17 Ιουνίου 2010

Η παρθενική ΝΙΚΗ της Ελλάδας σε Μουντιάλ!

Ενωμένος Ελληνισμός- Ομιλία του Μ. Καλόπουλου.


E-mail Εκτύπωση PDF
Ενωμένος Ελληνισμός- Ομιλία του Μ. Καλόπουλου Αγαπητοί φίλοι... καλώς ήρθατε στην γιορτή της γνώσης και της αναζήτησης
Χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι ανάμεσά σας...
Ανάμεσα σε ανθρώπους που αγαπούν με πάθος κάτι ξεχωριστό, αγαπούν τη γνώση! Όλοι εμείς βρισκόμαστε πράγματι σε μια μοναδική γιορτή γνώσης, όπου βλέπουμε ακούμε, και συζητάμε, για πράγματα που υμνούν έναν μοναδικό πολιτισμό (τον ελληνικό) που λάτρεψε την γνώση όσο κάνεις.
Χαιρετώ λοιπόν όλους εσάς τους ξεχωριστούς ανθρώπους, που βρήκατε τον χρόνο και την διάθεση, να συμμετάσχετε σ' αυτή τη γιορτή μνήμης, γνώσης και αναζητήσεων.

Ανάμεσά μας βρίσκονται σπουδαίοι υποστηρικτές του ελληνικού πολιτισμού, όπως συγγραφείς, ποιητές, ηθοποιοί και καλλιτέχνες κάθε είδους, επιστήμονες και καθηγητές κάθε βαθμίδος, που με τον τρόπο του ο καθένας, μας δίδαξε φωτίζοντας άγνωστε πτυχές του υπερ-πολύτιμου ελληνικού τρόπου ζωής και σκέψης.
Το όμορφο της αποψινής μας βραδιάς, είναι πως δεν είμαστε κάπου τυχαία, αλλά στην πανέμορφη αγκαλιά του πραγματικού αλλά και του μυθικού Ολύμπου!
Κάπου εδώ γύρω, ο ιερός μύθος των προγονών μας... τοποθετεί την ίδια την καταγωγή αλλά και την "δημιουργία" των ανθρώπων!
Ο μεγάλος επικός ποιητής Ησίοδος, αναφερόμενος στις απώτατες εκείνες εποχές των ευτυχισμένων ολύμπιων ανθρώπων γράφει: «στον Όλυμπο... έχοντας ξέγνοιαστη ψυχή, (οι άνθρωποι εκείνοι) σαν θεοί ζούσαν». Hesiodus «Opera et dies» 110-125
Απ' την μυθολογία μας γνωρίζουμε, ότι στον νοητό ή πραγματικό Όλυμπο, ζούσε ο ολύμπιος και πανανθρώπινος ευεργέτης, Τιτάνας Προμηθέας καθώς και η Αθηνά η σοφή κόρη του Δια, που κάποια στιγμή... "κατά του μύθου παίγνιον"... αμφότεροι πήραν την εντολή από τον "πατέρα θέων και ανθρώπων", να φτιάξουν φωτισμένους ανθρώπους!
Ο μύθος μας λέει πως: τον Προμηθέα και την Αθηνά κάλεσε ο Ζεύς, ανθρώπων ομοιώματα από πηλό να πλάσουν και τους άνεμους να καλέσουν, πνοή για να τους δώσουν. Stephanus Gramm. Eth 330.
Βέβαια, από την αρχαιότητα ακόμα, οι Έλληνες γνώριζαν, πως το βαθύτερο νόημα αυτής της μυθικής ανθρωποπλασίας, ήταν κυρίως πνευματικό, γιατί βρίσκουμε γραμμένο πως: ο Προμηθέας πρώτος της γραπτής φιλοσοφίας ευρετής έγινε, και (μ' αυτήν) ιδιότητες έπλασε, ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι την σοφία να γνωρίσουν. Suda pi.2506.2
Κάπως έτσι, σ' έναν κόσμο με...συνέχεια στην πηγή...

ΑΠΟΛΛΩΝΑ...βάλε το χέρι σου να αναστηλωθεί ο ΙΕΡΟΣ ΧΩΡΟΣ του ΥΙΟΥ ΣΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ...!!!

ΕΙΘΕ...
Ψηλώνει η Θόλος της Επιδαύρου

Ψηλώνει η Θόλος της Επιδαύρου Ενα βήµα ακόµη πιο κοντά στην εικόνα που του χάρισε τη φήµη του σηµαντικότερου θεραπευτικού κέντρου όλου του αρχαίου ελληνικού κόσµου έρχεται το Ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο. Η περίφηµη Θόλος του, το αινιγµατικό και µεγαλύτερο κυκλικό µνηµείο της αρχαιότητας, ετοιµάζεται να φτάσει τα 8,10 µ. ύψος, να αποκτήσει το περίφηµο ασπρόµαυρο δάπεδό της που έκρυβε έναν µυστικό λαβύρινθο και επτά ακόµη κίονες κορινθιακού ρυθµού.

Το Στάδιο θα µπορεί πλέον να φιλοξενήσει περί τους 2.000 καθήµενους θεατές και η θολωτή δίοδός του όχι απλώς θα αποκατασταθεί, αλλά και θα επιτρέπει στους επισκέπτες να τη διαβούν! Και η καρδιά του Ιερού της Αρχαίας Επιδαύρου, ο ναός του Ασκληπιού, θα δεχθεί τις πρώτες βοήθειες ώστε να µην κινδυνεύει το ευαίσθητο δάπεδο του σηκού. Ολα τούτα που πήραν µετ' επαίνων το πράσινο φως από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συµβούλιο θα υλοποιηθούν βεβαίως εφόσον εξασφαλιστούν 3 εκατ. ευρώ από το νέο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης (ΕΣΠΑ).
Το πρώτο βήµα στο πλούσιο Ιερό δίπλα στο θέατρο όπου σήµερα φιλοξενείται το Φεστιβάλ είναι η αναστήλωση της περίφηµης µαρµάρινης κιονοστοιχίας της Θόλου, καθώς 7 από τους 14 εσωτερικούς κίονες που διαθέτουν από τα ωραιότερα και αρχαιότερα κορινθιακά κιονόκρανα θα λάβουν θέσεις (εν µέρει από νέο υλικό) στο µνηµείο. Οσο για τους 7 δωρικούς εξωτερικούς κίονες (από τους 26 αρχικά) έχουν ήδη δώσει στο µνηµείο την τρίτη του διάσταση σε ύψος 6,90 µ., ενώ βάσει των µελλοντικών επεµβάσεων που υπογράφει η αρχιτέκτων Γιούλη Αναστασιάδου θα προστεθούν το επιστύλιο και τµήµα της ζωφόρου, δίνοντας στο µνηµείο της Θόλου τελικό ύψος 8,10 µ.
«Αν το επιτρέψει ο χρόνος, καθώς το πρόγραµµα λήγει το 2015, θα αποκατασταθεί και µέρος του δαπέδου (σ.σ. λευκό µάρµαρο και µαύρος αργολικός λίθος συνέθεταν ρόµβους και τρίγωνα συγκλίνοντας προς έναν στρογγυλό λευκό λίθο - οµφαλό), ώστε να πάρει και πάλι ο λαβύρινθος (σ.σ. σύστηµα οµόκεντρων διαδρόµων που κρυβόταν στο υπόγειό του) τον µυστηριακό του χαρακτήρα», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνηµείων Επιδαύρου Βασίλης Λαµπρινουδάκης.
altΤους 2.000 καθήµενους θεατές θα µπορεί να υποδεχθεί το ορθογώνιο στάδιο της Αρχαίας Επιδαύρου που φιλοξενούσε στις µέρες της δόξας του γυµνικούς αγώνες προς τιµήν του Ασκληπιού. Ολα αυτά βεβαίως όταν ολοκληρωθεί η µελέτη, που υπογράφει ο αρχιτέκτων Βαγγέλης Μαστέλλος, καθώς µε τα µέχρι τώρα έργα οι λίθινες θέσεις ξεπερνούν τις 1.200. Θα αποκατασταθεί δε και η εντυπωσιακή θολωτή δίοδος που βρίσκεται στο µέσον της βόρειας πλευράς, από την οποία θα επιτρέπεται η διέλευση των επισκεπτών.

Σωτηρία για την «ούγια»
alt Χείρα προστασίας θα δοθεί στον ναό του Ασκληπιού, όπου κάποτε στέγαζε το χρυσελεφάντινο άγαλµα του θεού, έργο του γλύπτη Θρασυµήδη. Σύµφωνα µε τη µελέτη του αρχιτέκτονα Ιωάννη Μαυροµµατίδη, θα τοποθετηθεί ο πρώτος αναβαθµός της κρηπίδας του ναού. «Πρόκεται για ένα έργο που θα αποκαταστήσει την "ούγια" του µνηµείου» τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Μανόλης Κορρές. «Οπως ένα ύφασµα ξηλώνεται ανεξέλεγκτα αν χαλάσει η ούγια του, έτσι και ο ναός κινδυνεύει να καταστραφεί από την έλλειψη της κρηπίδας», συνέχισε. «Οχι µόνο θα προστατευθεί το πώρινο δάπεδο του κτιρίου του 4ου αι. π.Χ., αλλά θα γίνει και πιο "ευανάγνωστο" το µνηµείο, καθώς θα αποκατασταθεί η στάθµη όπως ήταν στην αρχαιότητα ενώ θα διευκολυνθεί και η απορροή των υδάτων», συµπλήρωσε ο κ. Λαµπρινουδάκης.

Πηγή...

Σχετικά θέματα,από την περυσινή...μάχη...