21 Δεκεμβρίου 2011

Μας λείπει ο Οδυσσέας...


Ο κύριος Γιάννης Αλεξάκης (Εκηβόλος) μας έκανε την τιμή να μας στείλει την
απαντηση του σε συνεντευξη που παραχωρησε ο κ. Κρεμαστινος στην Ροδο στις 12/12/2011. Απολαύστε:
ΚΥΡΙΕ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΕ ΜΗΝ ΠΑΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ

ΑΛΛΟ ΘΕΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑΚΕΝΤΡΟ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Στην προσπάθειά του ο κ. Κρεμαστινός να αποσείσει τις ευθύνες του κοινοβουλίου είπε στην συνέντευξη που παραχώρησε στην Ρόδο στις 12/12/2011 μεταξύ άλλων ότι: «Η χώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο επειδή υπάρχει αποπροσανατολισμός» ρίχνοντας με τον τρόπο αυτόν την ευθύνη αποκλειστικά στα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους, στην συνέχεια εξειδίκευσε καταφερόμενος κατά των καναλαρχών, για να θεμελιώσει μάλιστα την αβάσιμη επιχειρηματολογία του κατέφυγε και σε μια εξόχως αυθαίρετη και ιδιότυπη διάκριση της έννοιας «Θεσμός», διακρίνοντας τους θεσμούς  σε σταθερούς και παροδικούς.  Τα πυρά του δεν εφείσθησαν ούτε της Δικαιοσύνης αλλά ούτε και του Κοινού των πολιτών.
Για να μην θεωρηθεί ότι κάνω αυθαίρετη ερμηνεία και χρήση της έννοιας «θεσμός» παραθέτω το σχετικό λήμμα από το λεξικό Μπαμπινιώτη:

Θεσμός:
  1. πρότυπο ή κάνονας ατομικής ή συλλογικής συμπεριφοράς και δράσης, που έχει καθιερωθεί είτε νομικά είτε με συνεχή και ομοιόμορφη επανάληψη (που συνιστά εθιμικό δίκαιο).
  2. κάθε θεμελιώδες στοιχείο (νόμος, οργανισμός, αξίωμα) της πολιτειακής οργάνωσης.

Για να μην αδικήσω τον κ. Κρεμαστινό όσον αφορά αυτά που είπε, έκανα προσωπικά απομαγνητοφώνηση του οπτικογραφήματος (βίντεο) της συνέντευξης του (πηγή: www.newskosmos.com).

Στην συνέντευξη του ο κύριος Κρεμαστινός είπε ότι:
«Η χώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο διότι υπάρχει ο αποπροσανατολισμός … και πολλές φορές αυτό γίνεται εσκεμμένα ενώ άλλες φορές μπορεί να γίνεται και τελείως επαγγελματικά, αθώα για την περίφημη τηλεθέαση. … Πρέπει να πω ότι ο βουλευτής ο οποίος πλήττεται σήμερα από όλους και από όλα είναι αυτός που οι πολίτες, εμείς δηλαδή μπορούμε κάθε 2μιση περίπου χρόνια, 3 το πολύ να βάζουμε και βάζουμε. Άρα λοιπόν στην Βουλή στέλνουμε την εικόνα μας. Γιατί πυροβολούμε την εικόνα μας; Αυτό είναι το ερώτημα. Η Βουλή αλλάξει κάθε 3 χρόνια! (Σ. τ. αρθρογράφου: Ο κ. Κρεμαστινός φαίνεται να παραγνωρίζει ότι η βουλευτική θητεία έχει κανονικά τετραετή διάρκεια και ότι πολλές φορές, ειδικά μετά την τελευταία μεταπολίτευση, έχει συμπληρωθεί η τετραετία). Όταν λοιπόν βρίζεις τον βουλευτή βρίζεις αυτόν που εσύ έστειλες αυτόν που εσύ θεωρείς καλύτερο, βρίζεις την εικόνα σου, την προβολή σου και βλέπεις στον καθρέφτη τον εαυτό σου και τον βρίζεις. Στείλε άλλον, απλούστατα! Θα λυθεί το πρόβλημα σου;; Εδώ είναι το ερώτημα! Άρα λοιπόν βουλευτής δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας εκπρόσωπός σου, τον οποίον αν δεν σου αρέσει τον αλλάζεις ότι ώρα θέλεις. Κατά συνέπεια δεν καταλαβαίνω αυτήν την φιλοσοφία. Και το λέω αυτό διότι  ο βουλευτής είναι ο εύκολος στόχος. … όσον αφορά τους μισθούς των βουλευτών …Εάν δεν πληρώνονται πόσοι βουλευτές μπορούν από μόνοι τους να σταθούν στη Βουλή; Ποιοι θα είναι οι βουλευτές; Οι βουλευτές θα είναι οι εκπρόσωποι των οικονομικά ισχυρών, οι οποίοι θα τους δίνουν λεφτά για να πηγαίνουν στην βουλή… .
Εκείνο που πρέπει να συζητά κανένας είναι το θεσμικό πρόβλημα.
Εγώ διαπιστώνω ότι με την κριτική αυτή που γίνεται κυρίως από τα κεντρικά ΜΜΕ υπάρχει άλλος στόχος: που είναι η απαξίωση του πολιτικού συστήματος, είναι η απαξίωση των θεσμών και η απαξίωση της δημοκρατίας και η αναζήτηση κάτι του διαφορετικού εκτός δημοκρατίας.
…Ο πολίτης πρέπει να καταλάβει … και όταν κάνει κριτική να την κάνει στους σταθερούς θεσμούς, δηλαδή, ποιος είναι πίσω από την τηλεόραση;; … εννοώ τα κεντρικά κανάλια, αυτοί είναι σταθεροί θεσμοί! Ποιοι είναι πίσω από τις εφημερίδες;; αυτοί είναι σταθεροί θεσμοί! Αυτοί είναι που προσανατολίζουν και αποπροσανατολίζουν την χώρα.