10 Σεπτεμβρίου 2009

Ο ΓΑΠ, ο αγωγός και η Ντόρα Κούβελα.Κάτι ήξερε ο Πούτιν που πήγε στην Τουρκία!

Αμέρικα...Αμέρικα!Και που να γίνει κανένα...μπαμ,όπως τότε την πρώτη ημέρα του Σημίτη!Εκεί να δείτε...ευχαριστίες!

Ειλικρινής και αταλάντευτη η εξωτερική πολιτική του ΠΑΣΟΚ

Είναι δυνατόν να υπάρχει δυσμενής κριτική από πλευράς ΥΠΕΞ για τις δηλώσεις του Γεωργίου Παπανδρέου εναντίον του αγωγού Πύργου – Αλεξανδρούπολης (ακολουθούν από το antinews);

Μιλάμε για απύθμενη πολιτική υποκρισία από την πλευρά της τ. ΥΠΕΞ και για απόλυτα αναμενόμενη στάση του προέδρου του κινήματος. Έχουμε γράψει αναλυτικά τις θέσεις για την εξωτερική πολιτική του ΠΑΣΟΚ που θα επαναφέρει την εξωτερική πολιτική της χώρας στον “σκληρό πυρήνα” του ΝΑΤΟ. Διαβάστε αναλυτικά τα κύρια σημεία όπως εκφράζονται από τον ίδιο τον ΓΑΠ και επιφανή στελέχη του κινήματος.

«Άνευ λόγου και αιτίας, ο κ. Παπανδρέου έριξε σκιά στις διμερείς σχέσεις της χώρας μας με τη Ρωσία», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σχετικά με τη χθεσινή αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι «η διακρατική συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη κατοχυρώνει τα συμφέροντα μόνο της μιας πλευράς».

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου κατά τη χθεσινή του ομιλία στην Αλεξανδρούπολη σημείωσε: «Διαφημίζουν τον περίφημο αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, για τον οποίο βεβαίως παλέψαμε και εμείς, αλλά η διακρατική συμφωνία κατοχυρώνει τα συμφέροντα μόνο της μιας πλευράς. Εμείς θα διασφαλίσουμε τους περιβαλλοντικούς όρους και σε ξηρά και σε θάλασσα».

«Οι τοποθετήσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ εκπλήσσουν και θέλω να πιστεύω ότι εντάσσονται στις ανεύθυνες υπερβολές της προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη.

Μιλώντας για τις διμερείς σχέσεις της χώρας μας με τη Ρωσία, η ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «σχέσεις για την ισόρροπη ανάπτυξη των οποίων, αυτή η Κυβέρνηση έχει εργαστεί ακούραστα τα τελευταία χρόνια. Σχέσεις που στηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Καλά η Ντόρα δεν ήταν που ούτε να δει δεν ήθελε ο Πούτιν λόγω της στάσης της υπερ των Αμερικανών στον αγωγό;

Πηγή...

Καλάς, απαγωγή Έλληνα δασκάλου, τι πρωτοέγραψε η πακιστανική εφημερίδα


Η πακιστανική εφημερίδα που πρωτοανέφερε την απαγωγή του Έλληνα δάσκαλου στην περιοχή των Καλάς.

Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος


Ο Έλληνας δασκάλος Θανάσης Λερούνης που βρισκόταν στην περιοχή των Καλάς, έχει ιδρύσει το Μουσείο της περιοχής της Μπαμπορέϊτ στην κοιλάδα Καλάς. Εδώ και πολλά χρόνια προσπαθεί να διασώσει ότι έχει απομείνει από τους απογόνους των στρατευμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και να τα διαφυλάξει.

Η απαγωγή του έχει δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά και οι έρευνες γίνονται προς όλες τις κατευθύνσεις.

Κατά την απαγωγή του, λίγο πριν ξημερώσει την περασμένη Τρίτη, σκοτώθηκε ένας από τους δύο αστυνομικούς που είχαν οριστεί από την κυβέρνηση για την προστασία του. Φονταμενταλιστικοί μουσουλμανικοί κύκλοι δεν έβλεπαν θετικά την παρουσία του στην περιοχή.
Αγγλικά δημοσιεύματα μιλούν ως δράστες της απαγωγής τους Ταλιμπάν. Ωστόσο μυστήριο ακόμη καλύπτει τα αίτια της απαγωγής αυτής.

Μεταφέρουμε το κείμενο της πακιστανικής εφημερίδας, "Down", στα ελληνικά:

Ένοπλοι απήγαγαν ένα Έλληνα υπήκοο από την κατοικία του, στην κοιλάδα του Καλάς, αφού σκότωσαν τη φρουρά του νωρίς το πρωί της Τρίτης.
Η αστυνομία ανέφερε πως ο ελληνικής καταγωγής Θανάσης Λερούνης κοιμόταν στο δωμάτιό του, μέσα στο Μουσείο των Καλάς, όταν είκοσι περίπου μασκοφόροι έσπασαν την πόρτα, εισέβαλαν στο κτίριο και τον απήγαγαν.
Ένας αστυνομικός από την ασφάλειά του που προέβαλε αντίσταση δολοφονήθηκε.
Ο κ. Αθανάσιος Λερούνης ζει στην κοιλάδα εδώ και 15 χρόνια, συμμετείχε σε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για την κοινότητα Καλάς.
Εργαζόταν στην αποπεράτωση ενός κτιρίου, τριών χώρων, όπου σκόπευε να συντηρήσει και να διαφυλάξει τον μοναδικό πολιτισμό της περιοχής.
Ένα μέρος του κτιρίου λειτουργεί ως σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπου ο κ. Λερούνης εργάζεται ως δάσκαλος.
Η Κυβέρνηση είχε διαθέσει πέντε αστυνομικούς για την ασφάλειά του, αλλά στην διάρκεια του συμβάντος υπήρχαν μόνον δύο, οι υπόλοιποι είχαν άδεια.
Τον άλλον δάσκαλο του σχολείου, τον Αχμέρ Χαν Καλάς, που βρισκόταν μέσα στο κτίριο, τον φιμώσανε και τον δέσανε σε μια κολώνα.
Η κοιλάδα είναι ακριβώς δίπλα στην περιοχή του Νουριστάν του Αφγανιστάν και όπως πιστεύεται ο κ. Λερούνης μεταφέρθηκε στο Νουριστάν.
Η επικήδειος ακολουθία, για το δολοφονημένο αστυνομικό, έλαβε χώρα στο Σαχί Μασχίντ και η ταφή του έγινε στο χωριό του Κόστ, στο Άνω Χιτράλ.
Στη κηδεία παραβρέθηκε ο ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας της περιοχής του Χιτράλ, ναζίμ Μαγκφιράτ Σαχ.

Πηγή http://echedoros-a.blogspot.com/

"Αρχαιολόγος" αρχαιοκάπηλος.Ποιός φυλάει τους φύλακες;

Ελάτε τώρα!Η "αρχαιολόγος" έπαιρνε τα αρχαία ευρήματα προς..."φύλαξιν" και "συντήρησιν"!Και οι συνάδελφοί της;Έτρεξαν αμέσως να προστατεύσουν την έχουσα..."ψυχολογικά προβλήματα" "αρχαιολόγο"!Κατά περίεργο τρόπο,όλοι όσοι εμπλέκονται τα τελευταία χρόνια σε σκάνδαλα,κλοπές στο Δημόσιο,κλπ.,εμφανίζονται αφού συλληφθούν ως έχοντες ψυχικές...διαταραχές!Με τέτοιους "αρχαιολόγους" μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι ότι όσα έχουν απομείνει,έργα των προγόνων μας,θα βρίσκονται πάντα στη θέση τους!
Αρχαιολόγος έπαιρνε σπίτι της αρχαία

«Ξέφραγο αμπέλι» αποκαλύφθηκε ξαφνικά ότι είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας, με αφορμή την πρόσφατη κλοπή κιονόκρανου διαστάσεων 30 εκ. επί 30 εκ. επί 20 εκ. και βάρους 30 κιλών, που ανήκε σε Παλαιοχριστιανική Βασιλική των αρχών του 6ου αιώνα μ.Χ.

Λίγες μόλις ώρες μετά τη μυστηριώδη κλοπή, μια 36χρονη αρχαιολόγος που εργάζεται στην Αρχαία Ολυμπία, φοβούμενη προφανώς πιθανή έρευνα στο σπίτι της, μετέβη στην Αστυνομία και αποκάλυψε ότι κατείχε παράνομα αρχαία αντικείμενα, τα οποία προέρχονταν από ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή.

Επειτα από νομότυπη έρευνα της Αστυνομίας χθες στο σπίτι της, στον Πύργο Ηλείας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

* Δεκαεπτά μικρά όστρακα μελαμβαφούς κεραμικής κλασικών ελληνιστικών χρόνων 4ου-5ου π.Χ. αιώνα.

* Ενα πήλινο πλακίδιο ανάγλυφο, συγκολλημένο από επτά κομμάτια, που φέρει οπή ανάρτησης και στην πρόσθια επιφάνειά του ανάγλυφη παράσταση, όπου απεικονίζονται δύο ανδρικές και μία γυναικεία φιγούρα.

* Ενα τμήμα πλακιδίου με ανάγλυφη παράσταση -τμήμα μορφής με σηκωμένα χέρια.

* Τρία όστρακα από μεγάλα αγγεία.

* Ενα τμήμα ακατέργαστου σιδήρου.

Η αρχαιολόγος, που σύμφωνα με τους συναδέλφους της, ήταν σε αναρρωτική άδεια λόγω ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε τελευταία, συνελήφθη και αργά χθες το απόγευμα προσήχθη από την Αστυνομία στον ανακριτή με την κατηγορία της παράνομης κατοχής αρχαίων αντικειμένων (παράβαση του Ν.3028/2002 περί αρχαιοτήτων). Στους αστυνομικούς είπε ότι τα αρχαία αντικείμενα που κατείχε τα είχε βρει στις περιοχές Κατακώλου και Αρχαίας Ηλιδας...

Με αφορμή αυτές τις απίστευτες εξελίξεις, εργαζόμενοι στη Ζ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αρχαίας Ολυμπίας, που θέλησαν για ευνόητους λόγους να τηρήσουν την ανωνυμία τους, αποκάλυψαν χθες στην «Ε» ότι ο αρχαιολογικός χώρος με τους ανεκτίμητης αξίας θησαυρούς βρίσκεται επί σειρών ετών κυριολεκτικά στο έλεος των αρχαιοκάπηλων. Η περιοχή δεν φυλάσσεται τις νύχτες, δεν έχει φωτισμό, ούτε διαθέτει κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.

Οπως λένε χαρακτηριστικά, η φύλαξη του χώρου γίνεται από υπαλλήλους κατά τις ώρες 7.30 π.μ. έως 8 μ.μ. Γι' αυτό μπορεί οποιοσδήποτε τη νύχτα να προσεγγίσει την περιοχή ακόμη και με φορτηγό (!) και να κλέψει ανενόχλητος ό,τι θέλει, ακόμη και αρχαία αντικείμενα με μεγάλο όγκο και βάρος...

«Ηταν θέμα χρόνου να συμβεί. Και πάλι καλά που οι αρχαιοκάπηλοι δεν έκλεψαν περισσότερα...», ανέφεραν στην «Ε». Και πρόσθεσαν ότι την ευθύνη για την πλήρη εγκατάλειψη του αρχαιολογικού χώρου, εκτός των τοπικών αρμοδίων, φέρουν οι κατά καιρούς πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο, ενώ διαθέτει τεράστια κονδύλια για διάφορα ζητήματα, δεν έχει φροντίσει τόσο καιρό να θωρακίσει από τους αρχαιοκάπηλους τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας.

Να θυμίσουμε ότι λόγω της κλοπής του κιονόκρανου τέθηκε σε διαθεσιμότητα η προϊσταμένη της Ζ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αρχαίας Ολυμπίας Γεωργία Χατζή.

Πηγή...

Νέες φωτογραφίες από το σπήλαιο της Σφάκας στην Κρήτη.

mail από Prof. Nikos E. Mastorakis,

Techn. Univ. of Sofia
http://www.wseas.org/mastorakis


Μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε η είδηση όχι μόνο στους ομοχωρίους, αλλά και σε όλους του επισκέπτες του ιστόχωρου μας η είδηση για την ανακάλυψη του Σπηλαίου από τη Δέσποινα Κουρουπάκη και το γιο της Νίκο Πασπαλιάρη (σ'αυτούς ανήκει η τιμή!)
Βλέπε
http://sfakaonline.blogspot.com/2009/09/blog-post_8346.html
και
http://sfakaonline.blogspot.com/2009/09/blog-post_2613.htmlΜετά από θερμή παράκληση η Δέσποινα Κουρουπάκη μας αποστέλει φωτογραφίες από τη γύρω περιοχή. Στις φωτογραφίες είναι ο γιός της κ. Κουρουπάκη: ο Νίκος Πασπαλιάρης που είναι και σπηλαιολόγος και κατέβηκε στη σπηλιά.

Εάν κάποιος φίλος-η θέλει περισσότερες πληροφορίες μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας.
sfakaonline@ gmail.com
Μαζί με τις προηγούμενες φωτογραφίες της http://sfakaonline.blogspot.com/2009/09/blog-post_2613.html η κ. Δέσποινα Κουρουπάκη θα μας στείλει ένα χρονικό της κατάβασης σύντομα

Οι Παλλαντιείς πρόγονοι των Ρωμαίων!Η λίμνη Τάκα της Αρκαδίας και η λίμνη Τιτικάκα του Περού!

Η Ρώμη ξεκίνησε από το Παλλάντιον της Αρκαδίας

Η αναδημιουργία της αποξηραμένης λίμνης Τάκα, που βρίσκεται νότια της Τρίπολης, στο οροπέδιο της Τεγέας (σε υψόμετρο 650 μ.), έφερε στο φως ένα σπουδαίο αρχαίο εύρημα που σχετίζεται με την ίδρυση της Ρώμης.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο καλύτερος πολεμιστής των Αρκάδων, ο Εύανδρος, γιος μιας νύμφης, κόρης του Λάδωνα και του Ερμή, προερχόμενος από την αρκαδική πόλη Παλλάντιον ίδρυσε μαζί με συντρόφους του στις όχθες του ποταμού Τίβερη μια πόλη. Η περιοχή πήρε το όνομα Παλλάντιον (σήμερα Παλάτιον). Επειδή ο οικιστικός αυτός πυρήνας υπήρξε η απαρχή για τη δημιουργία της Ρώμης, ο αυτοκράτορας Αντωνίνος μετέτρεψε το χωριό σε πόλη και απάλλαξε τους κατοίκους από φόρους.

Ο ιστορικός και γεωγράφος Στράβωνας (65 π.Χ. - 23 μ.Χ.) αναφέρει ότι η Ρώμη «Ελληνικόν είναι κτίσμα». Ο Πλούταρχος κάνει λόγο για την ύπαρξη εορτών στη Ρώμη προς τιμήν της Καρμέντα, γυναίκας του εποικιστή της Ρώμης Ευάνδρου από την Αρκαδία, όπως και για τον Λύκιο Απόλλωνα της Αρκαδίας. Ηταν λοιπόν φυσικό οι Ρωμαίοι να θεωρούν το αρκαδικό Παλλάντιον μητρόπολή τους. Το 1940 η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή ξεκίνησε έρευνες για τον εντοπισμό της αρκαδικής αυτής πόλης.

Δεν είναι λίγοι οι Ιταλοί που επισκέπτονται κάθε χρόνο τον νομό αναζητώντας τα ερείπια του αρχαίου Παλλάντιου. Δεν είχαμε, ωστόσο, πολλά να τους δείξουμε. Οι παλαιές ανασκαφές είχαν αποκαλύψει ένα μικρό τμήμα της αρχαίας ακρόπολης και τίποτα άλλο.

Η ανάγκη, όμως, να ανοίξουν κάποιοι αύλακες για να διοχετευθεί νερό στη λίμνη Τάκα, έργο απαραίτητο για περιβαλλοντικούς λόγους και χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε., στάθηκε τελικά η αφορμή για τον εντοπισμό της πόλης. Σύμφωνα με τον έφορο Αρχαιοτήτων της Αρκαδίας Μιχάλη Πετρόπουλο, αποκαλύφθηκε τμήμα της οχύρωσης και σπίτια τής κάτω πόλης του αρχαίου Παλλάντιου. Ο εξαίρετος αρχαιολόγος εκφράζει την πίστη ότι θα βρεθούν τα όρια της πόλης και ερμηνεύει ως δημόσιο κτήριο το οικοδόμημα που έχει αποκαλυφθεί με μια σειρά από βάσεις κιόνων.

Κοντά στο αρχαίο Παλλάντιο ο Παυσανίας περιγράφει ένα δάσος με βελανιδιές και μέσα στην πόλη έναν ναό και λίθινα αγάλματα του Πάλλαντος (ιδρυτή) και του Ευάνδρου, όπως και της Δήμητρας και Κόρης. Στην κορυφή της ακρόπολης είδε ιερό των «Καθαρών Θεών», στους οποίους ορκίζονταν για τα πιο σημαντικά ζητήματα. Τώρα αρχίζουν όλα να ξαναζωντανεύουν.

Εν τω μεταξύ, οι διερευνητικές ανασκαφές για τη λίμνη Τάκα είχαν αποτέλεσμα να βρεθούν τα ίχνη κι άλλης μιας αρχαίας πόλης, της Μανθυρέας, την οποία οι ειδικοί τοποθετούσαν στην ευρύτερη περιοχή, κοντά στην αρχαία Τεγέα, όπως ανέφερε ο Παυσανίας. Η ανασκαφή είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο και δεν υπάρχουν ώς τώρα αποδείξεις για οργανωμένο οικισμό. Το έργο όμως επείγει και η ευχή των αρχαιολόγων είναι να τους δοθεί η ευκαιρία να το ολοκληρώσουν.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Δική μας πηγή...

Για να δούμε τι μας λέει ο Παυσανίας για το Παλλάντιον...
XLIII. ἀπαιτεῖ δὲ ἡμᾶς τὸ μετὰ τοῦτο ὁ λόγος τό τε Παλλάντιον, εἰ δή τι αὐτόθι ἐστὶν ἐς μνήμην, καὶ καθ' ἥντινα βασιλεὺς αἰτίαν Ἀντωνῖνος ὁ πρότερος πόλιν τε ἀντὶ κώμης ἐποίησε Παλλάντιον καί σφισιν ἐλευθερίαν καὶ ἀτέλειαν ἔδωκεν εἶναι φόρων. [2] φασὶ δὴ γενέσθαι καὶ γνώμην καὶ τὰ ἐς πόλεμον ἄριστον τῶν Ἀρκάδων ὄνομα Εὔανδρον, παῖδα δὲ αὐτὸν νύμφης τε εἶναι, θυγατρὸς τοῦ Λάδωνος, καὶ Ἑρμοῦ. σταλέντα δὲ ἐς ἀποικίαν καὶ ἄγοντα Ἀρκάδων τῶν ἐκ Παλλαντίου στρατιάν, παρὰ τῷ ποταμῷ πόλιν τῷ Θύβριδι οἰκίσαι: καὶ Ῥωμαίων μέρος τῆς καθ' ἡμᾶς πόλεως, ὃ ᾠκεῖτο ὑπὸ τοῦ Εὐάνδρου καὶ Ἀρκάδων τῶν συνακολουθησάντων, ὄνομα ἔσχε Παλλάντιον κατὰ μνήμην τῆς ἐν Ἀρκαδίᾳ: χρόνῳ δὲ ὕστερον μετέπεσε τὸ ὄνομα ἐν ἀναιρέσει γραμμάτων τοῦ τε λ καὶ τοῦ ν. τούτων μὲν τῶν λελεγμένων ἕνεκα Παλλαντιεῦσιν ἐκ βασιλέως ἐγένοντο δωρεαί: [3] ὁ δὲ Ἀντωνῖνος, ὅτῳ καὶ ἐς Παλλαντιεῖς ἐστιν εὐεργετήματα, πόλεμον μὲν Ῥωμαίοις ἐθελοντὴς ἐπηγάγετο οὐδένα, πολέμου δὲ ἄρξαντας Μαύρους, Λιβύων τῶν αὐτονόμων τὴν μεγίστην μοῖραν, νομάδας τε ὄντας καὶ τοσῷδε ἔτι δυσμαχωτέρους τοῦ Σκυθικοῦ γένους ὅσῳ μὴ ἐπὶ ἁμαξῶν, ἐπὶ ἵππων δὲ αὐτοί τε καὶ αἱ γυναῖκες ἠλῶντο, τούτους μὲν ἐξ ἁπάσης ἐλαύνων τῆς χώρας ἐς τὰ ἔσχατα ἠνάγκασεν ἀναφυγεῖν Λιβύης, ἐπί τε Ἄτλαντα τὸ ὄρος καὶ ἐς τοὺς πρὸς τῷ Ἄτλαντι ἀνθρώπους: [4] ἀπετέμετο δὲ καὶ τῶν ἐν Βριττανίᾳ Βριγάντων τὴν πολλήν, ὅτι ἐπεσβαίνειν καὶ οὗτοι σὺν ὅπλοις ἦρξαν ἐς τὴν Γενουνίαν μοῖραν, ὑπηκόους Ῥωμαίων. Λυκίων δὲ καὶ Καρῶν τὰς πόλεις Κῶν τε καὶ Ῥόδον ἀνέτρεψε μὲν βίαιος ἐς αὐτὰς κατασκήψας σεισμός: βασιλεὺς δὲ Ἀντωνῖνος καὶ ταύτας ἀνεσώσατο δαπανημάτων τε ὑπερβολῇ καὶ ἐς τὸν ἀνοικισμὸν προθυμίᾳ. χρημάτων δὲ ἐπιδόσεις ὁπόσας καὶ Ἕλλησι καὶ τοῦ βαρβαρικοῦ τοῖς δεηθεῖσι, καὶ ἔργων κατασκευὰς ἔν τε τῇ Ἑλλάδι καὶ περὶ Ἰωνίαν καὶ περὶ Καρχηδόνα τε καὶ ἐν γῇ τῇ Σύρων, τάδε μὲν ἄλλοι ἔγραψαν ἐς τὸ ἀκριβέστατον: [5] ὁ δὲ βασιλεὺς ὑπελίπετο οὗτος καὶ ἄλλο τοιόνδε ἐς μνήμην. ὅσοις τῶν ὑπηκόων πολίταις ὑπῆρχεν εἶναι Ῥωμαίων, οἱ δὲ παῖδες ἐτέλουν σφίσιν ἐς τὸ Ἑλληνικόν, τούτοις ἐλείπετο ἢ κατανεῖμαι τὰ χρήματα ἐς οὐ προσήκοντας ἢ ἐπαυξῆσαι τὸν βασιλέως πλοῦτον κατὰ νόμον δή τινα: Ἀντωνῖνος δὲ ἐφῆκε καὶ τούτοις διδόναι σφᾶς παισὶ τὸν κλῆρον, [ὁ] προτιμήσας φανῆναι φιλάνθρωπος ἢ ὠφέλιμον ἐς χρήματα φυλάξαι νόμον. τοῦτον Εὐσεβῆ τὸν βασιλέα ἐκάλεσαν οἱ Ῥωμαῖοι, διότι τῇ ἐς τὸ θεῖον τιμῇ μάλιστα ἐφαίνετο χρώμενος: [6] δόξῃ δὲ ἐμῇ καὶ τὸ ὄνομα τὸ Κύρου φέροιτο ἂν τοῦ πρεσβυτέρου, πατὴρ ἀνθρώπων καλούμενος. ἀπέλιπε δὲ καὶ ἐπὶ τῇ βασιλείᾳ παῖδα ὁμώνυμον: ὁ δὲ Ἀντωνῖνος οὗτος ὁ δεύτερος καὶ τούς τε Γερμανούς, μαχιμωτάτους καὶ πλείστους τῶν ἐν τῇ Εὐρώπῃ βαρβάρων, καὶ ἔθνος τὸ Σαυροματῶν, πολέμου καὶ ἀδικίας ἄρξαντας, τιμωρούμενος ἐπεξῆλθε.

Η λίμνη Τάκα στην Αρκαδία και η λίμνη Τιτικάκα στο Περού!!!

Τι σχέση μπορεί να έχει η λίμνη Τάκα με τη λίμνη Τιτικάκα στα σύνορα Περού-Βολιβίας;

Παρατηρείστε σε μια φωτό τον...μαίανδρο!!!!Και τη Γοργόνεια μορφή!!!!

Η άφιξή μας στο Πούνο του Περού συνδυάζεται με την πολυδιαφημισμένη γνωριμία με τους Ούρος, μια φυλή που ζει απομονωμένη μέσα σε κατασκευασμένα καλαμένια νησιά στην λίμνη Τιτικάκα.

/ Αφιέρωμα: Λατινική Αμερική /
Υποδοχή στα χορτάρινα νησιά των Ούρος
Πρόκειται για την μεγαλύτερη πλωτή λίμνη στον κόσμο σε υψόμετρο 3820 μέτρων που μοιάζει σαν θάλασσα και ανήκει κατά το ήμιση στο Περού και την Βολιβία. Το ξενοδοχείο μας το Λιμπερταντόρ έχει πρόσοψη στην λίμνη και η προβλήτα του ταχύπλοου που θα πάρουμε για να την ανακαλύψουμε είναι στον περιβάλλοντα χώρο του, ενώ όλες οι επιφάνειες που βλέπουν προς την λίμνη είναι γυάλινες για να μην στερείται ο επισκέπτης την θαυμάσια θέα. Με το που φθάνουμε μας προσφέρουν ευγενικά τσάι κόκα και φύλλα, προκειμένου να αποκτήσουμε αντοχές για το υψόμετρο. Ήδη η παραμονή μας τόσες μέρες στο Περού βοηθά κάπως, αλλά τα προβλήματα στην δυσκολία της αναπνοής και την κόπωση είναι σε ημερήσια βάση. Το Πούνο σκοτεινό και μουντό, μας υποδέχεται με πολύ κρύο, ενώ μας πληροφορούν ότι φημίζεται για τους 300 περίπου παραδοσιακούς χορούς και τις άπειρες γιορτές μέσα στο χρόνο. Οι «γιορτή της παρθένου» το Φεβρουάριο και η «εβδομάδα του Πούνο», την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, μαγνητίζει επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Εδώ βρίσκονται οι φυλακές υψίστης ασφαλείας για αντικαθεστωτικούς και δύσκολες περιπτώσεις ατίθασων κρατουμένων, όπου επικρατούν σκληρές συνθήκες κράτησης, όπως και πολλά στρατόπεδα νεοσυλλέκτων φαντάρων. Βεβαίως στην επαρχιακή πόλη του Πούνο των 80.000 κατοίκων κυριαρχούν οι διαφημίσεις της φημισμένης μπύρας του Κούσκο της παλιάς πρωτεύουσας της χώρας και η διαφήμιση των εργοχείρων και των ταπισερί από μαλλί αλπάκα. Ως σωστοί Έλληνες καταναλωτές θα τα τιμήσουμε μετά από άπειρα παζάρια… Μικροαντικείμενα πωλούνται σε διάφορα εμπορικά κέντρα, αλλά ελάχιστοι έχουν κουράγιο για επιπλέον διαδρομές, αφού με το υψόμετρο νοιώθουμε εξουθενωμένοι.
Η λίμνη Τιτικάκα θεωρείται ξεχωριστό στολίδι τη χώρας. Πριν νυχτώσει εκμεταλλευόμαστε την κρουαζιέρα που έχει προγραμματιστεί με το ταχύπλοο. Τα πρωτόγονα πλωτά νησάκια από καλάμι τοτόρα, κατασκευάζονται από τους Ούρος. Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι οι ινδιάνικη αυτή φυλή εκεί ζει, μεγαλώνει και πεθαίνει. Δεν πρόκειται για τουριστική ατραξιόν, αλλά για την καθημερινότητά τους. Ζουν μέσα στην λίμνη μεγαλώνοντας το νησάκι τους, αφού ως έδαφος κόβουν και πλέκουν στρώσεις καλαμιών που τα στερεώνουν με αριστοτεχνικό τρόπο. Το βάθος της λίμνης κυμαίνεται από 200 έως 600 μέτρα! Η αλήθεια είναι ότι στις Άνδεις υπάρχουν κι άλλες λίμνες και με μεγαλύτερο υψόμετρο από αυτό της Τιτικάκα, οι οποίες όμως είναι πολύ μικρότερες. Αυτό που έχει συμβάλλει στο να κάνει την λίμνη Τιτικάκα να επικρατεί ως την ψηλότερη λίμνη της Νοτίου Αμερικής, αλλά και του κόσμου, είναι το γεγονός στα νερά της πλέουν τεράστια εμπορικά πλοία. Επιφωνήματα μας ξεφεύγουν όταν βλέπουμε τα χορτάρινα νησιά να ξεπροβάλλουν δίπλα μας, πλέοντας στην επιφάνεια της λίμνης. Καλαμένιες πολιτείες, όπου οι άνθρωποι με το καλάμι τοτόρα εξασφαλίσουν τα πάντα. Είναι βασικό στοιχείο της τροφής τους μοιάζει με πράσο και είναι αυτό που χρησιμοποιούν για την κατασκευή των πλοίων τους, με καλάμια κατασκευάζουν πανέμορφες πιρόγες, σπίτια, σχολεία, κοινόχρηστους χώρους.

Μελαχροινή ΜαρτίδουΠηγή...

Το οικουμενικό Πατριαρχείο και τα ιδανικά...