05 Ιουλίου 2014

Ο Πούτιν χαρίζει τα χρέη Κούβας και Αργεντινής!

Ο Πούτιν χαρίζει τα χρέη Κούβας και Αργεντινής!

2a82015c0a296710c3596e795cc4d80a_XLΜετά την ιστορική συμφωνία με την Κίνα και τη δημιουργία της Ευρασιατικής Ένωσης, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, προχωρά στην κίνηση «άλωσης» και της Λατινικής Αμερικής, δίνοντας μια νέα διάσταση στην παγκόσμια γεωστρατηγική πολιτική. 

Ο ρώσος ηγέτης μεταβαίνει στις χώρες της Λατινικής Αμερικής την επόμενη εβδομάδα και βέβαια όχι με άδεια χέρια. Μόλις χθες η Κάτω Δούμα επικύρωσε την ιστορική συμφωνία Κούβας – Ρωσίας για διαγραφή του 90% του υπέρογκου χρέους της Κούβας που όφειλε στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Το κείμενο που εγκρίθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Κάτω Δούμας προβλέπει τη διαγραφή χρέους που εκτιμάται ότι αγγίζει τα 35,2 δισεκατομμύρια δολάρια και την αποπληρωμή του υπόλοιπου (περίπου 3,5 δισ. δολάρια) μέσα στην επόμενη δεκαετία. Ενώ προβλέπεται επίσης ότι τα ποσά που θα καταβάλει η Κούβα σε ειδικούς λογαριασμούς θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις στην κουβανική οικονομία.
Η ιστορική συμφωνία για την διαγραφή του χρέους είχε υπογραφεί στις 25 Οκτωβρίου 2013, όταν ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ επισκέφθηκε την Κούβα και υπέγραψε σειρά από συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας. Το γεγονός της διαγραφής του χρέους ειδικά για την Ελλάδα προκαλεί οργή τρόπον τινά στους πολίτες, καθώς λίγα χρόνια πριν σε μια ανάλογη συνάντηση Πούτιν – Παπανδρέου, είχε τεθεί το ζήτημα του χρέους στη συζήτηση. Ωστόσο, η απάντηση από την πλευρά του τότε Έλληνα πρωθυπουργού ήταν η …λύση της «πράσινης ανάπτυξης».
Λίγα 24ωρα μετά την ιστορική απόφαση της κάτω Δούμας για την διαγραφή του χρέους της Κούβας, ο  Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα πραγματοποιήσει επίσημες επισκέψεις στην Κούβα και την Αργεντινή για συνομιλίες με τους ηγέτες των δύο χωρών, μετά από σχετικές προσκλήσεις των Ραούλ Κάστρο και Κριστίνα Κίρχνερ στις 11 και 12 Ιουλίου αντίστοιχα.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ραούλ΄Κάστρο θα τεθούν επί τάπητος διμερή θέματα που άπτονται των εμπορικών, οικονομικών και επενδυτικών συνεργασιών. Παράλληλα, θα υπογραφούν συμφωνίες για υλοποίηση κοινών σχεδίων στον τομέα της ενέργειας, των μεταφορών, της πολιτικής αεροπορίας, την ειρηνική χρήση του διαστήματος και της υγειονομικής περίθαλψης.
Στη διάρκεια της συνάντησης, θα απασχολήσουν τους δύο ηγέτες τα διεθνή θέματα, για τα οποία θα γίνει διεξοδική συζήτηση, ενώ παράλληλα ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδιάζει να συναντηθεί με τον ζωντανό θρύλο τη Κουβανικής επανάστασης Φιντέλ Κάστρο.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία είναι σήμερα ο ένατος εμπορικός εταίρος της Κούβας, αλλά μετά και τις συμφωνίες που θα προκύψουν, στο Κρεμλίνο θεωρούν ότι οι εμπορικές σχέσεις θα ανταγωνίζονται αυτών της Βενεζουέλας, της Κίνας και της Ισπανίας, των τριών μεγαλύτερων εμπορικών και οικονομικών εταίρων του νησιού.
Την επομένη σις 12 Ιουλίου, ο πρόεδρος Πούτιν θα επισκεφθεί το Μπουένος Άιρες μετά από πρόσκληση της προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ. Η συνάντηση αναμένεται με έντονο ενδιαφέρον, ένεκα και της συγκυρίας που βιώνει η Αργεντινή με το θέμα του χρέους και την σκληρή κόντρα με τα γνωστά αρπακτικά της διεθνούς τοκογλυφίας. Επισήμως, η ατζέντα της συνάντησης αναφέρει ότι τα προς συζήτηση θέματα θα είναι εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας αλλά θα συζητηθεί και η διμερής συνεργασία στην υλοποίηση κοινών πρότζεκτ για ενεργειακά έργα, για τα οποία μάλιστα θα δοθεί μεγάλη έμφαση.
Αμφισβητούν τις ΗΠΑ
Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση για την γεωστρατηγική πολιτική κάνει η γνωστή εφημερίδα «Financial Times», η οποία σε σχετικό της άρθρο αναφέρει  ότι «αμφισβητείται πλέον η επικυριαρχία των ΗΠΑ»  από τις λεγόμενες «αναθεωρητικές δυνάμεις» αναφερόμενη κατ’ αρχήν στη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν.
Το γεγονός αυτό αιτιολογεί παραθέτοντας αναλύσεις γνωστών ακαδημαϊκών και καθηγητών σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, ενώ δεν παραλείπει να κάνει αναφορά στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ανά τον κόσμο, στις οποίες κυριαρχούν οι μεγάλες περιφερειακές κρίσεις στην Ουκρανία, το Ιράκ και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Γεγονότα που όπως επισημαίνει έχουν συνδετικό κρίκο που τα ενώνει μεταξύ τους.
Ειδικότερα, σε πρόσφατο άρθρο του στο περιοδικό Foreign Affairs, o καθηγητής Ουόλτερ Ράσελ Μιντ στο Bard College, η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν δεν αποδέχθηκαν ποτέ τη γεωπολιτική διευθέτηση που ακολούθησε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και καταβάλλουν προσπάθεια να το ανατρέψουν. «Η οργή της Ρωσίας για τις συνοριακές διευθετήσεις μετά το 1991 την οδήγησε να προσαρτήσει την Κριμαία.
Οι όλο και πιο έντονες εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας και η εμφανής δυσαρέσκεια του Ιράν με την περιφερειακή τάξη στη Μέση Ανατολή συμπληρώνουν αυτή τη θεωρία. Ο δρ. Μιντ αποκαλεί τις τρεις αυτές χώρες «αναθεωρητικές δυνάμεις» και επισημαίνει ότι αμφισβητούν όλο και περισσότερο το στάτους κβο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου