04 Ιανουαρίου 2010

ΕΙΡΕΣΙΩΝΗ ( Κότινος) Πρόγονος του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου.


ΕΙΡΕΣΙΩΝΗ ( Κότινος)

Πρόγονος του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου

Γράφει η Ρένα Μαραγκάκη

Η Ειρεσιώνη (από το είρος = έριον, μαλλίον) είναι κλάδος αγριελιάς (κότινος) στολισμένος με γιρλάντες από μαλλί λευκό και κόκκινο και τους πρώτους φθινοπωρινούς καρπούς (σύκα, καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα, δημητριακά, κ.λ.π., εκτός του μήλου και του αχλαδιού). Ήταν έκφραση ευχαριστίας για την γονιμότητα του λήξαντος έτους και παράκληση συνεχίσεως της γονιμότητας και ευφορίας και κατά το επόμενο έτος και ήταν αφιερωμένη στην Αθηνά, τον Απόλλωνα και τις Ώρες (Ευνομία, Δίκη, Ειρήνη).

Την εβδόμη ημέρα του μηνός Πυανεψιώνος (22 Σεπτεμβρίου – 20 Οκτωβρίου, που ήταν ο πρώτος μήνας του νέου έτους), παιδιά των οποίων και οι δύο γονείς ζούσαν ,περιέφεραν την Ειρεσιώνη στους δρόμους της πόλης των Αθηνών τραγουδώντας τις καλένδες (κάλαντα) από σπίτι σε σπίτι, παίρνοντας το φιλοδώρημά τους από τον νοικοκύρη ή την κυρά και όταν έφθαναν στο σπίτι τους κρεμούσαν την Ειρεσιώνη πάνω από την εξώπορτά τους, όπου έμενε εκεί μέχρι την ιδία ημέρα του νέου έτους, οπότε, αφού τοποθετούσαν την νέα, κατέβαζαν την παλιά και την έκαιγαν. Άλλα παιδιά κρεμούσαν την Ειρεσιώνη πάνω από την θύρα του Ιερού του Απόλλωνος.

Ιδού ένα απόσπασμα από τα κάλαντα :

Η Ειρεσιώνη φέρνει κάθε τι καλό, σύκα και αφράτα ψωμάκια που μας τρέφουν και μέλι γλυκό και λάδι απαλό και ξέχειλους κύλικες με καλό κρασί για να μεθύσει και να κοιμηθεί.

"Τα κλαδιά των δέντρων τα στόλιζαν με άνθη, ταινίες (κορδέλες), έρια (μαλλιά) και μικράς σφαίρας εκ μετάλλου, που παρίσταναν τους πλανήτας, τον Ήλιον και την Σελήνην." Ιστορία της λατρείας του Βάκχου. Χ. Ζανμέρ.

Εκτός από τα κλαδιά της ελιάς, περιέφεραν επίσης και κλαδιά Δάφνης προς τιμήν του Απόλλωνος στα Θαργήλια, εορτή που ετελείτο την Άνοιξη (27 Απριλίου – 26 Μαΐου), όπου πάλι έκαιγαν την παλιά Ειρεσιώνη και κρεμούσαν την νέα έξω από τις πόρτες τους.

Πρόγονος λοιπόν του Χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι η Ειρεσιώνη , όπου μέσω αυτής μεταδόθηκε το έθιμο του στολισμένου δέντρου στους βόρειους λαούς από τους Έλληνες ταξιδευτές, οι οποίοι ελλείψεως ελαιοδένδρων, στόλιζαν κλαδιά από τα δέντρα που εφύοντο σε κάθε τόπο.

Το έθιμο της Ειρεσιώνης καταδικάστηκε ως ειδωλολατρικό από το θεοκρατικό καθεστώς του Βυζαντίου και απαγορεύτηκε η τέλεσίς του. Αιώνες αργότερα το ίδιο έθιμο επανήλθε με την μορφή Χριστουγεννιάτικου και Πρωτοχρονιάτικου δένδρου από τους Βαυαρούς που συνόδεψαν τον Όθωνα στην Ελλάδα, ως δικό τους Χριστουγεννιάτικο έθιμο.

Παρ’ όλα αυτά, το έθιμο της Ειρεσιώνης υπήρχε πάντα στην ιστορική μνήμη των Ελλήνων, γι αυτόν τον λόγο, το Χριστουγεννιάτικο δένδρο υιοθετήθηκε αμέσως.

(Πηγές : Λεξικό LIDDEL & SCOTT, Ιστορία του Ελληνικού Έθνους της ΕΚΔΟΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, Φινέα Γιορτές Αρχαίων Ελλήνων, περιοδικό ΙΧΩΡ, Γ. Λεκάκης)

Σημείωση : Κότινος = αγριελαία – κοτινάς είναι ο καρπός του κοτίνου.

Κότινος ή Ειρεσιώνη - Κλάδος ελαίας στολισμένος με τούφες λευκού ερίου (μαλλιού) που έδιναν ακριβώς την εντύπωση του "βάμβακος". "Είρια από ξύλου", "δενδρόμαλλον"

Cotton ή coton διεθνώς σημαίνει το βαμβάκι, βαμβακερόν κ.λ.π

Στην Γερμανική είναι Baum-Wolle .Δηλαδή "έριον δένδρου". Ο συνειρμός είναι εκ του Κοτίνου : "είρια από ξύλου".

Πηγή : ΕΛΛΗΝ ΛΟΓΟΣ-ΠΩΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΛΟΓΟ της ΑΝΝΑΣ ΤΖΙΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Πράσινη...υπανάπτυξη!Αντί να αυξήσουν τις επιδοτήσεις για επενδύσεις σε ΑΠΕ...τις μειώνουν!Οι δούλοι...

Τελικά ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ την...πράσινη ανάπτυξη!Δεν θέλουν την οικονομική ανάπτυξη!Δεν θέλουν την απεξάρτηση της παραγωγής ενέργειας από το...κάρβουνο!Δεν θέλουν την Ελλάδα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.Αν είναι δυνατόν!Χώρες όπως η Γερμανία με ελάχιστη ηλιοφάνεια να γίνονται ηλεκτροπαραγωγές από ΑΠΕ με τεράστιες επιδοτούμενες χρηματοδοτήσεις και εμείς με τόσο ήλιο και αέρα να παρακαλάμε να μας...δανείσουν για να ζήσουμε!!!
Κι ενώ μπορεί η Ελλάδα με ένα πρόγραμμα τετραετίας,όχι μόνο να έχει αυτάρκεια αλλά και να εξάγει ενέργεια με τεράστια έσοδα,αυτοί προτιμούν να προωθούν μέσω της ΔΕΗ το...κάρβουνο με κατασκευές δισεκατομμυρίων και με υπέρογκα πρόστιμα για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος!!!
Αποκαλύπτονται καθημερινά ποιοί είναι οι στόχοι τους,με τις ανεκδιήγητες αποφάσεις τους!




Περιορίζονται σταδιακά οι επιδοτήσεις των επενδύσεων σε ΑΠΕ
Πηγή: Express.gr 09/12/09-08:10

ΜΕΙΩΣΗ των επιδοτήσεων για επενδύσεις σε ώριμες τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Eνέργειας, υποχρεωτική κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των νέων κτιρίων από ανανεώσιμες πηγές σε βάθος χρόνου δεκαετίας, καθώς και αλλαγές στη διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών με την προσθήκη μελέτης περιβαλλοντικής και οικονομικής σκοπιμότητας εγκατάστασης εναλλακτικών συστημάτων παροχής ενέργειας, προανήγγειλε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη, παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου για την επιτάχυνση της ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Πρόκειται για το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το Yπουργικό Συμβούλιο και το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει ένα μήνα. Πέραν αυτού, όπως δήλωσε η κ. Μπιρμπίλη, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του αναπτυξιακού νόμου, η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τις επιδοτήσεις των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές με κατεύθυνση τον σταδιακό περιορισμό τους. Oπως είπε χαρακτηριστικά, «θα μελετήσουμε το πώς, το εάν και μέχρι πότε θα επιδοτούνται οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ».
Με τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, που παρουσιάστηκε χθες, μειώνεται ο χρόνος αδειοδότησης των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας από 4 έως 5 χρόνια (χωρίς να υπολογίζεται πιθανή προσφυγή στο ΣτΕ) σε 8 έως 10 μήνες, καθιερώνεται παράλληλη διαδικασία έκδοσης των απαιτούμενων αδειών έναντι της σειριακής που ισχύει σήμερα, συγχωνεύονται σε μία οι δύο περιβαλλοντικές μελέτες (προκαταρκτική και οριστική) ενώ η άδεια παραγωγής που αφορά μόνο την τεχνικοοικονομική επάρκεια του έργου και εκδίδεται από τη ΡΑΕ αποσυνδέεται από την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Προκειμένου, δε, να στηριχθούν καινοτόμες εφαρμογές όπως τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, αλλά και μικρές εφαρμογές, εκτός των φωτοβολταϊκών συστημάτων, αυξάνεται η προκαθορισμένη τιμή αγοράς της ενέργειας που θα παράγεται από τα συγκεκριμένα συστήματα. Oπως τόνισε η κ. Μπιρμπίλη, το ύψος των τιμών αυτών δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη παρά το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο έχει περιληφθεί σχετικός πίνακας, ο οποίος σύμφωνα με την υπουργό είναι ενδεικτικός και οι τελικές τιμές θα οριστούν μετά τη διαβούλευση.
Πρέπει να σημειωθεί ότι με το νομοσχέδιο τίθεται ως δεσμευτικός ο στόχος συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο κατά 20% έως το 2020. Η πρόβλεψη αυτή σημαίνει ότι έως το 2020 θα πρέπει να έχουν εγκατασταθεί στο ελληνικό σύστημα 8.000-10.000 MW από ΑΠΕ, δηλαδή περίπου 1.000 MW ετησίως. Σε ό,τι αφορά τον τρόπο κάλυψης του επιπλέον κόστους που θα προκύψει από την αγορά της συγκεκριμένης ανανεώσιμης ενέργειας, σε προσδιορισμένες τιμές από τον ΔΕΣΜΗΕ, η υπουργός Περιβάλλοντος επανέλαβε κατηγορηματικά τη δέσμευση του πρωθυπουργού για «απόλυτο πάγωμα» τον τιμολογίων των ΔΕΚΟ (κατά συνέπεια και του ρεύματος) το 2010, ενώ για το μέλλον σημείωσε ότι το όποιο κόστος αντισταθμίζεται από τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν λόγω του περιορισμού των αναγκών αγοράς δικαιωμάτων ρύπων από το 2013. Σύμφωνα με την κ. Μπιρμπίλη, με τα σημερινά δεδομένα το κόστος των ρύπων που υποχρεωτικά θα μετακυλισθεί στον τελικό καταναλωτή θα οδηγούσε σε αύξηση των τιμών του ρεύματος κατά τουλάχιστον 30%.
Εξάλλου, το νομοσχέδιο προβλέπει μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των κατοίκων περιοχών όπου εγκαθίστανται ΑΠΕ, με την καταβολή στους τελικούς καταναλωτές 1% από το τέλος που καταβάλλουν σήμερα οι επενδυτές στην τοπική αυτοδιοίκηση και το οποίο είναι 3% επί του τζίρου τους. Η τοπική αυτοδιοίκηση θα εισπράττει 1,5%, ενώ το υπόλοιπο 0,5%, από το σύνολο του 3%, θα χρηματοδοτήσει την ίδρυση «Πράσινου Ταμείου».
Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στις οικοδομικές άδειες, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι για τα νέα κτίρια, πριν από την έναρξη ανέγερσης, πρέπει να υποβάλλεται στην Πολεοδομία μελέτη σκοπιμότητας για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ή άλλων εναλλακτικών συστημάτων παραγωγής ενέργειας. Το νομοσχέδιο σε αυτό το σημείο τροποποιεί τον Ν. 3661/2008, ο οποίος προέβλεπε την υποχρέωση εκπόνησης της προαναφερόμενης μελέτης για κτίρια άνω των 1.000 τ.μ.
Προβλέπεται επίσης ότι έως το 2019 (2014 για τα κτίρια του Δημοσίου) όλα τα νέα κτίρια ή όσα υφίστανται ριζική ανακαίνιση θα πρέπει να καλύπτουν το σύνολο των ενεργειακών αναγκών τους από τέτοια συστήματα (ΑΠΕ κ.λπ.). Πρέπει να σημειωθεί ότι με την πρόβλεψη αυτή το ελληνικό Yπουργείο Περιβάλλοντος κάνει ένα βήμα πέρα από τα όσα συζητούνται στην Ε.Ε., υιοθετώντας πρόβλεψη η οποία είναι υπό διαπραγμάτευση μεταξύ των κράτων - μελών, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης σχετικής Oδηγίας.

Πηνελόπη Μητρούλια

ΕΠΑΝΕΛΛΗΝΙΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

Απάντηση στο «Ντρέπομαι που είμαι Έλληνας»

ΣΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΝ ΚΟΡΦΟ ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΦΩΛΙΑΖΟΥΝ ΗΓΕΤΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ;

Οι Έλληνες έφτασαν στο σημείο να ζητιανεύουν δημοψήφισμα από τους εβραίους «Άρχοντες» του ελλαδισταν… της Ιερουσαλήμ.

Έλληνες μέσα στο πανικό σας παρακαλάτε γονυπετής τους εβραίους ηγέτες σας για ένα δημοψήφισμα λες και η ιδέα ΕΛΛΑΣ είναι κάτι σαν μια σακούλα μήλα να την βάζετε στην ζυγαριά ενός δημοψηφίσματος! Εσείς τα τουλαχιστον 5.000.000 εκφυλισμένα ανθρωπάρια ζητάτε τώρα δημοψήφισμα την στιγμή που επί δεκαετίες ψηφίζατε τους ίδιους εβραίους ως ηγέτες σας, ενώ γνωρίζατε πολύ καλά για τα σκάνδαλα τους και τα τερτίπια τους;

Όχι εκφυλισμένοι νεοέλληνες , η Ελλάς δεν μπαίνει σε κανενός δημοψήφισμα του... Ισραήλ … την ζυγαριά. Πόσο μάλλον από εσάς που με την ψήφο σας χάρις ενός «θεϊκού» ρουσφετιού την φέρατε σε αυτό το σημείο!

Ο Πατέρας Πανεπιστήμονας Αριστοτέλης που ατιμάσατε με τον αισχρότερο τρόπο έλεγε :

"ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΙΑ ΕΙΔΗ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΩΝ: Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ, Η ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑ,ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ.
ΠΑΡΕΚΤΡΟΠΕΣ ΔΕ ΤΩΝ ΑΝΑΦΕΡΘΕΝΤΩΝ ΕΙΝΑΙ: Η ΤΥΡΑΝΝΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ, Η ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ.

Ξυπνήσατε υπναλέοι μισθοφόροι δημόσιοι λειτουργοί ή ακόμη;
Καταλαβαίνετε ότι ο ατιμασμένος γεννήτορας μας "διατάζει" από τον τάφο του να σας βάλουμε την κάνη στον κρόταφο και να σας εξοντώσουμε εσάς και την Συνταγματικά κατοχυρωμένη Εκφυλισμένη Δημοκρατία σας μαζί με τα εκφυλισμένα δημοψηφίσματα σας;

Όταν ο Άγιος των Ελλήνων, Ηράκλειτος, έλεγε : «Αξίζει στους Εφεσιους όλοι όσοι είναι ενήλικοι να κρεμαστούν και να αφήσουν την πολιν εις τας χείρας των ανηλίκων, διότι τον Ερμόδωρο, όστις μεταξύ αυτών ητο ο χρησιμότατος, τον εξωρισαν αφού είπαν: από μας ούτε Εις ας μη είναι χρησιμότατος, αν όμως υπαρχη (τοιούτος χρησιμότατος) ας υπαγη να ζήση εις άλλην χωραν μαζί με άλλους ανθρώπους», εσεις νοείτε την σοφία των λεγομένων του;

Καταλαβαίνετε τώρα τι θα πρέπει να...συνέχεια στην πηγή...

Σχετικά θέματα:

Χοντρό δούλεμα για την...ιθαγένεια!


ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΣ ΙΟΣ ΜΕ ΜΑΝΔΥΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ!!


Από το Νοέμβρη του 2004 ισχύει ο Νόμος για την...ιθαγένεια και εμείς φωνάζουμε τώρα;

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ.

ΟΙ 8 ΣΤΟΥΣ 10 ΛΕΝΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ


ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
ΟΙ 8 ΣΤΟΥΣ 10 ΛΕΝΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ
Προσπαθούν να φιμώσουν τους διαφωνούντες, αποκαλώντας τους... ακροδεξιούς!
Μπούμερανγκ της προκύπτει τελικά της κυβέρνησης η «έμπνευση» να νομοθετήσει για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας με όρους... ΜΚΟ και όχι με όρους ευνομούμενης Πολιτείας που πρωτίστως ενδιαφέρεται να δημιουργήσει προϋποθέσεις ομαλής κοινωνικής ένταξης των μεταναστών.
Αυτή η ευκολία με την οποία και σύμφωνα με το κυβερνητικό προσχέδιο νόμου θα αποδίδεται η ελληνική ιθαγένεια, σχεδόν με όρους... «αυτοματισμού», έχει προκαλέσει οξύτατες αντιδράσεις, τις οποίες δεν ανέμεναν το Μαξίμου και το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, επειδή έχουν και τη διαπλεκόμενη στήριξη των ΜΜΕ των «νταβατζήδων».
Και αυτό φάνηκε και στην «ανοιχτή διαβούλευση», όπου η συντριπτική πλειοψηφία των σχολίων, περίπου τα οκτώ στα δέκα (!), είναι κάθετα αντίθετα στις κυβερνητικές προθέσεις, κάτι που έχει δημιουργήσει μέγιστη αμηχανία. Μάλιστα έχουν επιστρατευτεί και γνωστά δημοσιογραφικά παπαγαλάκια, τα οποία βαφτίζουν «ακροδεξιούς» όσους τολμούν (!) να εκφράσουν αντίθετη άποψη απ' την κρατούσα σε κυβέρνηση και πλειοψηφία των διαπλεκόμενων ΜΜΕ!
Είναι δε οι αντιδράσεις τόσο οξείες, ώστε παλιός κι έμπειρος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μάς υπογράμμισε:
«Αυτό το θέμα –τηρουμένων των αναλογιών– μπορεί να μας δημιουργήσει τόσα προβλήματα όσα δημιούργησε στον Σημίτη η “έμπνευση” της μη αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες»!
Περισσότερα...

Σχετικό θέμα: Ανοιχτή επιστολή στους συντρόφους του Κ.Κ.Ε (Δημοσιεύθηκε από olympiada στο Ιανουαρίου 4, 2010)