30 Απριλίου 2013

ΚΥΠΡΟΣ-Τεστ για Σώρρας από Αναστασιάδη


Τεστ για Σώρρας από Αναστασιάδη
«Αγόρασε πρώτα 200εκ χρέος και μετά μιλάμε για όλο το ποσό», φέρεται να είπε ο Πρόεδρος.

Ο Α. Σώρρας υποστηρίζει πως έχουν κατατεθεί ομόλογα αξίας 50δις για την Κύπρο στον Καναδά. Εκ μέρους του φέρεται να λειτουργεί στην Κύπρο ο Γ. Μάτσης
«Ο Αρτέμης Σώρρας  διατίθεται να εξαγοράσει όλο το δημόσιο χρέος της Ελλάδας και να προσφέρει και χρήματα για ανάπτυξη. Ληξιπρόθεσμα  ομόλογα αξίας $ 600 δισεκατομμύρια έχουν  ήδη κατατεθεί σε λογαριασμό με δικαιούχο την Ελληνική Δημοκρατία και 50 δισεκατομμύρια δολάρια για την Κύπρο, σε τράπεζες του Τορόντο ,Οντάριο του Καναδά αντίστοιχα».

Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων στην ιστοσελίδα του Αρτέμη Σώρρας
(http://www.artemis-sorras.com), η υπόθεση του οποίου συζητήθηκε έντονα στην Ελλάδα και τώρα φαίνεται πως οι ίδιες συζητήσεις άρχισαν και στην Κύπρο.
Εκπρόσωποι του κ. Σώρρας διαβίβασαν επιστολές σε διάφορα πολιτικά πρόσωπα στην Κύπρο μέσω των οποίων εξηγούνται οι προθέσεις του, να αγοράσει δηλαδή όλο το χρέος της Κύπρου με πολύ μικρό επιτόκιο (0,5%) και με περίοδο αποπληρωμής 100 χρόνων.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της «Κ» εκπρόσωπος του κ. Σώρρας είχε συνάντηση πριν μερικές μέρες και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Αναστασιάδης σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση, φέρεται να «έβαλε και τεστ» προς την Ομάδα Σώρρας, ώστε να αποδειχτεί του λόγου το αληθές, ότι δηλαδή αρχικώς υπάρχουν τα λεφτά και παράλληλα ότι ο ίδιος έχει πραγματική πρόθεση να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να διαβίβασε στον κ. Σώρρας (μέσω της εκπροσώπου του τελευταίου) πως θα μπορούσαν να υπάρξουν συζητήσεις σε σοβαρή βάση, εάν ο κ. Σώρρας προχωρούσε αρχικώς σε αγορά κυπριακού δημόσιου χρέους (σε ομόλογα) αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ.
Πάντως σύμφωνα με πληροφόρηση της «Κ» πίσω από τις επαφές της «Ομάδας Σώρρας» στην Κύπρο φέρεται να είναι και ο Γιαννάκης Μάτσης.
30τρις ευρώ Σύμφωνα με τις πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Αρτέμη Σώρρας τα λεφτά υπάρχουν «σε ληξιπρόθεσμα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου  και τα έχουμε ήδη καταθέσει. Το περιεχόμενο  του υπό κηδεμονία λογαριασμού(custodian account) ήδη ανήκει, είναι κτήμα, του ελληνικού μας λαού, ο οποίος όμως, μόνον θεσμικά ως χώρα μπορεί να ρευστοποιήσει τα CDRs».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η οικογένεια Σώρρα κατείχε 40 μετοχές (η αξία των οποίων ήταν σε χρυσό) της «Τράπεζας της Ανατολής» (θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, η οποία αργότερα συγχωνεύθηκε με την Εθνική Τράπεζα) και προχώρησε σε αποτίμηση της αξίας των μετοχών.

«Ο κ. Θεόδωρος Καρυώτης είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Maryland στις ΗΠΑ και διδάσκει Μακροοικονομία, διεθνείς οικονομικές σχέσεις αλλά και μικροοικονομικά. Ανέλαβε να προχωρήσει στην αποτίμηση των μετοχών. Το πόρισμα του είναι κόλαφος. Κάθε μετοχή σε χρυσό της «Τράπεζας της Ανατολής» αποτιμάται σήμερα στα 670 δισ. ευρώ εκάστη. Τουτέστιν μία φορά και μισή τους σημερινού χρέους της Ελλάδας το οποίο ανέρχεται στα 450 δις ευρώ κατά προσέγγιση. Η συνολική αξία των 40 μετοχών πλησιάζει τα 30 τρισ.».
(Τ.Π.)

ΠΗΓΗhttp://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=132060

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου