12 Μαρτίου 2010

Η Σουηδική Βουλή και η γενοκτονία των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου, Ασσυρίων και Καλδέων

Dear Fellows – Αγαπητοί φίλοι

Η Σουηδική Βουλή αναγνώρισε την Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας και του Πόντου από τους Οθωμανούς.

Η Τουρκία ανακαλεί τον πρεσβευτή της στην Στοκχόλμη και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Erdogan, ακυρώνει την προγραμματισμένη για τις 14 Μαρτίου επίσκεψή του στη Σουηδία.

Στην ψηφοφορία που διεξήχθη αργά το απόγευμα της Πέμπτης 11 Μαρτίου και μετά από διεξοδική συζήτηση, το Σουηδικό Κοινοβούλιο αναγνώρισε με το οριακό αποτέλεσμα των 131 ψήφων υπέρ και 130 κατά, τη ν Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας από τους Οθωμανούς, των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου, Ασσυρίων και Καλδέων, το 1915 και σε σχέση με τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός των αστικών κομμάτων που κυβερνά την Σουηδία απέρριψε την αναγνώριση με την δικαιολογία ότι οι πολιτικοί δεν θα πρέπει να γράφουν την Ιστορία, το γεγονός όμως ότι τέσσερις βουλευτές του αστικού συνασπισμού ψήφισαν με την αντιπολίτευση (δηλαδή με τους σοσιαλδημοκράτες, τους πράσινους και το αριστερό κόμμα), έκρινε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας.

Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων της Σουηδικής Βουλής είχε προτείνει την απόρριψη της πρότασης για την αναγνώρηση της Γενοκτονίας.

Ο (γνωστός μας) υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας (και πρώην πρωθυπουργός) Carl Bildt λυπάται τα μέγιστα για την απόφαση του Κοινοβουλίου και φοβάται ότι η απόφαση αυτή θα δυσχεράνει την διαδικασία συναδέλφωσης που βρίσκεται σε διαδικασία. Σύμφωνα με τον Carl Bildt το αντιπολιτευόμενο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Τουρκίας CHP, απαίτησε αμέσως μετά την απόφαση, την διακοπή της διαδικασίας συναδέλφωσης!!!

Αμέσως μετά την γνωστοποίηση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας που αναγνώριζε την Γενοκτονία, η Τουρκία ανακαλεσε τον πρεσβευτή της στην Στοκχόλμη ενώ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Erdogan, καταδίκασε την απόφαση και ακύρωσε αμέσως την γ΄αυτό τον μήνα προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Σουηδία.

Την διαδικασία της απόφασης παρακολούθησαν από τα θεωρία της Σουηδικής Βουλής εκατοντάδες Έλληνες, Ασσύριοι και Συριάνοι, οι οποίοι και ξέσπασαν σε χειροκροτήματα όταν ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Τα σουηδικά ΜΜΕ δίδουν μεγάλη δημοσιότητα στο θέμα.

Κείμενο και αποστολή:

Δημήτριος Καρκαμάνης – Dimitrios Karkamanis

Senior Research Fellow ”Swedish National Defence Research Institute” (ret), …

Fr. Senior Officer, Swedish Defence Staff, Air Force Staff, Armed Forces Headquarters

President, Senior Consultant & Analyst ”Olympic Consulting”

Στοκχόλμη, Σουηδία - Stockholm, Sweden

Από e-mail του Εκηβόλου (Γιάννης Αλεξάκης)