06 Απριλίου 2013

ΠΟΥΤΙΝ ΕΙΜΑΙ ΕΥΤΥΧΗΣ ΜΕ ΟΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟΠούτιν: είμαι ευτυχής με ότι συνέβη στην Κύπρο!putin
Αξιοσημείωτες είναι οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Πούτιν στο γερμανικό ARD που αναμεταδίδει το RIA Novosti για τα όσα συνέβησαν στην Κύπρο.
Απόδοση Freepen
ΜΟΣΧΑ, 5 Απριλίου (RIA Novosti) – Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι η πρόσφατη οικονομική κρίση στην Κύπρο απέδειξε πόσο “επικίνδυνες” και “επισφαλείς” μπορεί να είναι οι επενδύσεις στα δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
“Όσο περισσότερο στενοχωρείτε τους ξένους επενδυτές στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των χωρών σας, τόσο το καλύτερο για μας, επειδή το προσβεβλημένοι και φοβισμένοι (όχι όλοι τους, αλλά πολλοί) θα πρέπει, όπως ελπίζουμε, να έρχονται στα δικά μας χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και κρατήσουν τα χρήματά τους στις τράπεζες μας», δήλωσε ο Πούτιν στο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD σε συνέντευξή του στο Νόβο-Ogarevo, την κατοικία του κοντά στη Μόσχα.
Ερωτηθείς εάν η Μόσχα ήταν θυμωμένη γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δε ζήτησε από τη Ρωσία βοήθεια, αν και πολλοί Ρώσοι είχαν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση στην Κύπρο, ο Πούτιν απάντησε: “Φυσικά και όχι.”
Αντίθετα, είμαι ευτυχής ακόμη, σε κάποιο βαθμό, επειδή αυτά τα γεγονότα έχουν δείξει πόσο επικίνδυνες και ανασφαλείς είναι οι επενδύσεις στα δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα“, προσέθεσε.
Ο πρόεδρος σημείωσε ότι σε κάποιο σημείο, Ρώσοι επενδυτές είχαν φυγαδεύσει μακριά τις αποταμιεύσεις τους στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, αλλά αυτό έγινε λόγω της ασταθούς οικονομικής κατάστασης στη Ρωσία.
“Ειλικρινά μιλώντας, δεν αισθάνονταν ότι θα μπορούσαν να βασιστούν στο ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Και, πράγματι, δεν ήταν αξιόπιστο. Απλά θυμάμαι το έτος 1998 – μια οικονομική κατάρρευση … υπήρχαν οι ευρέως διαδεδομένες ανησυχίες σχετικά με το μέλλον του χρηματοπιστωτικού συστήματος », είπε.
Ωστόσο, ο Πούτιν τόνισε: “Εμείς όχι μόνο καταφέραμε να διατηρήσουμε την ακεραιότητα του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος, όταν η [παγκόσμια χρηματοπιστωτική] κρίση χτύπησε το 2008, αλλά το ενισχύσαμε χωρίς να αφήσουμε να καταρρεύσει ούτε ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.”
Ρωσικές τράπεζες και εταιρείες είχαν προτιμήσει την Κύπρο από το 1990, εκμεταλλευόμενες τη χαμηλή φορολογία και τους χαλαρούς κανονισμούς για τις επιχειρήσεις. Οι ρωσικές τράπεζες διατηρούσαν περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις με κυπριακές τράπεζες στο τέλος του 2012, ενώ οι ρωσικές εταιρικές καταθέσεις άθροιζαν άλλα 19 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody’s.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου