16 Ιουνίου 2011

Το κακό δεν θα ήταν η χρεοκοπία.

Γράφει ο Νίκος Πετρόπουλος
 
Αν νομίζετε ότι το πρόβλημα της χώρας είναι το οικονομικό, τότε παρακαλώαπομακρυνθείτε
Για μένα, το πρόβλημα είναι κυρίως κοινωνικό. Με την έννοια της κοινωνίας σε όλες τις εκφάνσεις της. Στον τρόπο που σκέφτεται, στις μεθόδους ανάλυσης, στους στρατηγικούς της στόχους, στην προσπάθεια που συνολικά καταβάλει. Το κακό θα ήταν να μήν βρούμε τους λόγους αυτής. Προφανώς και δεν αναφέρομαι μόνο στην οικονομία.

Το πρόβλημα της χώρας είναι η έλλειψη αστικής τάξης. Ατυχώς, ποτέ δεν υπήρξε. Τουλάχιστον όχι στον Ελλαδικό χώρο. Γιατί Ελληνική αστική τάξη υπήρξε εκτός (Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Ιόνιο, Πλοέστι. Στον Ελλαδικό χώρο, ίσως μόνο στη Θεσσαλονίκη - επηρεασμός από το εβραϊκό στοιχείο και στην Σύρο. (Η τελευταία απόκτησε όπερα, όταν στην Αθήνα περπατούσαν ξυπόλητοι). Τα χαρακτηριστικά της αστικής τάξης, είναι αυτά που δίνουν όραμα. Παράδοση, ευπρέπεια, σεβασμός. Αν αυτά συνδυαστούν και με ικανότητα, ευφυΐα και δημιουργία, προκύπτει το κεφάλαιο.
Με αυτά και με εκείνα, η χώρα πορεύθηκε μέχρι το '80. Από τότε, το όποιομοντέλλο της Ελληνικής "αστική" τάξης, προσαρμόστηκε στη νέαμπουρζουαζία Άπλυτων, μουστακοφόρων, θρασύτατων και άπληστων. Όπως περιγράφονται οι Φράγκοι από την Άννα Κομνηνή στην κατάληψη της Πόλης το 1204. Ατυχώς ο Ανδρέας είχε πάντα τη δυνατότητα να προσελκύει τους καλύτερους και την αδυναμία να κρατά τους χειρότερους. Το χειρότερο όμως που προξένησε ήταν η μη εξέλιξη της αντίπαλης παράταξης (ΝΔ), φέρνοντάς την να παίξει στο δικό του πεδίο. Η ΝΔ λοιπόν, από λεγόμενο κόμμα του αστικού χώρου, πολύ εύκολα κατάντησε καρικατούρα του ΠΑΣΟΚ. Σαν επόμενο, ήταν ο κόσμος να επιλέγει το πρωτότυπο και όχι την ρεπλίκα 30 χρόνια, μία γενιά δηλαδή, το όραμα της ΝΔ ήταν να αποκαταστήσει "αδικίες". Αυτό έμελλε να καταστεί το υπνωτικό για μία γενεά στρούμφ. Ερχόμενη με τα πολλά στην εξουσία, ήρθε η ώρα και γι αυτούς της δικαίωσης. Και μετά; Η κατάρρευση.
Ας είμαστε δίκαιοι. Ο Καραμανλής ήταν μικρός. Πολύ μικρός. Όμως, απόποιά κοινωνία να αντλήσει ιδέες και ποιά κοινωνία να οδηγήσει;
Το πρόβλημα της χώρας είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ομελέτα. Για να διοικήσεις, θα πρέπει να έχει τα μέσα, το όραμα και να είσαι αποφασισμένος να σπάσεις αυγά. Η τελευταία 30ετία μας έδωσε:
  • Λούμπεν υπουργούς παιδίας (δεν μπορώ να διανοηθώ υπουργόπαιδίας να πηγαίνει στα μπουζούκια).
  • Το αχόρταγο του Έλληνος.
  • Την ορολογία Λαλιώτη (μιλώ και δεν λέω τίποτε).
  • Το περίσσιο θράσος σαν κοινωνικό κεκτημένο.
  • Τη λογική της μή σύγκρουσης και του θαψίματος των προβλημάτων.
  • Έργα ημιτελή και ασύνδετα.
  • Την άνοδο των μετρίων.
Κατά την γνώμη μου, αυτά είναι τα προβλήματα της χώρας και όσο δεν τα αντιμετωπίζουμε τόσο περισσότερο θα βουλιάζουμε.
ΥΓ. Μου άρεσε το απολιτίκ των αγανακτισμένων και είδα την έρευνα για το προφίλ τους στον Σκάι. Ατυχώς, ο διοργανωτής δεν φρόντισε να μου απαντήσει στη μοναδική απορία που είχα. Είναι οι αγανακτισμένοι οι insiders; (ΔΕΚΟ, κλειστά επαγγέλματα, ιδιωτικοί που τρώνε από το κράτος κλπ;). Αυτό θα ακύρωνε τον όρο αγανακτισμένοι. Ελπίζω όχι.

ΜΙΑ "ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ" ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ.

ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ(1893-1909)...

Κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον Χαρίλαο Τρικούπη, το όραμα για ένα σύγχρονο κράτος, το οποίο θα ήταν οικονομικά ανεπτυγμένο και ισχυρό στη διεθνή σκηνή, δεν πραγματοποιήθηκε, παρά τη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών, το κράτος οδηγήθηκε σε πτώχευση. Αστοί και διανοούμενοι απογοητεύονταν όλο και περισσότερο από τη γενικότερη κατάσταση και την αναποτελεσματικότητα του κράτους, το οποίο χαρακτηριζόταν από μια βραδυκίνητη γραφειοκρατία. Δεν έβλεπαν την επιθυμητή οικονομική ανάπτυξη, ενώ διαπίστωναν ότι μεγάλωνε η απόσταση από τα ευρωπαϊκά κράτη. Ανάλογη δυσαρέσκεια επικρατούσε και σε μεγάλο μέρος των μικροκαλλιεργητών. Οι αξιωματικοί του στρατού ήταν επίσης δυσαρεστημένοι, καθώς εκτιμούσαν ότι λόγω οικονομικής αδυναμίας ο στρατός θα ήταν αναποτελεσματικός σε περίπτωση πολέμου. Όλα αυτά οδήγησαν σε κρίση της εμπιστοσύνης προς τα κόμματα συλλήβδην, οι άνθρωποι πίστευαν ότι οι θεσμοί και τα κόμματα δεν ήταν ικανά να υλοποιήσουν τις επιθυμίες τους.
Στο διάστημα από την πτώχευση του 1893 έως τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 τα δύο μεγάλα κόμματα προσπάθησαν να υλοποιήσουν το πολιτικό τους πρόγραμμα, χωρίς όμως επιτυχία, γεγονός που δημιούργησε την εντύπωση ενός γενικού αδιεξόδου. Ούτε το δηλιγιαννικό κόμμα μπόρεσε, ελλείψη χρημάτων, να τηρήσει την υπόσχεσή του για λιγότερους φόρους, ούτε το τρικουπικό να συνεχίσει το εκσυγχρονιστικό του πρόγραμμα.
Ο ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897, που τελείωσε με ολοκληρωτική ήττα της Ελλάδας, επέτεινε το πολιτικό αδιέξοδο. Η δυσπιστία προς τα κόμματα κορυφώθηκε και έδωσε στο Γεώργιο την ευκαιρία να επιβληθεί στο Κοινοβούλιο και να ασκεί προσωπική πολιτική. Όσες μεταρρυθμίσεις έγιναν μέχρι το 1909, κατα κύριο λόγο από κυβερνήσεις του τρικουπικού κόμματος υπό την ηγεσία του Γεωργίου Θεοτόκη, ήταν διοικητικού χαρακτήρα (π.χ αποκέντρωση).
Το 1909 συντελείται μια τομή στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας γενικότερα, και των πολιτικών κομμάτων ειδικότερα. Στις 15 Αυγούστου 1909 εκδηλώθηκε κίνημα στο Γουδί, το οποίο έγινε από τον Στρατιωτικό Σύνδεσμο, μια μυστική ένωση στρατιωτικών, με αιτήματα που αφορούσαν μεταρρυθμίσεις στο στρατό, τη διοίκηση, τη δικαιοσύνη, την εκπαίδευση και τη δημοσιονομική πολιτική. Ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος δεν εγκαθίδρυσε δικτατορία, αλλά προώθησε τα αιτήματά του μέσω της βουλής. Με αφορμή το κίνημα, έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου 1909 μεγάλη διαδήλωση των επαγγελματικών σωματίων της πρωτεύουσας. Οι διαδηλωτές υποστήριξαν το διάβημα του Στρατιωτικού Συνδέσμου και υπέβαλαν ψήφισμα στο παλάτι με το οποίο ζητούσαν την επίλυση σειράς οικονομικών αιτημάτων. Υπό την πίεση του Συνδέσμου η Βουλή ψήφισε, χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία και συζήτηση, μεγάλο αριθμό νόμων , που επέφεραν ριζικές αλλαγές. Το φεβρουάριο του 1910 η βουλή αποφάσισε την αναθεώρηση ορισμένων άρθρων του συντάγματος. Έτσι προκηρύχθηκαν εκλογές, από τις οποίες προήλθε αναθεωρητική βουλή. Στις 15 Μαρτίου 1910 ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος διαλύθηκε έχοντας επιτύχει τις επιδιώξεις του.

ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΟΥ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ. ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ. ΤΑ ΙΔΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ. ΜΗΠΩΣ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΛΥΣΗ; ΒΕΒΑΙΩΣ. Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΗΡΙΤΗ ΑΝΑΓΚΗ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ... ΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΓΑΛΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ. ΕΞΩ ΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΣΚΕΤΟ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΑΚΟΥΣ ΦΕΡΟΜΕΝΕ ΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ΠΑΠΑΕΒΡΑΙΟΥ. ΟΥΤΕ ΜΙΣΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΟΥΤΕ ΜΙΣΟΕΒΡΑΙΟΙ... ΤΑ Ο.Υ.Κ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΤΡΕΠΕ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ. ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΟ ΔΡΟΜΟ...
  ΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΝΑΣΗ.

ΠΗΓΗ...

Λοβέρδος: Θα παραμείνω αν και είμαι σε άσχημη κατάσταση......!


  • Πιστός μέχρι τέλους ο ψυχρός εκτελεστής του Γιώργου Παπανδρέου
  • Αμετανόητος ακολουθεί τον "μέντορά" του στο φριχτό τέλος
«Είμαι σε άσχημη κατάσταση, θα μείνω όρθιος γιατί έχω εκλογείς που με έχουν στείλει εδώ, έχω δώσει όρκο, έχω τιμηθεί από πρωθυπουργό…
Θέλω να μείνω και θα μείνω όρθιος…
Εύχομαι να μην δημιουργήσει εμπόδιο, δεν είμαι μάντης, εκτιμήσεις κάνω...
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι σε ότι αφορά εμένα προσωπικά δεν θα κάνω πίσω ούτε για ένα εκατοστό, ο ελληνικός λαός μας έχει ανάγκη όρθιους, χωρίς μισόλογα, με πολιτική σαφήνεια…
Δεν έχει ανάγκη να μετατραπεί η οικονομική κρίση σε πολιτική κρίση...
Θα μείνω στην πρώτη γραμμή»

Αυτά είπε από του βήματος της Βουλής ο Ανδρέας Λοβέρδος, δηλώνοντας πιστός της τροϊκανής κυβέρνησης μέχρι τέλους, δίπλα στον Γιώργο Παπανδρέου...
Πηγή...

ΑΛΦΕΙΟΣ:
Να απαντήσουμε στον...{κο}Λοβέρδο(Πολύ ελληνικό όνομα),...
-Αν δεν είσαι σε καλή κατάσταση δεν έχει κανμία "υποχρέωση" έναντι των ψηφοφόρων σου να συμμετάσχεις σε καταστροφικές γι'αυτούς αποφάσεις...
-Αν θέλεις να μείνεις όρθιος πήγαινε σπίτι σου...
-Αν εννοείς τον αρχηγό σου ότι θα προκαλέσει εμπόδια(σε τι,μπορείς να μας διευκρινήσεις;).Μήπως στους ΟΡΚΟΥΣ σας στους ΜΑΣΟΝΟΥΣ;
-Αλλά αφού δεν κάνεις πίσω(ελέω ΟΡΚΟΥ φυσικά),τότε ποιόν απειλείς;

Αντιλαμβάνεσαι φαίνεται τη ΛΑΪΚΗ ΛΑΙΛΑΠΑ και προσπαθείς όσο μπορείς να δηλώσεις ότι είσαι ο τελευταίος στρατιώτης των κατακτητών της Ελλάδος...

(Κο)Λοβέρδε...και μόνο το όνομά σου δηλώνει την ανθελληνικότητά σου...
Άμε στον αγύριστο αιδοιόπανον και εσύ και όλοι οι εθνοπροδότες...

 

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟΥ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΡΑ ΜΕ ΚΛΗΡΩΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ.

Επειδή ο αποκλεισμένος απόγονος εβραίων κατακτητών της Ελλάδος,αυτοαποκλείστηκε χθες από τη συνέχεια της καταστροφής της ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΑΣ,ευτυχές γεγονός για μια πρώτη ΛΑΪΚΗ ΝΙΚΗ,κι επειδή ενυπάρχει ο κίνδυνος πρόκλησης ενός ακόμη εμφυλίου πολέμου,εφιστάται η προσοχή των ΕΛΛΗΝΩΝ ούτως ώσται να αποκλειστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο...

Οι κατά τόπους ΛΑΪΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ(ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ) ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ απανταχού της Ελλάδος,αλλά και της Ομογένειας,πρέπει να ρίξουν το βάρος της προσοχής τους στην εφαρμογή της ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ...

Η ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ενέχει την  εκλογή των ΑΡΧΟΝΤΩΝ με ΚΛΗΡΩΣΗ...

Έχουμε κάνει κάποιες προτάσεις στην ανάρτηση... 

Ο Τζέφρυ απέκλεισε τις...εκλογές!Ο αποκλεισμένος από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ!Αυτόν,λοιπόν,θα τον ΕΞΟΣΤΡΑΚΙΣΕΙ η ΛΑΪΚΗ ΟΡΓΗ. 

Βεβαίως δεν είναι θέσφατες αυτές οι προτάσεις...Αλλά είναι επεξηγήσιμες...