01 Νοεμβρίου 2009

Στο Ισραήλ η Χίλαρι Κλίντον


Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών θα προσπαθήσει να πετύχει μια επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους.

Η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χίλαρι Κλίντον, έφθασε στο Ισραήλ στην προσπάθεια για μία επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους που βρίσκεται σε αδιέξοδο εδώ και ένα χρόνο σχεδόν.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναμένεται να συναντηθεί το βράδυ με τον Ισραηλινό ομόλογό της Άβιγκντορ Λίμπερμαν, τον υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπάρακ και τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Προτού φθάσει η Κλίντον στο Ισραήλ, υψηλόβαθμος διπλωμάτης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραδέχθηκε πως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή διέρχεται μία «δύσκολη περίοδο», υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «καμία πλευρά δεν έχει κλείσει την πόρτα» σε μία επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

«Είμαστε σε καλύτερη θέση απ' ό,τι πριν από εννέα μήνες», δήλωσε ο διπλωμάτης στους δημοσιογράφους που συνοδεύουν την Κλίντον, αναφερόμενος στην τελευταία ισραηλινή στρατιωτική επίθεση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας (27 Δεκεμβρίου 2008-18 Ιανουαρίου 2009).

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, απέρριψε μία αμερικανική πρόταση για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ χωρίς ένα πλήρες πάγωμα του ισραηλινού εποικισμού, στη διάρκεια μίας συνάντησης με την Κλίντον στο Αμπού Ντάμπι.

«Δεν θα περιμένουμε για πάντα»

Η k. Κλίντον, δήλωσε πως το Ιράν θα πρέπει να αποδεχθεί μία συμφωνία που του προσφέρεται για την εκ νέου επεξεργασία εμπλουτισμένου ουρανίου, επειδή η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της δεν έχουν ανεξάντλητη υπομονή. «Είμαστε πρόθυμοι να εργαστούμε προς την κατεύθυνση δημιουργικών αποτελεσμάτων, όπως η μεταφορά ελαφρώς εμπλουτισμένου ουρανίου για εκ νέου επεξεργασία εκτός του Ιράν, αλλά δεν πρόκειται να περιμένουμε για πάντα». δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

«Η υπομονή έχει τελικά τα όριά της και είναι καιρός το Ιράν να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες του απέναντι στη διεθνή κοινότητα και η αποδοχή της συμφωνίας αυτής θα ήταν μια καλή αρχή».

«Όχι» στο πάγωμα των εποικισμών

Η κ. Κλίντον επίσης απέρριψε μία κύρια προϋπόθεση που θέτουν οι Παλαιστίνιοι προκειμένου να διεξαγάγουν ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ, λέγοντας πως το θέμα ενός παγώματος των εβραϊκών οικισμών μπορεί να συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις.

«Δεν υπήρξε ποτέ προϋπόθεση. Ήταν πάντοτε ένα θέμα που εντασσόταν στις διαπραγματεύσεις», είπε η Κλίντον για τους οικισμούς, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Νομίζω εκεί που βρισκόμαστε τώρα είναι να προσπαθήσουμε να ξεκινήσουν συνομιλίες. Ο πρωθυπουργός θα μπορέσει να παρουσιάσει την πρόταση της κυβέρνησής του σχετικά με το τι κάνουν όσον αφορά τους οικισμούς, που νομίζω πως όταν εξηγηθεί πλήρως θα θεωρηθεί όχι απλώς άνευ προηγουμένου, αλλά πως ανταποκρίνεται σε πολλές ανησυχίες οι οποίες έχουν εκφρασθεί».

Παλαιστινιακές αντιδράσεις

Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τη δημιουργία οικισμών για να επαναληφθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες, δήλωσε σήμερα ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος απαντώντας σε αμερικανικά σχόλια που καλούν τους Παλαιστινίους να παραιτηθούν από την προϋπόθεση αυτή που θέτουν για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων.

Ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε: «Ένα πάγωμα του εποικισμού και η παραδοχή των όρων αναφοράς είναι ο μόνος δρόμος προς τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις». Πρόσθεσε: «Ο εποικισμός είναι παράνομος και δεν είναι δυνατό να δεχθουμε οποιαδήποτε δικαιολογία για τη συνέχιση της εποικιστικής δραστηριότητας ή για την υπεράσπισή της στα εδάφη που κατελήφθησαν το 1967, περιλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠ