06 Απριλίου 2013

Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ


"Η Κύπρος εμπόδιο στην Ευρωπαϊκή ανάπτυξη"

Τι δηλώνει Αμερικανός αξιωματούχος για την κατάσταση στην Κύπρο, που επηρεάζει την οικονομία της ΕΕ.

Η Ευρώπη συνεχίζει να παρεμβάλει εμπόδια στην ανάπτυξη στην αμερικανική αλλά και στην παγκόσμια οικονομία ευρύτερα, δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος του αμερικανού Υπουργείου Οικονομικών με αφορμή την κρίση στην Κύπρο.


Ακολουθείστε μας στο facebook και στο twitter


"Ο κίνδυνος στην οικονομική σταθερότητα της Ευρώπης παραμένει κίνδυνος στην ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και της παγκόσμιας προοπτικής", δήλωσε ο αξιωματούχος μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας ενόψει της επίσκεψης του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών Τζέικομπ Λιού στην ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα.
Πρόσθεσε ότι "οι πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο μας υπενθυμίζουν ότι η Ευρώπη συνεχίζει να κατευθύνεται σε ένα δύσκολο μονοπάτι δημοσιονομικής και οικονομικής μεταρρύθμισης".
Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ξαφνιασμένος από τα πολλά σχόλια που έγιναν από Eυρωπαίους αξιωματούχους που τόνισαν τη μοναδικότητα της περίπτωσης της Κύπρου, προσθέτοντας ότι και οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι η Κύπρος είχε κάποια μοναδικά χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε όμως ότι πολλές τράπεζες στην Ευρώπη είναι μεγάλες σε σχέση με τις οικονομίες των χωρών στις οποίες έχουν την έδρα τους και κάλεσε τις ευρωπαϊκές Αρχές να κάνουν πρόοδο προς την κατεύθυνση του θεσμικού πλαισίου στην Ευρωζώνη, για θέματα που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση, την αναδιάρθρωση, την εξυγίανση και την ασφάλιση καταθέσεων, που θα δημιουργούσαν ένα ανάχωμα για περιορισμό μετάδοσης των κινδύνων.
"Το πλαίσιο επιτήρησης… στην Ευρωζώνη δεν είναι ανάλογο με την κλίμακα του εθνικού τραπεζικού τομέα", είπε.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ακόμη ότι είναι κρίσιμο να υπάρξει μια αναπροσαρμογή στην Ευρωζώνη και ζήτησε από τις πλεονασματικές οικονομίες να συνεισφέρουν περισσότερο στη ζήτηση, προκειμένου να ελαφρύνουν την αναπροσαρμογή στην περιφέρεια "να αποφευχθεί η κόπωση λόγω λιτότητας και να ανανεωθεί η ζωτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας".
Ο κ. Λιου θα πραγματοποιήσει την Τρίτη και την Τετάρτη επίσκεψη στην Ευρώπη όπου θα έχει συνομιλίες με ομολόγους του, ενώ ξεχωρίζει η συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου