29 Μαΐου 2014

«Πρόεδρε, σεβασμό στο δημοψήφισμα»

«Πρόεδρε, σεβασμό στο δημοψήφισμα»
Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια μεταφέρει τις επόμενες μέρες το μήνυμα του δημοψηφίσματος της Θεσσαλονίκης κατά της πώλησης της ΕΥΑΘ η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ Κ.Μ.).

Το 98% των Θεσσαλονικιών ψήφισε υπέρ της διατήρησης του νερού ως δημόσιου αγαθού Το 98% των Θεσσαλονικιών ψήφισε υπέρ της διατήρησης του νερού ως δημόσιου αγαθού Μάλιστα θα ζητήσει από τον Κ. Παπούλια να ενεργήσει και από την πλευρά του ώστε να γίνει σεβαστή η άποψη των Θεσσαλονικέων, που κατά 98% είναι αντίθετοι στην πώληση της ΕΥΑΘ. Το ίδιο μήνυμα θα μεταφερθεί στον υπουργό Εσωτερικών, τον πρόεδρο τη Βουλής και σε αρχηγούς κομμάτων που απάντησαν θετικά στην ΠΕΔ Κ.Μ., ενώ αργότερα θα τεθεί επίσης στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στην Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Ομοσπονδία Δήμων και Κοινοτήτων.

Στο μεταξύ η ΠΕΔ Κ.Μ. κινείται και σε νομικό επίπεδο, ώστε, μαζί με φορείς και πολίτες, να καταθέσει προσφυγή κατά της πώλησης της ΕΥΑΘ, μετά την απόρριψη της προσφυγής του σωματείου εργαζομένων της εταιρείας (ΣΕΕΥΑΘ) από το ΣτΕ. Χθες πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΕΔ Κ.Μ. για το θέμα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της «Κίνησης 136» και του ΣΕΕΥΑΘ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κ.Μ. Σίμο Δανιηλίδη, προγραμματίζονται ενέργειες με στόχο τη διακοπή της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, ενώ χαρακτηρίστηκε ως ιδιαίτερα θετική η απόφαση του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ.

Από τα παλιά

Στο μεταξύ, αναπάντεχο σύμμαχο κατά του δημοψηφίσματος βρήκαν η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ στο πρόσωπο του Νίκου Ταχιάου, πρώην αντιδημάρχου Αρχιτεκτονικού Θεσσαλονίκης επί δημαρχίας του κατηγορούμενου για υπεξαίρεση Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. Ο πρώην αντιδήμαρχος, ο οποίος επί αρκετά χρόνια απέχει από τα πράγματα της πόλης, εμφανίστηκε ξαφνικά με προσφυγή κατά του Δήμου Θεσσαλονίκης στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για το δημοψήφισμα για την ΕΥΑΘ, καταγγέλλοντας τη διαδικασία. Παρά το γεγονός ότι το δημοψήφισμα έγινε υπό την επίβλεψη του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα «παρωδία» και υποστηρίζει ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης παρείχε «παράτυπα» τα στοιχεία των πολιτών σε τρίτους.

Υποστηρίζει επίσης πως η χρήση από τρίτα πρόσωπα αρχείων τα οποία ο δήμος κατέχει και επεξεργάζεται ως δημόσια αρχή και μάλιστα κατά τρόπο «προδήλως αντιδημοκρατικό και αυθαίρετο» συνιστά ελέγξιμη ενέργεια, και ότι η συμπεριφορά του καταγγελλόμενου και κάθε άλλου εμπλεκόμενου προσώπου «είναι ερευνητέα ενώπιον της Αρχής σας και πιθανόν ποινικώς κολάσιμη».

Στον πρώην αντιδήμαρχο απάντησε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος. Υπογράμμισε ότι το δημοψήφισμα διεξήχθη με όρους διαφάνειας και με την εγγύηση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, πάρα τις προσπάθειες του υπουργού Εσωτερικών να αποτρέψει τη διεξαγωγή του. «Αυτό που μένει τώρα είναι η υλοποίηση της βούλησης της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών της Θεσσαλονίκης οι όποιοι απήντησαν με ένα ηχηρό όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ», δήλωσε ο Π. Αβραμόπουλος.

Σήμερα συγκέντροση

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΕΥΑΘ, στην οδό Εγνατία, καλεί σήμερα στις 10.30 το πρωί τους Θεσσαλονικείς το ΣΕΕΥΑΘ. Την ίδια ώρα, μέσα στα γραφεία θα γίνει προγραμματισμένη συνάντηση της διοίκησης της ΕΥΑΘ με εκπροσώπους της υποψήφιας αγοράστριας κοινοπραξίας «Mekorot - Ομιλος Αποστολόπουλου - ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ». Στη συνάντηση θα γίνει ενημέρωση των υποψήφιων αγοραστών για τα οικονομικά και τεχνικά στοιχεία της ΕΥΑΘ, ενώ θα ακολουθήσει ξενάγηση των εκπροσώπων της κοινοπραξίας σε εγκαταστάσεις της εταιρείας.

«Μετά το πετυχημένο δημοψήφισμα και το μαζικό "ΟΧΙ" στην ιδιωτικοποίηση, οι Θεσσαλονικείς θα στείλουν ένα μήνυμα στην κυβέρνηση και τους υποψήφιους αγοραστές ότι οι πολίτες θα υπερασπιστούν την απόφαση του δημοψηφίσματος», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΕΕΥΑΘ.

enet.gr

http://www.freepen.gr/2014/05/blog-post_68.html?fb_action_ids=10202233658063667&fb_action_types=og.likes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου