13 Ιουλίου 2008

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ....ΚΩΛΟΥ!!!

____________________________________________

Από το http://www.greekalert.com/

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ....ΚΩΛΟΥ!!!

από το karsilama

στην αρχή του ποστ αναφέρετε στο άρθρο μας για το περισπούδαστο άρθρο της κας Κουναλάκη!
και συνεχίζει προσθέτωντας αρκετά ενδιαφέρουσες πληροφορίες:

Εγώ από την πλευρά μου δεν θα μακρυγορήσω.Απλά θα αναφέρω ότι υπάρχουν δημοσιογράφοι που κάνουν την δουλειά τους πολύ καλά,ανεξάρτητα από την ιδεολογία τους. Υπάρχουν και λαμόγια που αντιγράφουν,κοπιάρουν,κλέβουν,πείτε το όπως θέλετε,συναδέλφους τους και παρουσιάζουν ξένη δουλειά σαν δική τους.Και μάλιστα πληρώνονται αδρά για το έργο τους αυτό. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όλοι οι δημοσιογράφοι είναι...λαμόγια. Ετσι και όλοι όσοι αγαπάνε την πατρίδα τους δεν είναι ούτε Χίτλερ,ούτε Μουσολίνι,ούτε Μπούς. Για να πάρετε λοιπόν όλοι σας μιά ιδέα περί τίνος δημοσιογραφικού κολοσσού μιλάμε όταν αναφερόμαστε στην ευειδή Ξένια δείτε εδώ.

http://lysippos.blogspot.com/2008/02/blog-post_11.html http://niemandsrose-niemandsrose.blogspot.com/2008/02/blog-post_7846.html http://magicasland.com/i-pornes-tou-kivernochorou/2008/02/11/ http://rodiat7.blogspot.com/2008/02/boomerang.html

-->> Για οποιον δεν καταλαβε και τα θελει "μασημενα", η κυρια Ξενια Κουναλακη μετεφρασε ενα αρθρο της Sarah Boxer απο εδω:
http://www.nybooks.com/articles/21013
και το "περασε" στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, εδω:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_167424_07/02/2008_258371

Το εν λόγω άρθρο αποκαλούσε τους bloggers λίγο πολύ ως πουτάνες του κυβερνοχώρου. Μόνο που δεν ήξερε ότι στις πουτάνες δεν χωράνε πουτανιές. Δεν πειράζει όμως,μικρή είναι θα μάθει. Εχει και τον αγωνιστή μπαμπά της που από τα τραπέζια του ΦΙΛΙΟΝ δίνει εδώ και χρόνια τις μάχες του για τον παγκόσμιο σοσιαλισμό (χα,χα,χα...)


Greek Alert

Στην Ηλεία μεταμφιεσμένος,πάει ο κ.Καραμανλής!!!!.

Με τι πρόσωπο να πάει στους πυρόπληκτους!Τι να τους πει,ότι ξέχασε να πάρει μαζί του το πορτοφόλι για να τον κεράσουν;

____________________________________________________________________
Από το http://press-gr.blogspot.com/

Προεκλογική "προθέρμανση";...

.
Ομιλία στο φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ στην Ολυμπία θα κάνει ο Κ. Καραμανλής την ερχόμενη Παρασκευή. Την προετοιμασία της εκδήλωσης έχουν αναλάβει "σκληροί" Οννεδίτες με στόχο να έχει τα χαρακτηριστικά πολιτικής αντεπίθεσης από την πλευρά του πρωθυπουργού ο οποίος πάντως θα αποφύγει την άμεση επαφή με την τοπική κοινωνία: τους πυρόπληκτους και τους σεισμοπαθείς...
Την ίδια ώρα θα συνεδριάζει στη Θεσσαλονίκη το Εθνικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ με ομιλητή τον Γ. Παπανδρέου που από την δική του πλευρά θα κάνει οξεία επίθεση στην κυβέρνηση.
Προεκλογική "προθέρμανση" μέσα στο κατακαλόκαιρο;
---------------------------------

Πότε και ποιός "Θεός" δημιούργησε; το Σύμπαν;;;;.

Από το http://www.in.gr/
Στο όριο του Σύμπαντος

Ένα αρχαίο μαιευτήριο άστρων εντόπισαν τηλεσκόπια της NASA
Το κόκκινο χρώμα αντιστοιχεί στις περιοχές έντονης αστρογένεσης μέσα στον γαλαξία
Ουάσινγκτον
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Ένας γαλαξίας στον οποίο χιλιάδες νέα άστρα ανάβουν κάθε χρόνο εντοπίστηκε από τηλεσκόπια της NASA στις παρυφές του ορατού Σύμπαντος.

Ο αρχαίος γαλαξίας, σε απόσταση 12 δισεκατομμυρίων ετών, παράγει έως και 4.000 νέα άστρα το χρόνο, αναφέρουν οι ερευνητές στο Astrophysical Journal Letters. Συγκριτικά, ο δικός μας γαλαξίας Μίλκι Ουέι γεννά κατά μέσο όρο μόλις 10 άστρα ανά έτος.

Η ανακάλυψη καταρρίπτει την κρατούσα θεωρία του «Ιεραρχικού Μοντέλου», σύμφωνα με την οποία τα άστρα ενός γαλαξία σχηματίζονται σταδιακά και όχι όλα μαζί σε ένα κύμα αστρογένεσης.

Πρόκειται για μια «έκρηξη γεννήσεων, στην οποία τα περισσότερα από τα άστρα του γαλαξία παράγονται όλα μαζί» δήλωσε ο Πίτερ Κάπακ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, το οποίο διαχειρίζεται το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer. Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκαν επίσης επίγεια όργανα αλλά και το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Ο γαλαξίας βρίσκεται σε απόσταση 12,3 δισ. ετών, ενώ το Σύμπαν έχει ηλικία περίπου 13,4 δισ. χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι οι εικόνες που κατέγραψαν τα τηλεσκόπια προέρχονται από το μακρινό παρελθόν όταν το Σύμπαν ήταν μόνο 1,1 δισ. ετών.

Επόμενο βήμα των αστρονόμων θα είναι να εξετάσουν αν ο συγκεκριμένος γαλαξίας αποτελεί εξαίρεση, ή αν όλοι οι γαλαξίες του νεαρού Σύμπαντος λειτουργούσαν με τον ίδιο τρόπο ως κοσμικά μαιευτήρια.

Newsroom ΔΟΛ


Επιστήμη - Τεχνολογία: Περισσότερες ειδήσεις

Μόνο ο Θεός Ήλιος θα σώσει τον πλανήτη!.Ούτε ο Βούδας,ούτε ο Αλλάχ,ούτε ο Γιαχβέ!


Από το http://www.in.gr/
Απόδοση στα άκρα

Πρωτοποριακή τεχνολογία μετατρέπει τα παράθυρα σε ηλιακούς συλλέκτες

MIT
Κάθε οργανικό φίλτρο απορροφά φωτόνια διαφορετικού μήκους κύματος
Ουάσινγκτον
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Ερευνητές του MIT ανέπτυξαν μια σειρά διαφανών πλαστικών φίλτρων που μπορούν να διπλασιάσουν την απόδοση των σημερινών φωτοβολταϊκών συστημάτων, ή να τοποθετηθούν πάνω σε παράθυρα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα φίλτρα, που παρουσιάζονται την Παρασκευή στο περιοδικό Science, περιέχουν χρωστικές ουσίες που απορροφούν τα φως και το αναδρομολογούν προς τις άκρες του πλαστικού φύλλου, γύρω από τις οποίες βρίσκονται τοποθετημένα από φωτοβολταϊκά στοιχεία.

Η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να γίνει εμπορικά διαθέσιμη σε τρία χρόνια. Οι ερευνητές εκτιμούν μάλιστα ότι τα φίλτρα θα μπορούσαν να επιστρωθούν σε μεγάλα γυάλινα κτίρια και να τα μετατρέψουν έτσι σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας.

Οι χρωστικές των φίλτρων αφήνουν το 10% της ηλιακής ακτινοβολίας να περάσει, ώστε να φωτίζονται οι εσωτερικοί χώροι των κτιρίων, ενώ το υπόλοιπο απορροφάται από φωτοβολταικά στοιχεία μέσα στα κουφώματα των υαλοπινάκων.

Τα οργανικά μόρια χρωστικής απορροφούν τα φωτόνια της ηλιακής ακτινοβολίας και τα εκπέμπουν εκ νέου σε διαφορετικό μήκος κύματος. Αυτά τα φωτόνια κινούνται στη συνέχεια στο εσωτερικό του πλαστικού και φτάνουν μέχρι τις άκρες του.

Εκτός από τα παράθυρα, το νέο σύστημα θα μπορούσε να τοποθετηθεί πάνω από τους ηλιακούς συλλέκτες ώστε να αξιοποιεί τα φωτόνια που χάνονται. Η προσέγγιση αυτή θα αύξανε την απόδοση των σημερινών φωτοβολταϊκών συστημάτων κατά 90%, εκτιμά η ομάδα του Δρ Μαρκ Μπάλντο.

Η ιδέα είχε προταθεί αρχικά τη δεκαετία του 1970, αργότερα όμως εγκαταλείφθηκε επειδή μεγάλο μέρος της ενέργειας των φωτονίων χανόταν ως θερμότητα πριν φτάσει στις άκρες των πλαστικών φύλλων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press


Επιστήμη - Τεχνολογία: Περισσότερες ειδήσεις

Προμήνυμα γενικής κατάρρευσης;;;;.

Από το http://www.in.gr/
Η κρίση γονατίζει κολοσσούς
Παρατεταμένο σοκ στις πιστωτικές αγορές, εντεινόμενη ανασφάλεια στους επενδυτές
Η Fannie Μae έχασε το 30% της κεφαλαιακής της αξίας τις τελευταίες ημέρες
Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Η κρίση στις πιστωτικές αγορές, η οποία ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο από τις ΗΠΑ, αντί να ξεθυμάνει, έχει αντίθετα περάσει σε τρίτη, ακόμη χειρότερη φάση, αυξάνοντας το εφιαλτικό ενδεχόμενο ενός συστημικού κινδύνου καθώς η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα βυθίζεται μέρα με τη μέρα όλο και χαμηλότερα.

Από τις ισχυρότερες προειδοποιητικές ενδείξεις ότι δεν έχουν έλθει ακόμη τα χειρότερα για τις τράπεζες είναι το γεγονός ότι βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης οι δύο πιο σημαντικές εταιρείες ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ, η Fannie Μae και η Freddie Μac, οι οποίες παραδοσιακά υποστηρίζονται από την αμερικανική κυβέρνηση.

Οι δύο αυτοί ημιομοσπονδιακοί κολοσσοί ενυπόθηκων δανείων αγοράζουν ατομικά στεγα στικά δάνεια στη δευτερεύουσα αγορά, τα πακετάρουν, τα τιτλοποιούν και τα πουλούν, στηρίζοντας έτσι τα επίπεδα ρευστότητας στην αγορά. Επισημαίνεται ότι τα τιτλοποιημένα αυτά δάνεια βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο των κεντρικών τραπεζών, των συνταξιοδοτικών ταμείων και των άλλων θεσμικών επενδυτών όλου του κόσμου.

Οι μετοχές τους μετά το συνεχές ξεπούλημά τους κατρακύλησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 ετών. Σημειωτέον ότι μόνο τις τελευταίες ημέρες η Freddie Μac έχασε το 45% της κεφαλαιακής της αξίας και η Fannie Μae το 30% εξαιτίας των ανησυχιών ότι οι εταιρείες θα εξαναγκαστούν να αντλήσουν νέα κεφάλαια ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Παραδοσιακά υποστηρίζονται από την αμερικανική κυβέρνηση και, για τον λόγο αυτό, όταν ξεμείνουν από κεφάλαια θα πρέπει να διασωθούν από τους αμερικανούς φορολογουμένους.

Εκτιμάται επιπλέον -σημειώνει Το Βήμα- ότι όσοι από τον χρηματοπιστωτικό τομέα πραγματικά επιζήσουν θα το πληρώσουν ακριβά. Οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρείες σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να διαγράφουν την αξία των επενδύσεων που κατέχουν, κυρίως αυτές που συνδέονται με τα ενυπόθηκα δάνεια.

Εχουν ήδη διαγράψει περισσότερα από 400 δισ. δολάρια από τις αρχές του περασμένου έτους. Να θυμίσουμε ότι τον Απρίλιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε προβλέψει ότι οι συνολικές ζημιές για τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα αμοιβαία κεφάλαια ενδεχομένως να φθάσουν στα 945 δισ. δολάρια. Τώρα αρκετοί προβλέπουν ότι ο λογαριασμός θα είναι ακόμη υψηλότερος.

Πάντως ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Μπεν Μπερνάνκι προσπάθησε να ηρεμήσει τoυς επενδυτές, υποσχόμενος ότι ενδεχομένως να επεκτείνει στις ευκολίες χρηματοδότησης (discount window) της Fed στις επενδυτικές τράπεζες και τον επόμενο χρόνο. Στόχος του κ. Μπερνάνκι ήταν να κατευνάσει τις αγορές και να στείλει προς τις τράπεζες επενδύσεων το μήνυμα του τι να αναμένουν στο μέλλον. Στην πλειονότητά τους, όμως, οι επενδυτές παραμένουν νευρικοί.

Newsroom ΔΟΛ


Οικονομία: Περισσότερες ειδήσεις


12/07/08 12:00
Κατέρρευσε η IndyMac Bank
Στη δίνη της κρίσης άλλη μία αμερικανική εταιρεία ενυπόθηκων δανείων
Η IndyMac είναι ο πέμπτος χρηματοοικονομικός οργανισμός που πέφτει σε κρίση στις ΗΠΑ σε διάστημα ενός έτους
Λος Αντζελες
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην αγορά ενυπόθηκων δανείων των Ηνωμένων Πολιτειών, η IndyMac Bank με έδρα την Καλιφόρνια, κατέρρευσε υπό την πίεση της πιστωτικής κρίσης και των μειούμενων τιμών στην αγορά ακινήτων.

Τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας δεσμεύτηκαν από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ, υπό το φόβο ότι δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα αιτήματα απόσυρσης κεφαλαίων από τους πελάτες της.

Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό οργανισμό που καταρρέει στις ΗΠΑ και την πέμπτη εταιρεία του κλάδου που καταρρέει σε διάστημα ενός έτους λόγω της πιστωτικής κρίσης.

Η εξέλιξη έρχεται την ώρα που οι δύο μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες στεγαστικών δανείων, η Freddie Mac και η Fannie Mae, χάνουν σχεδόν το μισό της κεφαλαιοποίησής τους υπό το φόβο επερχόμενης χρεοκοπίας.

Η IndyMac προσπαθούσε απεγνωσμένα το τελευταίο διάστημα να αντλήσει κεφάλαια σε μία από τις αμερικανικές πολιτείες που έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση. Οι καταθέτες της απέσυραν τις τελευταίες ημέρες 1,3 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα η εταιρεία να περιπέσει σε κρίση ρευστότητας.

Η αρμόδια εποπτική αρχή θεώρησε ότι η IndyMac δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στα αιτήματα των πελατών της και έτσι τα περιουσιακά της στοιχεία μεταφέρθηκαν στον ομοσπονδιακό φορέα διαχείρισης των αποθεματικών ασφαλείας, ο οποίος θα αναζητήσει αγοραστή.

Οι πελάτες με καταθέσεις έως 100.000 είναι καλυμμένοι από ασφαλιστικές, αλλά 10.000 άλλοι, με σύνολο κεφαλαίων ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, δεν είναι καλυμμένοι. Οι Αρχές υπόσχονται να δοθεί τους τελευταίους ένα προμέρισμα ίσο με το μισό των καταθέσεών τους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press


Οικονομία: Περισσότερες ειδήσεις

Η Αφροδίτη πως λέγεται στα Σλάβικα;;.

Από τη http://www.zougla.gr/news.php?id=4588
''Μακεδόνισσα'' και η θεά Αφροδίτη


''Μακεδόνισσα'' και η θεά Αφροδίτη

13 Ιουλίου 2008, 10:26

Παναγιώτης Σαββίδης

Υστερία στα Σκόπια για την ανακάλυψη ενός αρχαίου αγάλματος της θεάς Αφροδίτης, που έφερε στο φως, την Πέμπτη, η αρχαιολογική σκαπάνη στα ερείπια της ρωμαϊκής πόλης Σκούποι, έξω από τα σημερινά Σκόπια.

Τα δελτία ειδήσεων αφιέρωσαν αρκετή ώρα από το χρόνο τους για την εύρεση του αγάλματος, όπως και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Η αρχαιολόγος Μαρίνα Οντσέσκα δήλωσε πως πρόκειται για ένα καλό συντηρημένο άγαλμα της θεάς του έρωτα, σε φυσικό μέγεθος σε κατάλευκο μάρμαρο που χρονολογείται στο τέλος της ελληνικής κλασσικής εποχής. «Η υφή του μαρμάρου και η ομορφιά του αγάλματος, μας δίνουν την ένδειξη πως αυτό το αριστούργημα προήλθε από τα καλύτερα καλλιτεχνικά εργαστήρια της Μεσογείου» δήλωσε η κ.Οντσέσκα, αποφεύγοντας να κάνει κάθε αναφορά στη σύνδεση του δημιουργήματος με την αρχαία Ελλάδα.

Η θεά Αφροδίτη απεικονίζεται γυμνή καλύπτοντας με το ένα της χέρι τη βουβωνική περιοχή και με το άλλο το στήθος της. Για την ιστορία, στην αρχαιότητα οι Σκούποι ήταν πρωτεύουσα της Δαρδανίας, που δεν ήταν τμήμα της ιστορικής Μακεδονίας.

Ανάλογη έκταση και δημοσιότητα είχε δοθεί και το Μάιο του 2007, όταν σε αρχαιολογικές ανασκαφές στην Αχρίδα, είχε βρεθεί ένα αγαλματίδιο του μυθολογικού Δαίδαλου.

Το εύρημα προκάλεσε το θαυμασμό του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, που έσπευσε να φωτογραφηθεί έχοντας το, στα χέρια. Ο ίδιος δήλωσε στους δημοσιογράφους πως: «πρόκειται για ένα αριστούργημα της… «μακεδονικής» - ελληνικής περιόδου».

Βαφτίζουν «μακεδονικό» κάθε αρχαιολογικό εύρημα

Η εθνικιστική κυβέρνηση της ΠΓΔΜ επιχειρεί να εκμεταλλευτεί για επικοινωνιακούς λόγους, κάθε σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα, προκειμένου να πείσει την εσωτερική και κυρίως τη διεθνή κοινή γνώμη, για τις άμεσες καταβολές τους από την αρχαία Μακεδονία. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται :

- Η μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε «Αλέξανδρος ο Μέγας».

- Η τοποθέτηση αρχαίων ελληνικών αγαλμάτων και επιγραφών, έξω από την έδρα της κυβέρνησης, ως… «μακεδονικών».

- Η τοποθέτηση ανδριάντα του Μ. Αλεξάνδρου στη πόλη Πρίλεπ, ενώ ήδη προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός για την κατασκευή μεγαλεπήβολου μνημείου στην πρωτεύουσα Σκόπια.

- Η μετονομασία οδών και πλατειών με ονομασίες πόλεων και ιστορικών προσώπων της αρχαίας Μακεδονίας.

- Η εντατικοποίηση της προπαγάνδας στο διαδίκτυο, όπου τείνει να εξαφανιστεί κάθε αναφορά στις σλαβικές καταβολές του λαού της ΠΓΔΜ, χαρακτηρίζοντας κατοίκους και χώρα ως συνέχεια της αρχαίας Μακεδονίας.

- Αποστολές στα βάθη της Ασίας για τον εντοπισμό… απογόνων των στρατευμάτων του Μ. Αλεξάνδρου.

- Η ανακοίνωση πως προάστιο των Σκοπίων θα μετονομαστεί σε «Αλεξάνδρεια», κλπ.

Έρχεται το δεύτερο βέτο

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί με προσοχή την εθνικιστική έξαρση των γειτόνων και των συνεχιζόμενων προκλήσεων. Ο Νίκολα Γκρούεφσκι, μετά και την θριαμβευτική επανεκλογή του, στις τελευταίες εκλογές, δείχνει αποφασισμένος να συνεχίσει το «γαϊτανάκι» των προκλήσεων, με άμεσο αλυτρωτικό χαρακτήρα, την ίδια ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις των δύο χώρων για το ζήτημα της ονομασίας.

Στο πλαίσιο των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη, διέρρευσε πως τα Σκόπια δε δέχονται να υπάρχει αναφορά στην αρχαία Μακεδονία, ως πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.

«Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις και η κωλυσιεργία που επιδεικνύει η ηγεσία της ΠΓΔΜ στις συνομιλίες, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο δεύτερο βέτο της Ελλάδας, το φθινόπωρο, για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε» έλεγε στη zougla.gr διπλωμάτης του υπουργείου Εξωτερικών.

Εκτυπώστε το Στείλτε το

Όταν μιλούν τα μάτια!!!.

Που θα μου πας; Για πόσο ακόμα θα σε ανέχομαι;Πω,πω,πω,τι μάτι είναι αυτό!!!!!.Τον έχει σφάξει,τον έχει σκίσει,έχει και μια απαξίωση σαν να του λέει:πόσο σε σιχαίνομαι!!!!!!!!!!!!!!!!!!.

Η φωτογραφία από το http://alkimosarchive.blogspot.com/

Μια εικονα χιλιες λεξεις!

Μια εικονα χιλιες λεξεις!
Βλέμμα που …σφάζει

Σταράτες κουβέντες!.


http://press-gr.blogspot.com/

Για την πυρκαγιά στη Σιθωνία...

.
Γράφει ο Βασίλης Τσούγκαρης
Εθελοντής Πυροσβέστης
Αρθρογράφος – Παραγωγός Ραδιοφωνίας

tsougarisgnomi@gmail.com

.
Πάρα πολλά ειπώθηκαν και γραφτήκαν σχετικά με την πυρκαγιά στην Σιθωνία, και συγκεκριμένα στη θέση «Καβουρότρυπες». Άλλα ηταν σωστά, άλλα όμως ηταν για ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ φορά ανακρίβειες και δημοσιογραφικά «τερτίπια» της κακιάς ώρας, χάρη της τηλεθέασης αλλά και λόγο έλλειψης επικαιρότητας μα και το «σκάνδαλο μίζενς» έχει πια παλιώσει.
Επειδή έτυχε να είμαι υπηρεσία χθες στον Πολύγυρο, και κατόπιν να πάω και εγώ με όχημα της υπηρεσίας στη φωτιά, ας δούμε τα γεγονότα όπως ακριβώς ξεκίνησαν, και εξελιχτήκαν.
Ώρα 12:05 αναγγελία συμβάντος στο 199! Οι πολίτες για ακόμα μια φορά ΠΡΙΝ τηλεφωνήσουν στην πυροσβεστική, τηλεφώνησαν στα…. ΜΜΕ. Τα ΠΡΩΤΑ πυροσβεστικά που έφτασαν στον τόπο, ηταν τα Περιπολικά του Πυροσβεστικού Κλιμακίου του Μαρμαρά, και ΟΧΙ των εθελοντών του Δήμου Τορώνης και των εθελοντών της ΟΠΕΑΝ που ανέφερε ο Δήμαρχος Τορώνης και ορισμένοι ακόμα παραπληροφορημένοι.
Οι εθελοντές όντως έκαναν καλή δουλειά μαζί με την πυροσβεστική, αλλά όχι όμως ότι «έσωσαν και τον δήμο Τορωνης» όπως ειπώθηκε. Μην τρελαθούμε κιόλας. ΝΑ είμαστε σοβαροί σε κάποια πράγματα. Συνεχίζω. Τα περιπολικά του Μαρμαρά ακολουθησαν και τα οχήματα της εξόδου του κλιμακίου ενώ γύρω στις 12:30 είχαν ήδη αναχωρήσει από τον Πολύγυρο τέσσερα ακόμα οχήματα. Σε όλο αυτό το διάστημα εννοείται ότι είχε ενημερωθεί και το ΣΠΕΚ, ενώ είχε ήδη δοθεί εντολή και για τα εναέρια μέσα. Θα σταθώ σε ένα σημείο πολύ σημαντικό, γιατί κάποτε όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η Χαλκιδική είναι ένας «δύσκολος» νομός, και η υπάρχουσα πυροσβεστική δύναμη έχει να διανύσει ΠΟΛΛΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ για να μεταβεί σε κάποιο συμβάν.
Τα πυροσβεστικά οχήματα, δεν είναι ΠΥΡΑΥΛΟΙ, και ακόμα και σε ανοικτό – ελεύθερο δρόμο, θέλουν κάποιο χρόνο για να καλύψουν τα 80 και παραπάνω χιλιόμετρα της απόστασης από τον Πολύγυρο, και τα 40 (δεν θυμάμαι καλά) από τον Μαρμαρά.
Ο χρόνος αυτός διπλασιάζεται όταν μιλάμε για ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, με πάρα πολλή κίνηση, και με οδηγούς οι οποίοι δεν διευκολύνουν τα πυροσβεστικά οχήματα. Αυτό για να ξεκαθαρίσει μια και καλή το θέμα «άμεσης επέμβασης». Αν λάβουμε υπ όψιν τις συνθήκες που επικρατούσαν όχθες, η επέμβαση όχι απλά άμεση ηταν, αλλά αμεσότατη.
Το οδικό δίκτυο της Σιθωνίας ας μην ξεχνάμε ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, με πολλές στροφές, κακό οδόστρωμα, αλλά και με πολλές αναβάσεις, κάτι που δυσκολεύει τα βαριά οχήματα στο να αναπτύξουν ταχύτητα. Σε κάποιο κανάλι το βράδυ είδα κάποιον «αυτόπτη», να λέει ότι ενώ εκείνος έμενε στον Αρμενιστή, και η φωτιά ηταν κοντά στο πλατανίτσι, ότι παρόλο που είχε περάσει μια ώρα από την εκδήλωση της πυρκαγιάς, «δεν είδε κανένα πυροσβεστικό» από εκεί που ηταν!
Να τον συγχαρώ για την «αετίσια» όραση του, η οποία του επέτρεψε να δει ανάμεσα από δέντρα, θάμνους και στροφές, ΠΕΝΤΕ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ πιο μακριά από το σημείο όπου βρισκόταν, γιατί ο κύριος έβγαινε τηλεφωνικά από μέσα από τον Αρμενιστή. Η γελοιότητα περισσεύει λοιπόν και εδώ. Όσο για τις δυνάμεις ηταν οι εξής: 17 Πυροσβεστικά, 5 πεζοπορα, δυο οχήματα εθελοντών, 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, και 2 χωματουργικά μηχανήματα. Η φωτιά τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο ενώ σε τρεις περίπου ώρες έσβησε και η μικρότερη εστία. Στον τόπο έμεινε ισχυρή δύναμη και κατά την διάρκεια της νύχτας, ενώ συνολικά καήκαν 15 στρέμματα με πεύκα και θάμνους.


-------------------------------------- (Αν υπάρχει "πλήρες post", πατήστε εδώ...)
# posted by press.gr@hotmail.com @ 12:35:00 πμ 3 comments