννα, Τριανταφυλλίτσα Μανιάτη, Μανώλης Βαρβούνης, οι ιστορικοί Θάνος Σίδερης, Μοχάμμαντ Σαριάτ-Παναχί, Γιώργος Λιακόπουλος, ο δημοσιογράφος Κώστας Κόλμερ, ο συγγραφέας Γιάννης Γιαννέλης και ο πατήρ Τιμόθεος Κιλίφης, μιλούν για ευφάνταστους, σκληρούς, διαχρονικούς φόρους και τις αντιδράσεις των φορολογούμενων προγόνων μας.

Θάνατος στο Νείλο – Ντοκιμαντέρ

Ντοκιμαντέρ για τη μεγάλη καταστροφή που χτύπησε την αρχαία Αίγυπτο και την έκανε να ζήσει στιγμές αποκάλυψης. Οι άνθρωποι έφτασαν στο σημείο να τρώνε ο ένας τον άλλο για να επιβιώσουν. Μια συγκλονιστική άγνωστη πτυχή της αιγυπτιακής ιστορίας.
Υπότιτλοι: Ελληνικοί Ενσωματωμένοι – Γλώσσα: Ελληνικά (Μεταγλωττισμένο)

Προφήτες και προφητείες

Τι ήταν ο Απόλλωνας;
Από ποιον πήρε τις εντολές ο κερασφόρος Μωυσής;
Eίχε ο Νοστράδαμος πρόσβαση σε πληροφορίες μη διαθέσιμες προς τους υπολοίπους;
Σε όλη την περίοδο της Ανθρωπότητας υπήρξαν άτομα που αποκαλούνταν “Αγγελιοφόροι της Θείας Γνώσης” αλλά και μάντεις που μοιράστηκαν οράματα από το μέλλον.
Ήταν οι Θεοί των Προφητών αποκυήματα της φαντασίας των προγόνων μας ή μήπως πράγματι υπήρξαν;
Ήταν οι Προφήτες του αρχαίου κόσμου πράγματι αγγελιοφόροι του Θεού ή μήπως οι προβλέψεις και οι γνώσεις τους προέρχονταν από πιο μυστηριώδεις πηγές, όχι αυτού του πλανήτη;

Θεοί και Θεές στην αρχαία Ελλάδα – Ντοκιμαντέρ

Θεοί και Θεές στην Αρχαία Ελλάδα
Το Ντοκιμαντέρ του History Channel ερευνά τις ιστορίες της Ελληνικής μυθολογίας, και το Ολύμπιο πάνθεον. Εκτός από την εξερεύνηση των Ελληνικών μύθων και των παραδόσεων, επισκέπτεται αρχαιολογικούς χώρους, παίρνει συνεντεύξεις από ιστορικούς και εξετάζει την συνεχώς την μεταβαλλόμενη προοπτική για την Ελληνική μυθολογία.

Συγκινητικός Φιλελληνισμός – Γιατί η Ελλάδα; Και γιατί η Ελληνική γλώσσα; (Ντοκιμαντέρ)

Ο Pedro Olalla González de la Vega (Οβιέδο, Ισπανία 1966) είναι συγγραφέας, Ελληνιστής, καθηγητής φιλόλογος, μεταφραστής, φωτογράφος και κινηματογραφιστής, και σε αυτούς τους τομείς συνεργάζεται τακτικά με εκδοτικούς οίκους, πανεπιστήμια και πολιτιστικούς φορείς από διάφορες χώρες του κόσμου.
Εδώ και είκοσι οκτώ χρόνια, διατηρεί μια έντονη σχέση με την Ελλάδα και το 1994 μετοίκησε στην Αθήνα με σκοπό να ασχοληθεί με την έρευνα, τη δημιουργία και τη διδασκαλία.
Η κύρια απασχόλησή του είναι η συγγραφή: 27 πρωτότυπα έργα λογοτεχνικού και πολιτιστικού περιεχομένου (βιβλία, σενάρια, οπτικοακουστικό υλικό) σε διάφορες γλώσσες, καθώς και μια μακρά σειρά από δημοσιογραφικά άρθρα και μεταφράσεις Ελλήνων και Ισπανών συγγραφέων. Από το 1994 έως σήμερα, εργάζεται ως καθηγητής στο Instituto Cervantes της Αθήνας και στη Βουλή των Ελλήνων.
Τα τελευταία χρόνια δημοσιεύει τακτικά σε ξένες εφημερίδες άρθρα για την κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα. Το βίντεο που ακολουθεί αποτελεί απόσπασμα από την ομιλία του στο Σαγούντο της Ισπανίας όπου εναντιώνεται στην κατάργηση των αρχαίων Ελληνικών στην ισπανική εκπαίδευση.
Η στήριξή του στην Ελλάδα είναι συγκινητική
Αριστούργημα … Ένας Ισπανός, μας μαθαίνει σε 41 λεπτά ποιοι είμαστε και τι έχουμε κληρονομήσει…

Απολλώνιος Τυανεύς – Ντοκιμαντέρ

Ο Απολλώνιος ο Τυανέας ήταν Έλληνας φιλόσοφος, (περίπου 15 – 100).
Υπήρξε σημαντικός νεοπυθαγόρειος που γεννήθηκε στα Τύανα της Καππαδοκίας στις αρχές του πρώτου αιώνα. Υπήρξε θερμός οπαδός της πυθαγόρειας φιλοσοφίας την οποία όχι απλώς μελέτησε με δάσκαλο τον Εύξενο της Ηράκλειας, αλλά και δεν έπαψε ποτέ να ακολουθεί τις αρχές της σε όλη τη διάρκεια της μακρόχρονης ζωής του.
Σε ηλικία περίπου 20 ετών ξεκινά την πενταετή σιγή των Πυθαγορείων και σε ηλικία 25 ή 26 ετών πηγαίνει στην Αντιόχεια. Θεωρείται αινιγματική φυσιογνωμία, καθώς παραδίδεται από τον βιογράφο του Φιλόστρατο ότι έκανε Θαύματα και προφητείες.
Θεράπευε ασθενείς, έδινε τροφή σε πεινασμένους, ζωντάνευε νεκρούς. Έκανε θαύματα και οι οπαδοί του έλεγαν ότι ήταν ο Υιός του Θεού. Τρεις μέρες μετά το θάνατό του, αναστήθηκε για να σώσει τον κόσμο.
Το όνομά του… Απολλώνιος ο Τυανεύς.
Και δεν ήταν παρά ένας από τους πολλούς ιερείς και θαυματοποιούς του 1ου αιώνα.

Αγία Σοφία – Αρχαίες Υπερκατασκευές

Ο Βυζαντινός Ναός της Ύπατης Σοφίας του Ένσαρκου Λόγου του Θεού, περισσότερο γνωστή ως Αγία Σοφία ή Αγιά-Σοφιά, γνωστός και ως Ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας ή απλά Η Μεγάλη Εκκλησία, ήταν από το 360 μέχρι το 1453 ορθόδοξος καθεδρικός ναός της Κωνσταντινούπολης, με εξαίρεση την περίοδο 1204 – 1261 κατά την οποία ήταν ρωμαιοκαθολικός ναός, ενώ μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης μετατράπηκε σε τέμενος, μέχρι το 1934 και αποτελεί σήμερα μουσειακό χώρο.
Δείτε το εκπληκτικό ντοκιμαντέρ του National Geographic για το αριστούργημα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής την Αγία Σοφία

Δίολκος – Ένα έργο συμβολή στην μελέτη της αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

Μια ταινία 22 λεπτών, δημιουργημένη με το σύστημα του animation (εικονοκινητική τεχνική) αναπαριστά με μοναδικό τρόπο το εξαιρετικό μνημείο τεχνικού πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας, τον Δίολκο: μια οδό από ξηράς για την μεταφορά πλοίων ανάμεσα στον Σαρωνικό και τον Κορινθιακό κόλπο κατά μήκος του Ισθμού, τότε που δεν υπήρχε ο πορθμός.
Η ταινία παρουσιάζει πολλές άλλες τεχνολογικές λεπτομέρειες, αλλά σκηνές της ζωής των ναυτικών εκείνης της μακρινής εποχής: τυχερό παιχνίδι, επίσκεψη στον ναό του Ποσειδώνα, γλέντι σε καπηλειό, καθώς και μια συναισθηματική συντυχία.
Πρόκειται για ένα έργο-συμβολή στην μελέτη της αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, μια παραγωγή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Δημιουργοί της ταινίας είναι οι Θ.Π. Τάσιος, Ν. Μήκας, Γ. Πολύζος, οι οποίοι έχουν λάβει ως τώρα δύο βραβεία:
Καλύτερης ταινίας αναφερόμενης στην αρχαιότητα στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Κύπρο (Νοέμβριος 2009) και Καλύτερης εκπαιδευτικής ταινίας στην 8η Διεθνή Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου στην Αθήνα (Μάιος 2010)
Δείτε το βίντεο:

Θανάσιμες μηχανές του αρχαίου κόσμου – Ντοκιμαντέρ

Σχεδόν όλη η τεχνολογία του πλανήτη σήμερα έχει τις ρίζες της σε εφευρέσεις με ένα σκοπό. ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ. Η στρατιωτική καινοτομία είναι διαρκώς όλο και πιο προηγμένη τεχνολογικά. Τα πιο πολλά θανατηφόρα όπλα του σήμερα έχουν ρίζες στους εφευρέτες του αρχαίου κόσμου….

Μυστική αρχαία Ελληνική τεχνολογία – Ντοκιμαντέρ

Ο σημερινός Έλληνας είναι γνωστό ότι γνωρίζει ελάχιστα για το μεγαλείο της ιστορίας των προγόνων του διότι η επαφή του με αυτή είναι από μικρή ως ελάχιστη. Bλεποντας ο αναγνώστης αυτό το ντοκιμαντέρ απο τις εκδόσεις Κάδμος θα δοκιμάσει μια τεράστια πρόκληση αφού θα εισέλθει στα άδυτα της αρχαίας Ελληνικής τεχνολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου