09 Αυγούστου 2009

Σαν σήμερα, λες και ήταν χθες...



Σαν σήμερα έγινε η μάχη των Θερμοπυλών.

Οι θερμές πύλες της αθανασίας (Η μάχη των Θερμοπυλών )

Θερμοπύλες 480 π.Χ (του ανταποκριτή μας)

Ο ελληνικός στρατός που σε αριθμούς ήταν ένα απειροελάχιστο κλάσμα σε σχέση με τον υπέρογκο περσικό, κατόρθωσε να αναχαιτίσει την προέλαση του περσικού εκστρατευτικού σώματος για έξι ημέρες, αλλά πριν σκοτωθεί μέχρι και ο τελευταίος αμυνόμενος γίνεται κάτι απίστευτο, πρωτόγνωρο και ανεπανάληπτο στην Ιστορία!

Ο Ξέρξης παρακολουθεί τα γεγονότα και επίσημοι πρέσβεις του πηγαίνουν στον Λεωνίδα!

Ο μέγας πειρασμός του Λεωνίδα

-Ο Μέγας Βασιλεύς θαυμάζει την ανδρεία σου Λεωνίδα, και χαρίζει την ζωή σε εσένα και τους γενναίους σου!

-Αγνοείται ότι δεν παραδίδουμε τα όπλα;

-Κανείς δεν σου ζητάει τέτοιο πράγμα. Ο Ξέρξης σας αφίνει την τιμή των όπλων.

-Δεν παραδιδόμεθα έστω και πάνοπλοι.

-Δεν σας ζητάμε παρόμοιο πράγμα. Ο Ξέρξης σου προσφέρει σε σένα μόνο ω Λεωνίδα την κυριαρχίαν ολοκλήρου της Ελλάδος.

Δια μέσου των αιώνων, ανά την Ιστορίαν, ανά τον κόσμον ολόκληρο αντιλαλεί η φωνή του Λεωνίδα την απάντηση του οποίου κάθε ελεύθερος και πολιτισμένος άνθρωπος του πλανήτη, πολύ καλά γνωρίζει:

-Είπατε εις τον κύριον σας ότι προτιμώ να πεθάνω υπέρ της πατρίδος μου παρά να την υποδουλώσω!

Η μάχη στις Θερμοπύλες συνεχίζεται. Δυο αδέλφια του Ξέρξη σκοτώνονται. Κάποια στιγμή σκοτώνεται ο Λεωνίδας. Οι Πέρσες λυσσαλέα προσπαθούν να πάρουν το πτώμα του Λεωνίδα αλλά οι Έλληνες τέσσερις φορές του αντικρούουν. Και οι Σπαρτιάτες του Λεωνίδα δεν είναι νεαροί, αλλά ώριμοι άνδρες και οι 300 άφησαν πίσω τους μεγάλα παιδιά.

Ο Εσταυρωμένος των Ελλήνων

Οι μηχανικοί του Ξέρξη ανοίγουν τεράστια τάφρο και ρίχνουνε μέσα τα πτώματα των Περσών, σκεπάζοντας την καλά με χώμα. Αφήνουν διάσπαρτα μόνο πτώματα Ελλήνων, για να προκαλέσουν συγκίνηση και ταραχή στους συμπατριώτες τους. Στο μέσον υψώνουνε έναν

σταυρό, προορισμένο για να κρεμαστεί το αποκεφαλισμένο σώμα του Λεωνίδα.

Ο Πέρσης ηγεμόνας, διέταξε να βρουν το σώμα του Λεωνίδα και να του το φέρουν μπροστά του. Όταν βρέθηκε και το αναγνώρισε και ο Δημάρατος, διέταξε να αποκεφαλιστεί το άψυχο κορμί του Λεωνίδα και το σώμα του να σταυρωθεί και να καρφώσουν το κεφάλι του Λεωνίδα σε έναν πάσσαλο να θυμίζει σε όλους τι παθαίνουν αυτοί που αρνούνται, τις προσφορές του.

Ο Εσταυρωμένος των Ελλήνων και «ο πανάγιος Τάφος»

Σαράντα χρόνια μετά την σταύρωση του Λεωνίδα τα οστά του μεταφέρονται και ενταφιάζονται στην Σπάρτη... Στην πόλη της Σπάρτης βρίσκονται σήμερα το άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα και το Λεωνιδαίο, ένα ναόμορφο οικοδόμημα όπου, σύμφωνα με την παράδοση, μεταφέρθηκαν και ετάφησαν τα οστά του ένδοξου βασιλιά.

(κάντε κλικ στην φωτογραφία)

Ἐκ δὲ τῆς ἀγορᾶς πρὸς ἥλιον ἰόντι δυόμενον, τάφος κενὸς Βρασίδᾳ τῷ Τέλλιδος πεποίηται. Ἀπέχει δὲ οὐ πολὺ τοῦ τάφου τὸ θέατρον, λίθου λευκοῦ, θέας ἄξιον. Τοῦ θεάτρου δὲ ἀπαντικρὺ Παυσανίου τοῦ Πλαταιᾶσιν ἡγησαμένου μνῆμά ἐστι, τὸ δὲ ἕτερον Λεωνίδου· καὶ λόγους κατὰ ἔτος ἕκαστον ἐπ' αὐτοῖς λέγουσι, καὶ τιθέασιν ἀγῶνα, ἐν ᾧ πλὴν Σπαρτιατῶν ἄλλῳ γε οὐκ ἔστιν ἀγωνίζεσθαι.

Τὰ δὲ ὀστᾶ τοῦ Λεωνίδου, τεσσαράκοντα ἔτεσιν ὕστερον ἀνελομένου ἐκ Θερμοπυλῶν...

Παυσανίας, Λακωνικά

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ ΙΔ' XIV

Νέα τάξη πραγμάτων.Το ζοφερό μέλλον...Αν προλάβουν!

Διαφάνεια1 Διαφάνεια2

Η...συνέχεια...
εδώ...