29 Μαΐου 2014

Η ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ! ΡΩΣΙΑ-ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ-ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΧΩΡΕΣ!

newego_LARGE_t_1101_53968313_type12128249B4FCA489C86F7E793BAD14B8F6966

Και εγένετο η Ευρασιατική Ένωση

Πούτιν, Λουκασένκο και Ναζαρμπάγεφ υπέγραψαν την Συνθήκη για τη δημιουργία της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, μεταξύ αρχικά της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και του Καζακστάν.
Αρχικός στόχος ήταν και η είσοδος της Ουκρανίας, κάτι που φυσικά εκτροχιάστηκε με το ξέσπασμα της κρίσης στο Κίεβο. Και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες επέλεξαν να μείνουν εκτός, ενώ η Αρμενία και το Κιργιστάν εξετάζουν την ένταξή τους.
Η Ένωση «πατάει» πάνω στην ήδη υπάρχουσα τελωνειακή ένωση των τριών χωρών και στοχεύει, με ενισχυμένο συντονισμό, στη δημιουργία ενός ενιαίου οικονομικού χώρου. Μετά την αναμενόμενη κύρωσή της από τα Κοινοβούλια των τριών χωρών, θα αρχίσει να τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2015.
Πέραν της τελωνειακής ένωσης, με το νέο επίπεδο οικονομικής συνεργασίας θα συντονιστούν τα χρηματοπιστωτικά συστήματα των τριών χωρών, η βιομηχανική και η αγροτική πολιτική όπως και η αγορά εργασίας.
Η συνθήκη υπεγράφη στην Αστάνα του Καζακστάν, μετά τις τελευταίες πινελιές. «Η συνάντησή μας σήμερα έχει ειδική σημασία, και, χωρίς δόση υπερβολής, δημιουγεί μία νέα εποχή» είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο πρόεδρος του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ ανέφερε ότι θεωρεί τη νέα Ένωση «γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης».
Οι τρεις χώρες που θα συνθέσουν την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση έχουν πληθυσμό 170 εκατομμυρίων και το ΑΕΠ τους αθροίζεται σε 2,7 τρισ. δολάρια. Οι δύο από τους τρεις, η Ρωσία και το Καζακστάν, είναι σημαντικοί παράγοντες στην διεθνή ενεργειακή σκακιέρα.
Πηγή: ΑΠΕ, in.gr

…………………………………………………………………………………………………..
 
Η Ρωσία, το Καζακστάν και η Λευκορωσία υπέγραψαν σήμερα Πέμπτη, την ιδρυτική διακήρυξη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης, ένα πρόγραμμα που αναμένεται να αποκαταστήσει την επιρροή της Μόσχας στους πρώην σοβιετικούς συμμάχους της.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο και ο Καζάκος Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη κατά τη συνεδρίαση του Ανώτερου Οικονομικού Ευρασιατικού Συμβουλίου στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν.
Η Ένωση αυτή, θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2015, αναμένεται να ευνοήσει τη στενότερη ενσωμάτωση των χωρών αυτών που έχουν ήδη υπογράψει από το 2010 την Τελωνειακή Ένωση, ένα σχήμα καθαρά τελωνειακού χαρακτήρα μεταξύ των πρώην εταίρων της Σοβιετικής Ένωσης.
«Τα τρία κράτη δεσμεύονται να εγγυηθούν την ελεύθερη κυκλοφορία προϊόντων, υπηρεσιών, κεφαλαίων και εργαζομένων, να εφαρμόσουν μια πολιτική επικεντρωμένη στους βασικούς τομείς της οικονομίας: την ενέργεια, τη βιομηχανία, τη γεωργία και τις μεταφορές», διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.
«Έτσι ολοκληρώνεται η διαμόρφωση μιας μείζονος κοινής αγοράς στο χώρο της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ/ 170 εκατομμύρια άτομα) που θα γίνει ένα νέο ισχυρό κέντρο οικονομικής ανάπτυξης», πρόσθεσε.
Το πρόγραμμα αυτό έχει μεγάλη σημασία για τον Πούτιν, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει το 2005 την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης τη «μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή» του 20ου αιώνα.
Ωστόσο, ο ρώσος πρόεδρος αναγκάσθηκε να παραιτηθεί από τη συμμετοχή στην Ευρασιατική Οικονομική Ενωση της Ουκρανίας, μιας χώρας 46 εκατομμυρίων κατοίκων με πραγματική βιομηχανική δυναμική που έχει βυθιστεί σε βαθιά κρίση από τα τέλη Νοεμβρίου και μετά την άρνηση του τότε προέδρου της Βίκτορ Γιανουκόβιτς να υπογράψει μια συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ.
Ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας, ο φιλοδυτικός εκατομμυριούχος Πέτρο Ποροσένκο που εξελέγη την Κυριακή, ανακοίνωσε ότι στόχος του είναι η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις φιλοδοξίες της Μόσχας που είχε προσπαθήσει στα τέλη του 2013 να προσελκύσει το Κίεβο χορηγώντας του οικονομικά προνόμια υπό τον όρο αυτό να παρέμενε στην τροχιά της.
http://www.nerit.gr/eidiseis/cosmos/rosia-kazakstan-lefkorosia-idrioun-tin-evrasiatiki-ikonomiki-enosi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου