30 Απριλίου 2013

ΚΥΠΡΟΣ - Βουλή-24Η: Υπερψηφίστηκε το μνημόνιο - Οι αντιδράσεις


Υπερψηφίστηκε το Μνημόνιο και η Δανειακή Σύμβαση στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων γύρω στις 18:45.


Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Στις 15:00 άρχισαν οι ομιλίες (πολύωρη διαδικασία), με αποτέλεσμα η κρίσιμη στιγμή της ψήφισης υπερ ή κατά του Μνημονίου και της Δανειακής Σύμβασης με την Τρόικα, να ξεκινήσει αργά το απόγευμα. 


19:05 Συμπλοκές Αστυνομίας και διαδηλωτών έξω από την Βουλή
18:46 Υπερψηφίστηκε με 29 ψήφους το μνημόνιο. Κατά του μνημονίου τάχθηκαν 27.
18:44 Αρχίζει από λεπτό σε λεπτό η ψήφιση του μνημονίου.
18:40 A. Νεοφύτου: Δεν θέλαμε ποτέ την Τρόικα και τα μνημόνια.
18:27 Α. Νεοφύτου: Είναι βάναυσο να χάνει ο πολίτης τις καταθέσεις του, να του διαγράφονται οι μετοχές και τα αξιόγραφα του. Και είναι αυτοί που πλήγηκαν με το πιο βάναυσο τρόπο που δεν είναι σήμερα έξω από την Βουλή.
18:20 Στο βήμα ο Αβέρωφ Νεοφύτου: "Έχουμε ενώπιον μας ένα πολύ σκληρό μνημόνιο".
17:39 Κυπριανού: Θα δοθεί μελέτη του ΑΚΕΛ, την ερχόμενη Πέμπτη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
17:34 Τώρα στο Βήμα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.
16:07 Η Χαρίτα Μάντολες, μια γυναίκα που η ιστορία της είναι συνυφασμένη με την τουρκική εισβολή (ήταν αγνοούμενοι ο πατέρας της, ο σύζυγός της και δυο γαμπροί της) εισήλθε στις εγκαταστάσεις του νομοθετικού μας σώματος κρατώντας μια ταμπέλα που γράφει «ΟΧΙ»! Σαφές το μήνυμά της προς τους πολιτικούς. Να απορρίψουν το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση.
15:30 Άρχισε η διαδικασία της συζήτησης στη Βουλή (ομιλίες). Μόλις ολοκληρωθεί η πολύωρη διαδικασία το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση θα τεθούν προς έγκριση.
14:10 Ο ΔΗΣΥ κατέθεσε πρόταση νόμου για περισσότερες αποκοπές μισθών μεταγενέστερα στον δημόσιο τομέα... 
13:35 Εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Βουλής ο περί φορολόγησης ακίνητης περιουσίας νόμος με τις τροπολογίες που σημειώσαμε πιο κάτω.
13:15 Ο Υπουργός Οικονομικών μετά και το χθεσινό Euro Workigng Group απέστειλε επιστολή για τροποποιήσεις στο νόμο περί φορολόγησης ακίνητης ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με τα όσα προτείνει δεν θα είναι τόσο μεγάλη η επιβάρυνση για όσους καθυστερήσουν να διευθετήσουν τις οφειλές τους. Συγκεκριμένα με τις προηγούμενες πρόνοιες κάποιος που θα καθυστερούσε θα πλήρωνε ως φόρο 34%. Με την προτεινόμενη τροπολογία το αντίστοιχο ποσοστό θα είναι κατά 10% μικρότερο, δηλαδή 24%. Επιπλέον θα υπάρχει έκπτωση 10% σε όσους καταβάλουν τον φόρο 30 ημέρες πριν από τη λήξη της σχετικής διορίας.
12:15 Ψηφίστηκε ο περί μείωσης απολαβών και συντάξεων νόμος στο Δημόσιο τομέα (τροποποιητικός) και ο περί ιατρικών κυβερνητικών ιδρυμάτων και υπηρεσιών (επίσης τροποποιητικός).
11:40 Σας παρουσιάζουμε τα νομοσχέδια

11:30  Έξω από το κτίριο της Βουλής  συγκεντρώθηκαν πολίτες για να διαμαρτυρηθούν. Στις 15:00 ήταν προγραμματισμένη (έξω από τη Βουλή) παγκύπρια κινητοποίηση ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τις πολιτικές λιτότητας που διοργανώνει η Κίνηση Πολιτών, η ΕΔΟΝ, η ΠΕΟ και η ΠΟΓΟ.

1 σχόλιο:

  1. Μέγα σφάλμα. Το μνημόνιο δεν υπερψηφίστηκε. Απλά πέρασε οριακά με μία μόνο ψήφο στέλλοντας πολλά μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.
    Πληροφορούμαι ότι αυτό το μνημόνιο έγινε αντικείμενο μελέτης σε πολλά πανεπιστήμια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή