30 Ιουνίου 2008

Η Θράκη και το ψήφισμα του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.

_____________________

Από το GREECE SALONIKA.

Ψήφισμα-παρέμβαση 56 ισλαμικών κρατών σε εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας!

Ενα ακόμη βήμα για τη διεθνή προβολή και κατοχύρωση της πάγιας διεκδίκησής της για δημιουργία μειονοτικού ζητήματος στη Θράκη έκανε η Αγκυρα, στην 35η Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ).
Στη Σύνοδο που έγινε στην πρωτεύουσα της Ουγκάντας, Καμπάλα,με τη συμμετοχή 56 ισλαμικών κρατών,έπειτα από έντονη δραστηριοποίηση της τουρκικής διπλωματίας και του ίδιου του υπουργού Εξωτερικών Α. Μπαμπατζάν που συμμετείχε στη συνάντηση, πέτυχε να υπάρξει εκ νέου απόφαση (Resolution No 3/35-ΜΜ) για την «Κατάσταση της Τουρκικής Μουσουλμανικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης - Ελλάδα».
Σημαντική συνεισφορά στην τουρκική προσπάθεια έχει και η παρουσία στη θέση του γενικού γραμματέα του Οργανισμού, του Τούρκου Δρ Εκμελεντίν Ισχάνογλου, ο οποίος συστηματικά προωθεί τόσο το ζήτημα της Θράκης όσο και της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου».
Καθώς είναι γνωστή η προσπάθεια διεθνοποίησης του μειονοτικού ζητήματος μέσω του ΟΙΔ, είναι άγνωστο εάν υπήρξε έστω και συμβολική ελληνική διπλωματική παρουσία στην Καμπάλα και πολύ περισσότερο εάν υπήρξε η οποιαδήποτε διπλωματική δραστηριοποίηση του υπουργείου Εξωτερικών προς τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ισλαμικής Διάσκεψης, ώστε να εξηγηθούν οι ελληνικές θέσεις και να αποκατασταθεί η αλήθεια..
Το ψήφισμα καλεί την Ελλάδα να «σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και οικονομικών, αλλά και τη Συνθήκη της Λοζάνης, η οποία εγγυάται τα δικαιώματα της Τουρκικής Μουσουλμανικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης».
Στο ψήφισμα της η Ισλαμική Διάσκεψη εξειδικεύει και σε επιμέρους ζητήματα που αφορούν τη μειονότητα της Θράκης:
1 )Καλεί για μια ακόμη φορά την Ελλάδα να λάβει όλα τα μέτρα για τον σεβασμό των δικαιωμάτων και της ταυτότητας της Τουρκικής Μουσουλμανικής Μειονότητας της Δ. Θράκης, που προβλέπονται από διμερείς και διεθνείς συνθήκες.
2 )Αξιώνει από την Ελλάδα να αναγνωρίσει ως επίσημους τους εκλεγμένους μουφτήδες της Ξάνθης και της Κομοτηνής.
3 )Απαιτεί από την Ελλάδα να προβεί στα αναγκαία βήματα για την εκλογή των διοικητικών συμβουλίων των βακουφίων από την Τουρκική Μουσουλμανική Μειονότητα με στόχο τη διασφάλιση της αυτοδιοίκησής τους, επιτρέποντας στον εκλεγμένο μουφτή να επιτηρεί τη βακούφικη περιουσία και θέτοντας τέρμα (η Ελλάδα) στους βαρείς φόρους που επιβάλλει στις περιουσίες αυτές..

4 )Εκφράζει τη λύπη της για την απαγόρευση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ελλάδας στις δραστηριότητες της πιο παλιάς Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης της Τουρκικής Μουσουλμανικής Μειονότητας, με το όνομα «Τουρκική Ενωση Ξάνθης» με πρόσχημα ότι περιλαμβάνεται ο όρος «Τουρκικός» και θεωρεί ότι αυτή η ενέργεια συνιστά δυσμενή διάκριση βάσει της εθνικής καταγωγής.
5 )Απαιτεί από την Ελλάδα να εφαρμόσει τις τρεις αποφάσεις που εξέδωσε το ΕΔΑΔ σχετικά με τις ΜΚΟ της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας, οι οποίες αίρουν τη διάκριση που είχε επιβληθεί από το ελληνικό Ανώτατο Δικαστήριο με την απαγόρευση δραστηριοτήτων με το πρόσχημα της χρήσης στο όνομά τους του όρου «Τουρκική Μειονότητα».
6 )Παροτρύνει την Ελλάδα να αποκαταστήσει τα δικαιώματα ιθαγένειας για δεκάδες χιλιάδες μέλη της Τουρκικής Μειονότητας, των οποίων αφαιρέθηκε η ιθαγένεια βάσει του άρθρου 19 του Κώδικα Ιθαγένειας.
7 )Ζητά από τον γενικό γραμματέα να αναλάβει πρωτοβουλία για συστηματική έρευνα πραγματογνωμοσύνης (fact finding inquiry) για να εξακριβώσει την ακρίβεια των επανειλημμένων αναφορών για βανδαλισμούς των τεμενών και των μουσουλμανικών κοιμητηρίων στη Δυτική Θράκη και να παρουσιάσει έκθεση γι αυτά, στην τριακοστή έκτη Σύνοδο των ΥΠΕΞ»..


Ο κ. Ν.Μελέτης στο σχετικό δημοσίευμά του (με το οποίο αναδείχθηκε το όλο θέμα) στην εφημερίδα"Έθνος",σημειώνει πως:
" δημιουργεί προβληματισμό η αδράνεια με την οποία η κυβέρνηση και ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών παρακολουθούν απαθείς τη συστηματική αυτήν προσπάθεια της Αγκυρας να παρέμβει σε εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και να προσθέσει ένα ακόμη ζήτημα στην ελληνοτουρκική ατζέντα.Όλοι όσοι βρίσκονται στην Αθήνα και κάνουν τα «στραβά μάτια» στην προσπάθεια ανακίνησης μειονοτικού, προκείμενου να μην ενοχληθεί ο κ. Ερντογάν ή ο κ. Μπαμπατζάν παραμένουν εκτεθειμένοι" .Δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε μαζί του..

Σκόπια και περίεργη απόφαση της Γερουσίας των Η.Π.Α.

Σε σκέψεις βάζει αυτή η περίεργη απόφαση.Βέβαια δε μπορούμε να προδικάσουμε τίποτα.
Θα περιμένουμε τις επόμενες κινήσεις!!!!!.
______________________________________________________________________
Από το http://greece-salonika.blogspot.com/

Κυριακή, 29 Ιούνιος 2008

Απρόσμενη εξέλιξη σήμερα στο"Σκοπιανό".

**Έκτακτη ενημέρωση,20:50'**

Mια απρόσμενη εξέλιξη με προεκτάσεις στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις και στο Σκοπιανό ζήτημα έχει να αντιμετωπίσει από σήμερα η Αμερικανική διπλωματία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Greece-Salonika απ΄την άλλη μεριά του Ατλαντικού,η Ολομέλεια της Αμερικανικής Γερουσίας (φώτογ.) μπλόκαρε σήμερα (!) την αποστολή του νέου πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Σκόπια κ.Φίλιπ Ρίγκελ,μετά από παρέμβαση δύο γερουσιαστών.
Οι δύο γερουσιαστές,τα ονόματα των οποίων δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά,κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ολομέλειας της Γερουσίας,επέκριναν το Αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών και την κυβέρνηση Μπους για "υπόθαλψη της Σκοπιανής προπαγάνδας και αδιαλλαξίας στο θέμα των διαφορών της με την Ελλάδα" και απαίτησαν με μια,πολύ σπάνια για το Αμερικανικό πολιτικό σύστημα,ενέργεια το "μπλοκάρισμα" της αποστολής νέου πρέσβη..
Το Στειτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει ακόμη εκδώσει κάποια ανακοίνωση,καθώς πρόκειται για εξέλιξη των τελευταίων ωρών,αλλά επιτελείς του,έκαναν λόγο σε ανταποκριτές Ελληνικών ΜΜΕ στην Ουάσιγκτον για "έντονη ενόχληση του υπουργείου εξωτερικών και της κ.Ράις"..
Μετά την εξέλιξη αυτή δεν θα πρέπει να αναμένονται σοβαρές εξελίξεις μέσα στο καλοκαίρι αλλά και μέχρι τον τερματισμό της διακυβέρνησης Μπους καθώς η όλη κατάσταση περιπλέκεται με άγνωστες μέχρι στιγμής συνέπειες στο Ελληνικό εθνικό θέμα..

Το Greece-Salonika παρακολουθεί στενά το θέμα και θα υπάρξει άμεση ενημέρωση για οποιαδήποτε νέα εξέλιξη.