05 Ιουλίου 2014

Σερβία και Βουλγαρία στηρίζουν τον αγωγό «South Stream», ενώ η Αυστρία είναι υπέρμαχος!

Σερβία και Βουλγαρία στηρίζουν τον αγωγό «South Stream», ενώ η Αυστρία είναι υπέρμαχος!

bo-thumb-large
Σερβία και Βουλγαρία στηρίζουν τον αγωγό «South Stream»

Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου “South Stream” είναι ζωτικής σημασίας για τη Σερβία και τη Βουλγαρία τόνισαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Ίβιτσα Ντάτσιτς και Κρίστιαν Βιγκένιν μετά από συνομιλίες στο Βελιγράδι.
Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι πρόκειται πρωταρχικά για ζήτημα ενεργειακής ασφάλειας και σταθερότητας και όχι σχέσεων με τη Ρωσία.
“Έχουμε κοινή θέση και κοινό συμφέρον, ζωτικό συμφέρον να κατασκευαστεί ο “South Stream”, να μην έχουμε διένεξη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση” είπε ο κ. Ντάτσιτς στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Βούλγαρο ομόλογό του.
Ο κ. Ντάτσιτς είπε ότι η υλοποίηση του έργου είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών για λόγους ενεργειακής ασφάλειας και σταθερότητας και τόνισε τη σημασία ύπαρξης διαφορετικών πηγών, ώστε να αποφεύγεται η κατάσταση, στην οποία βρέθηκαν η Βουλγαρία και η Σερβία πριν από μερικά χρόνια, την περίοδο της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας παρατήρησε ότι η σερβική κοινή γνώμη επιφανειακά ασχολείται με τη σημασία του “South Stream”, έργο, το οποίο, όπως υπογράμμισε, είναι ζωτικής σημασίας λόγω οικονομικού ενδιαφέροντος και δεν πρέπει να συνοψίζεται σε ζήτημα σχέσεων Ρωσίας, Βαλκανίων και ΕΕ.
“Φαίνεται σαν να υλοποιείται αυτό το έργο λόγω των φιλικών μας σχέσεων. Είναι έτσι, αλλά έχει πρώτα απ” όλα μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον, κι αυτό σημαίνει ότι η Σερβία κερδίζει πολλά και η Βουλγαρία και όλες οι άλλες χώρες που βρίσκονται στην πορεία” είπε.
Το κόστος κατασκευής του “South Stream” στη Σερβία, σύμφωνα με τον κ. Ντάτσιτς, θα ανέλθει στα 2 δισ. ευρώ και σημαντικό τμήμα των εργασιών θα αναλάβουν σερβικές επιχειρήσεις.
“Η Σερβία θα χάσει πολλά αν δεν υλοποιηθεί το έργο, από οικονομική άποψη, και δεύτερο ζήτημα είναι η ενεργειακή ασφάλεια επειδή θα χάσουμε εναλλακτική διαδρομή για την προμήθεια αερίου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δίνει εναλλακτική λύση” είπε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών.
Η Σερβία και η Βουλγαρία και όλες οι χώρες από τις οποίες θα διέλθει ο αγωγός εξακολουθούν να έχουν την πρόθεση κατασκευής του αγωγού” ανέφερε.
Ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το έργο είναι πολύ σημαντικό για την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
“Είμαστε σε απευθείας, εποικοδομητικό διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους όρους υλοποίησης του έργου και ελπίζω τις επόμενες εβδομάδες να λάβουν διευκρινίσεις και να μπορούμε να συνεχίσουμε το έργο στην επικράτεια της Βουλγαρίας” επισήμανε ο κ. Βιγκένιν.
Η Βουλγαρία στηρίζει τις προσπάθειες της Σερβίας να γίνει μέλος της ΕΕ, επειδή η ενσωμάτωση των Βαλκανίων στην Ένωση θα επιφέρει διαρκή ειρήνη στην περιοχή και θα προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των βαλκανικών κρατών που αλληλοεξαρτώνται, υπογράμμισε ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών, νωρίτερα, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς.
Ο πρόεδρος της Σερβίας σημείωσε ότι η ΕΕ είναι στρατηγικός στόχος για τη Σερβία, αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Ρωσία – ένα πλεονέκτημα που η Σερβία σκοπεύει να αξιοποιήσει.
Ο κ. Νίκολιτς υπογράμμισε ότι η συνεργασία Σερβίας και Βουλγαρίας δεν ήταν ποτέ καλύτερη και ότι αναμένει περαιτέρω βελτίωση, κυρίως όταν η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου και οι σιδηροδρομικές συνδέσεις προς τη Βουλγαρία, ολοκληρωθούν.
Υπέρμαχος η Αυστρία στην κατασκευή του South Streamseb-thumb-large
Η Αυστρία παραμένει δεσμευμένη στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, που αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ των Βρυξελλών και της Μόσχας μετά το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης, δήλωσαν ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας και ο επικεφαλής της μεγαλύτερης αυστριακής ενεργειακής εταιρείας μία ημέρα πριν από την επίσκεψη στη Βιέννη του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Δεν χρειαζόμαστε μόνο περισσότερους παρόχους, αλλά επίσης και μεγαλύτερη ποικιλία διαδρόμων από τους οποίους μπορεί να περάσει προς εμάς η ενέργεια», δήλωσε ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς στους δημοσιογράφους από το Λουξεμβούργο, επισημαίνοντας ότι πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζουν θερμά την κατασκευή του αγωγού αυτού.
Το σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού South Stream έχει αναλάβει μια κοινοπραξία που απαρτίζεται από την Gazprom με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών εταιρειών, όπως ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος ENI και ο γαλλικός EDF.
Η κατασκευή του αγωγού, το κόστος της οποίας εκτιμάται στα 16 δισεκατομμύρια ευρώ, ξεκίνησε το 2012, ενώ αυτός αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ήδη από το τέλος του 2015. Ο αγωγός αυτός θα συνδέει την Ρωσία με την Βουλγαρία μέσω της Μαύρης Θάλασσας παρακάμπτοντας την Ουκρανία και θα συνεχίζει προς την Ελλάδα και την Ιταλία, την Σερβία, την Ουγγαρία, την Σλοβενία και ενδεχομένως την Αυστρία.
Όμως εδώ και μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβητεί το σχέδιο αυτό καθώς σύμφωνα με την ίδια δεν σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς όσον αφορά την ενέργεια και την ανταγωνιστικότητα.
Ο επικεφαλής της αυστριακής εταιρείας ενέργειας OMV ζήτησε την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την έγκριση του Σάουθ Στριμ, δηλώνοντας σε συνέντευξή του ότι δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να αποκοπεί εντελώς από τα ρωσικά ενεργειακά αποθέματα.
Ο Γκέρχαρντ Ρόις έκανε τις δηλώσεις αυτές μία ημέρα πριν την επίσκεψη στη Βιέννη του Πούτιν, κατά τη διάρκεια της οποίας η OMV και η ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom αναμένεται να υπογράψουν μια συμφωνία για την κατασκευή του τμήματος του Σάουθ Στριμ που θα περνά από την Αυστρία.
«Το ένα τρίτο του φυσικού μας αερίου προέρχεται από τη Ρωσία, σε κάποιες περιοχές ακόμη και το 100%» και σε αντάλλαγμα η Ευρώπη στέλνει αυτοκίνητα και μηχανήματα στη Ρωσία, είπε ο Ρόις σε συνέντευξή του στην εφημερίδα WirtschaftsBlatt.
«Δεν θα πρέπει αυτή η οικονομική ενσωμάτωση να μετατραπεί σε πολιτικό ποδόσφαιρο, διότι η οικονομία και η ευημερία μας εξαρτώνται από αυτή», υπογράμμισε ο ίδιος.
«Αν μπορούμε να λαμβάνουμε μεγάλες ποσότητες αερίου από μια περιοχή, τότε θα πρέπει να δίνουμε στους επενδυτές την ευκαιρία να χτίζουν δρόμους αερίου.
Οι διαπραγματεύσεις για τον South Stream θα πρέπει να επιταχυνθούν και όχι να μπουν στον πάγο», σημείωσε ο Ρόις, αν και παραδέχθηκε ότι το έργο θα πρέπει να συμμορφώνεται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου