13 Μαΐου 2013

ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ
 Αρχαία Ολυμπία
Η Ολυμπία, ως γνωστόν, υπήρξε  ο τόπος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ στη σύγχρονη ιστορία τους, εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο με την Τελετή Αφής της φλόγας.
Οι ανασκαφές έφεραν στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, όπως τον Ναό του Διός, το Στάδιο, το Βουλευτήριο, το Φιλίππειον, ενώ στο μουσείο φιλοφενείται το άγαλμα του Ερμή του Πραξιτέλη.
Η περιοχή, εκτός από το ιστορικό της ενδιαφέρον, προσφέρει πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, εποχή όπου και λαμβάνει χώρα το φεστιβάλ στο θέατρο Αρχαίας Ολυμπίας με θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες.
Ωστόσο, καμμένη γη θα αντικρίσει κανείς στην διαδρομή προς Ολυμπία, καθώς οι πληγές του 2007 δεν έχουν ακόμα επουλωθεί και οι κατεστραμμένες εκτάσεις φτάνουν μέχρι και μερικά μόλις μέτρα από τον αρχαιολογικό χώρο. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι ο νομός Ηλείας θα μετατραπεί σε νομό – πρότυπο της πράσινης ανάπτυξης και θα ανασυγκροτηθεί με τη βοήθεια του αρχιτέκτονα της Βαρκελώνης, Αθεμπίγιο. Οι εξαγγελίες, όσο γενικόλογες και αν ήταν, δεν μπορούν παρά να γεμίζουν ελπίδα τόσο τους κατοίκους όσο και κάθε επισκέπτη.
Προς το παρόν θα ήθελα να επισημάνω ότι, παρά την σπουδαιότητα του χώρου, η φύλαξη είναι ελλειπέστατη, τουλάχιστον όταν εμείς πραγματοποιήσαμε την επίσκεψή μας. Πολλοί τουρίστες περιφέρονταν, ανεβάζοντας τα πιτσιρίκια για φωτογραφία πάνω σε μνημεία, παραβιάζοντας ενδείξεις και πατώντας σε σημεία που απαγορευόταν, ενώ κάποιοι συμπατριώτες μας θεώρησαν πως τα αρχαία καθίσματα μπορούν να χρησιμεύσουν και ως τραπεζάκια για τον καφέ τους.
Είναι θλιβερό να πρέπει να σου υπενθυμίζει κάποιος ότι οφείλεις να σεβαστείς ένα χώρο και να φερθείς πολιτισμένα.
ΠΗΓΗhttp://www.xblog.gr/%CE%B5%CF%80%CE%AF%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%88%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%B1-%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%AF%CE%B1/

2009/04/03

Στο άπειρο παρελθόν η διεξαγωγή αγώνων στην ΙΕΡΗ ΟΛΥΜΠΙΑ!

Διός και Πρωτογενείας της Δευκαλίωνος γίνεται παίς Αέθλιος.
Από τον Αέθλιο προέρχεται το ρήμα ΑΘΛΟΥΜΑΙ και τα παράγωγα,ΑΘΛΟΣ-ΑΘΛΗΜΑ-ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ.
Ο Ενδυμίων,λοιπόν,έθεσε ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ μεταξύ των υιών του ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ!
ΠΟΤΕ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ;ΠΟΣΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ;
Και μη μας πει κανείς ότι είναι παραμύθια,γιατί τότε από που έχουν το όνομά τους οι Αιτωλοί,οι Παίονες και οι Επειοί;Γιατί λέγεται σήμερα ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ο αγών;
Α,και από που προέρχεται η λέξη "ενδυμικόν",αν όχι από τον Ενδυμίονα;
-------------------------------------
([3] τοὺς Ἠλείους ἴσμεν ἐκ Καλυδῶνος διαβεβηκότας καὶ Αἰτωλίας τῆς ἄλλης: τὰ δὲ ἔτι παλαιότερα ἐς αὐτοὺς τοιάδε εὕρισκονβασιλεῦσαιπρῶτον ἐν τῇ γῇ ταύτῃ λέγουσιν Ἀέθλιον, παῖδα δὲ αὐτὸν Διός τε εἶναι καὶ Πρωτογενείας τῆς Δευκαλίωνος, Ἀεθλίου δὲ Ἐνδυμίωνα γενέσθαι: [4] τούτου τοῦ Ἐνδυμίωνος Σελήνην φασὶν ἐρασθῆναικαὶ ὡς θυγατέρες αὐτῷ γένοιντο ἐκ τῆς θεοῦ πεντήκοντα. οἱ δὲ δὴ μᾶλλόν τι εἰκότα λέγοντεςἘνδυμίωνι λαβόντι Ἀστεροδίαν γυναῖκα--οἱ δὲ τὴν Ἰτώνου τοῦ Ἀμφικτύονος Χρομίαν, ἄλλοι δὲ Ὑπερίππην τὴν Ἀρκάδος--, γενέσθαι δ' οὖν φασιν αὐτῷ Παίονα καὶ Ἐπειόν τε καὶ Αἰτωλὸν καὶ θυγατέρα ἐπ' αὐτοῖς Εὐρυκύδανἔθηκε δὲ καὶ ἐν Ὀλυμπίᾳ δρόμου τοῖς παισὶν ἀγῶνα Ἐνδυμίων ὑπὲρ τῆς ἀρχῆς, καὶ ἐνίκησε καὶ ἔσχε τὴν βασιλείαν Ἐπειός: καὶ Ἐπειοὶ πρῶτον τότε ὧν ἦρχεν ὠνομάσθησαν. [5] τῶν δὲ ἀδελφῶν οἱ τὸν μὲν καταμεῖναί φασιν αὐτοῦ, Παίονα δὲ ἀχθόμενον τῇ ἥσσῃ φυγεῖν ὡς ποῤῥωτάτω, καὶ τὴν ὑπὲρ Ἀξιοῦ ποταμοῦ χώραν ἀπ' αὐτοῦ Παιονίαν ὀνομασθῆναι.
(Παυσανίας,ΗΛΙΑΚΑ.) ΠΗΓΗ
http://alfeiospotamos.blogspot.gr/2009/04/blog-post_8270.html
-------------------------------
Αρχαία Ολυμπία
Αρχαία Ολυμπία
Αρχαία Ολυμπία
Αρχαία Ολυμπία
Αρχαία Ολυμπία
Αρχαία Ολυμπία

Ο ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΟΣ ΤΡΙΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 3 Σεπ 2010
Ο αριθμός τρία εθεωρείτω "ευτυχής αριθμός". Το τρία συμβόλιζε τον "Λόγο τον Νου και τη Θέλησης", δηλαδή μια αποκρυφιστική εκδοχή της δημιουργίας του κόσμου, αλλά επιπροσθέτως το "Κέντρο, την Ακτίνα και την Περιφέρεια" του κύκλου, που ήταν κι αυτός ιερό σχήμα, γιατί συμβόλιζε τον Ήλιο, την πηγή της Δημιουργίας. Έτσι φαίνεται ότι ο νόμος, τον οποίο αναφέρει ο Αριστοτέλης, επέβαλε την διάταξη αυτή των πόλεων, ιερών κ.λ.π. ώστε, ανά δύο, να σχηματίζουν ισοσκελή τρίγωνα, συνδεδεμένα μέσω της κορυφής τους με τους Δελφούς, τον ομφαλό, αν όχι της γης, τουλάχιστον της Ελλάδας!

Συγκλονιστική επιστολή ενός αριστούχου μαθητή: «ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ.»

Η ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ-ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ!ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΡΑΚΕΝΔΥΤΟΥΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΣ...Η ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ-ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ!ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΡΑΚΕΝΔΥΤΟΥΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΣ...


ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΟΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΟΝΤΑΙ ΕΓΓΡΑΦΑ ΔΙΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΑΡΤΕΜΙΟΥ ΣΩΡΡΑ ΕΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙ ΑΥΤΟΥΣ ΨΕΥΔΟΝΤΑΙ!

ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΠΙΘΥΜΗΣΗ "ΣΟΥΒΛΙΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ" ΜΕ "ΓΑΡΝΙΤΟΥΡΑ ΨΗΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ" ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΑΔΙΚΟΣ, ΟΥΤΕ ΚΑΚΟΣ!

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ (ΚΑΙ ΑΥΤΟ) ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΟΥΣ "ΑΜΦΙΣΒΗΤΙΕΣ", ΑΡΝΗΤΕΣ, ΔΥΣΠΙΣΤΟΥΣ, ΚΑΚΟΠΙΣΤΟΥΣ, ΚΑΚΕΝΤΡΕΧΕΙΣ, ΕΜΠΑΘΕΙΣ, ΖΗΛΟΦΘΟΝΟΥΣ, ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΣ, ΕΙΡΩΝΕΣ, ..... ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ "ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ "ΜΑΣ"!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΛ.ΩΡΑ.jpg

ΠΗΓΗhttp://alfeiospotamos.pblogs.gr/2013/02/h-allhlografia-artemh-swrra-stoyrnara-afierwmeno-stoys-rakendyto.html

Το Αρχαίο Ελληνικό Λεξάριθμο - Πυθαγόρας


Το Αρχαίο Ελληνικό Λεξάριθμο - Πυθαγόρας


Το Αρχαίο Ελληνικό Λεξάριθμο - Πυθαγόρας

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: "Θα χαθούν δυο γενιές Ελλήνων λόγω Μνημονίου" !! ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ:


Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: "Θα χαθούν δυο γενιές Ελλήνων λόγω Μνημονίου" !!

''ΜΥΣΤΙΚΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ'' ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ ΚΑΙ END


''ΜΥΣΤΙΚΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ'' 

Ο ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ ΣΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ !!Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΠΕΞΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΤΕΜΙΟΣ ΣΩΡΡΑΣ, ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΕ ΑΔΙΑΣΕΙΣΤΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΡΩΜΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΥΣ 
ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΡΩΓΟΥΝ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ.

Ο ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ ΣΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ !!ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ...

Gallop 24h: Εκτός Κύπρου η νεολαία- εντός οι πλείστοι ηλικιωμένοιΣε δημοσκόπηση που έκανε το 24h φαίνεται καθαρά ότι οι ηλικιωμένοι δεν θέλουν να κουνηθούν από το νησί. Οι νέοι από την άλλη ψάχνουν οπωσδήποτε ένα καλύτερο αύριο…. οπουδήποτε εκτός Κύπρου!!!

Η ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ή ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ...Η ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ή ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ...  

Αν μπορούσε ο μέσος άνθρωπος να καθίσει και να σκεφτεί με ηρεμία, ενώ τριγύρω του χτυπάνε κανόνια, τότε θα μπορούσε να βρει την σωστότερη λύση για τα περισσότερα προβλήματα που τον απασχολούν.

ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ, ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΜΕ ΕΞΩΓΗΙΝΟ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ.


ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ, ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΜΕ ΕΞΩΓΗΙΝΟ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ.


Εκατοντάδες θαμμένες πυραμίδες, αρχαίοι πέτρινοι δίσκοι cd, αρχαίες συντριβές και εμφανίσεις ufo, χειρόγραφα με οδηγίες κατασκευής διαστημόπλοιων, αναφορές σε ταξίδια σε άλλους πλανήτες, ακριβείς παγκόσμιοι χάρτες, ιπτάμενοι θεοί, και κυβερνητικές απαγορεύσεις σε έρευνες… δείχνουν ότι μεγάλα μυστικά κρύβονται στα χώματα της Κίνας. Μυστήρια που μας κάνουν να υποψιαζόμαστε εξωγήινη επισκεψιμότητα τους αρχαίους εκείνους καιρούς. Μυστήρια που σιγά σιγά αποκαλύπτονται…

Ένα μυθικό λαχανικό με ευεργετικές ιδιότητες

Διαβάστε γιατί τα Ελληνικά... είναι η μητέρα των γλωσσών!
Διαβάστε γιατί τα Ελληνικά... είναι η μητέρα των γλωσσών!

Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις είναι από την Ελληνική γλώσσα, (βιβλίο Γκίνες)...

Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ ' αυτήν δεν υπάρχουν όρια. (Μπιλ Γκέιτς, Microsoft)

Η Ελληνική και η Κινέζικη, είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και.....στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από τη μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική (Francisco Adrados, γλωσσολόγος).

Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο. Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από το βίο, την αγάπη από τον έρωτα. Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον.

Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η Ελληνική γλώσσα μας διδάσκει συνεχώς πώς να γράφουμε σωστά. Μέσω της ετυμολογίας, μπορούμε να καταλάβουμε ποιός είναι ο σωστός τρόπος γραφής ακόμα και λέξεων που ποτέ δεν έχουμε δει ή γράψει. Το «πειρούνι» για παράδειγμα, για κάποιον που έχει βασικές γνώσεις Αρχαίων Ελληνικών, είναι προφανές ότι γράφεται με «ει» και όχι με «ι» όπως πολύ

άστοχα το γράφουμε σήμερα. Ο λόγος είναι πολύ απλός, το «πειρούνι» Προέρχεται από το ρήμα «πείρω» που σημαίνει τρυπώ-διαπερνώ, ακριβώς επειδή τρυπάμε με αυτό το φαγητό για να το πιάσουμε.

Επίσης η λέξη «συγκεκριμένος» φυσικά και δεν μπορεί να γραφτεί «συγκεκρυμμένος», καθώς προέρχεται από το «κριμένος» (αυτός που έχει δηλαδή κριθεί) και όχι βέβαια από το «κρυμμένος» (αυτός που έχει κρυφτεί). Άρα το να υπάρχουν πολλά γράμματα για τον ίδιο ήχο (π.χ. η, ι, υ, ει, οι κτλ) όχι μόνο δεν θα έπρεπε να μας δυσκολεύει, αλλά αντιθέτως να μας βοηθάει στο να γράφουμε πιο σωστά, εφόσον βέβαια έχουμε μια βασική κατανόηση της γλώσσας μας.

Επιπλέον η ορθογραφία με την σειρά της μας βοηθάει αντίστροφα στην ετυμολογία αλλά και στην ανίχνευση της ιστορική πορείας της κάθε μίας λέξης. Και αυτό που μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την καθημερινή μας νεοελληνική γλώσσα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι η γνώση των Αρχαίων Ελληνικών.

Είναι πραγματικά συγκλονιστικό συναίσθημα να μιλάς και ταυτόχρονα να συνειδητοποιείς τι ακριβώς λες, ενώ μιλάς και εκστομίζεις την κάθε λέξη ταυτόχρονα να σκέφτεσαι την σημασία της.

Είναι πραγματικά μεγάλο κρίμα να διδάσκονται τα Αρχαία με τέτοιο φρικτό τρόπο στο σχολείο ώστε να σε κάνουν να αντιπαθείς κάτι το τόσο όμορφο και συναρπαστικό.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh8CqfQj3Gj1pUgBJ461-HWtrtGNTH8Y_uvtD_g02Dl4ERvoagA_CNqX6DTPrM6Ax3CJ6UgnQ6M67gNhPvnwEDWe5GyQpkMuilY701DB3fTWoCRC5oaTWzBO_EmRcaRFDKMRC2ZNTfV8kA/s640/ancient-greece.jpg 

Η ΣΟΦΙΑ
Στη γλώσσα έχουμε το σημαίνον (την λέξη) και το σημαινόμενο (την έννοια).

Στην Ελληνική γλώσσα αυτά τα δύο έχουν πρωτογενή σχέση, καθώς αντίθετα με τις άλλες γλώσσες το σημαίνον δεν είναι μια τυχαία σειρά από γράμματα. Σε μια συνηθισμένη γλώσσα όπως τα Αγγλικά μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι να λέμε το σύννεφο car και το αυτοκίνητο cloud, και από την στιγμή που το συμφωνήσουμε να ισχύει. Στα Ελληνικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Γι ' αυτό το λόγο πολλοί διαχωρίζουν τα Ελληνικά σαν «εννοιολογική» γλώσσα από τις υπόλοιπες «σημειολογικές» γλώσσες.

Μάλιστα ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Βένερ Χάιζενμπεργκ είχε παρατηρήσει αυτή την σημαντική ιδιότητα για την οποία είχε πει «Η θητεία μου στην αρχαία Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκηση. Στην γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία ανάμεσα στην λέξη και στο εννοιολογικό της περιεχόμενο».

Όπως μας έλεγε και ο Αντισθένης, «Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις».

Για παράδειγμα ο «άρχων» είναι αυτός που έχει δική του γη (άρ=γή + έχων).

Και πραγματικά, ακόμα και στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό να έχει κανείς δική του γη / δικό του σπίτι. ( ΣημείωσηΒΜ από το αρ προέρχονται και αρουραίος καθώς άργυρος, άργιλος κτλ.)

Ο «βοηθός» σημαίνει αυτός που στο κάλεσμα τρέχει. Βοή=φωνή + θέω=τρέχω. Ο Αστήρ είναι το αστέρι, αλλά η ίδια η λέξη μας λέει ότι κινείται, δεν μένει ακίνητο στον ουρανό (α + στήρ από το ίστημι που σημαίνει στέκομαι).

Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον, είναι ότι πολλές φορές η λέξη περιγράφει ιδιότητες της έννοιας την οποίαν εκφράζει, αλλά με τέτοιο τρόπο που εντυπωσιάζει και δίνει τροφή για τη σκέψη.

Για παράδειγμα ο «φθόνος» ετυμολογείται από το ρήμα «φθίνω» που σημαίνει μειώνομαι. Και πραγματικά ο φθόνος σαν συναίσθημα, σιγά-σιγά μας φθίνει και μας καταστρέφει. Μας «φθίνει» - ελαττώνει ως ανθρώπους - και μας φθίνει μέχρι και την υγεία μας. Και, βέβαια, όταν αναφερόμαστε σε κάτι που είναι τόσο πολύ ώστε να μην τελειώνει, πως το λέμε; Μα, φυσικά, «άφθονο».

Έχουμε τη λέξη «ωραίος» που προέρχεται από την «ώρα». Διότι για να είναι κάτι ωραίο, πρέπει να έλθει και στην ώρα του. Ωραίο δεν είναι το φρούτο όταν είναι άγουρο ή σαπισμένο και ωραία γυναίκα δεν είναι κάποια ούτε στα 70 της αλλά ούτε φυσικά και στα 10 της. Ούτε το καλύτερο φαγητό είναι ωραίο όταν είμαστε χορτάτοι, επειδή, σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορούμε να το απολαύσουμε.

Ακόμα έχουμε την λέξη «ελευθερία» για την οποία το «Ετυμολογικόν Μέγα» διατείνεται «παρά το ελεύθειν όπου ερά» = το να πηγαίνει κανείς όπου αγαπά. Άρα βάσει της ίδιας της λέξης, ελεύθερος είσαι όταν έχεις τη δυνατότητα να πας όπου αγαπάς. Πόσο ενδιαφέρουσα ερμηνεία!

Το άγαλμα ετυμολογείται από το αγάλλομαι (ευχαριστιέμαι) επειδή όταν βλέπουμε (σε αρχική φάση οι Θεοί) ένα όμορφο αρχαιοελληνικό άγαλμα η ψυχή μας ευχαριστείται, αγάλλεται.

Και από το θέαμα αυτό επέρχεται η αγαλλίαση. Αν κάνουμε όμως την ανάλυση της λέξης αυτής θα δούμε ότι είναι σύνθετη από αγάλλομαι + ίαση (=γιατρειά).

Άρα, για να συνοψίσουμε, όταν βλέπουμε ένα όμορφο άγαλμα (ή οτιδήποτε όμορφο), η ψυχή μας αγάλλεται και γιατρευόμαστε. Και πραγματικά, γνωρίζουμε όλοι ότι η ψυχική μας κατάσταση συνδέεται άμεσα με τη σωματική μας υγεία.

Παρένθεση: και μια και το έφερε η «κουβέντα», η Ελληνική γλώσσα μας λέει και τι είναι άσχημο. Από το στερητικό «α» και την λέξη σχήμα μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τι. Για σκεφτείτε το λίγο.

Σε αυτό το σημείο, δεν μπορούμε παρά να σταθούμε στην αντίστοιχη Λατινική λέξη για το άγαλμα (που μόνο Λατινική δεν είναι). Οι Λατίνοι ονόμασαν το άγαλμα, statua από το Ελληνικό «ίστημι» που ήδη αναφέραμε, και το ονόμασαν έτσι επειδή στέκει ακίνητο.

Προσέξτε την τεράστια διαφορά σε φιλοσοφία μεταξύ των δύο γλωσσών, αυτό που σημαίνει στα Ελληνικά κάτι τόσο βαθύ εννοιολογικά, για τους Λατίνους είναι απλά ένα ακίνητο πράγμα. Είναι προφανής η σχέση που έχει η γλώσσα με τη σκέψη του ανθρώπου.

Όπως λέει και ο George Orwell στο αθάνατο έργο του «1984», απλή γλώσσα σημαίνει και απλή σκέψη. Εκεί το καθεστώς προσπαθούσε να περιορίσει την γλώσσα για να περιορίσει την σκέψη των ανθρώπων, καταργώντας συνεχώς λέξεις.

«Η γλώσσα και οι κανόνες αυτής αναπτύσσουν την κρίση», έγραφε ο Μιχάι Εμινέσκου, εθνικός ποιητής των Ρουμάνων.

Μια πολύπλοκη γλώσσα αποτελεί μαρτυρία ενός προηγμένου πνευματικά πολιτισμού. Το να μπορείς να μιλάς σωστά σημαίνει ότι ήδη είσαι σε θέση να σκέφτεσαι σωστά, να γεννάς διαρκώς λόγο και όχι να παπαγαλίζεις λέξεις και φράσεις.

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQiphDlHiwEtzfZGWnNvOgHRSC-h_lKP_EsFQgHYuyo9R_iFVkH2g

Η ΜΟΥΣΙΚΟΤΗΤΑ

Η Ελληνική φωνή κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν «αυδή». Η λέξη αυτή δεν είναι τυχαία αφού προέρχεται από το ρήμα «άδω» που σημαίνει τραγουδώ.

Όπως γράφει και ο μεγάλος ποιητής και ακαδημαϊκός Νικηφόρος Βρεττάκος: «Όταν κάποτε φύγω από τούτο το φώς θα ελιχθώ προς τα πάνω, όπως ένα ποταμάκι που μουρμουρίζει.

Κι αν τυχόν κάπου ανάμεσα στους γαλάζιους διαδρόμους συναντήσω αγγέλους, θα τους μιλήσω Ελληνικά, επειδή δεν ξέρουνε γλώσσες. Μιλάνε Μεταξύ τους με μουσική».

Ο γνωστός Γάλλος συγγραφεύς Ζακ Λακαρριέρ επίσης μας περιγράφει την κάτωθι εμπειρία από το ταξίδι του στην Ελλάδα: «Άκουγα αυτούς τους ανθρώπους να συζητούν σε μια γλώσσα που ήταν για μένα αρμονική αλλά και ακατάληπτα μουσική.

Αυτό το ταξίδι προς την πατρίδα - μητέρα των εννοιών μας - μου απεκάλυπτε ένα άγνωστο πρόγονο, που μιλούσε μια γλώσσα τόσο μακρινή στο παρελθόν, μα οικεία και μόνο από τους ήχους της.

Αισθάνθηκα να τα έχω χαμένα, όπως αν μου είχαν πει ένα βράδυ ότι ο αληθινός μου πατέρας ή η αληθινή μου μάνα δεν ήσαν αυτοί που με είχαν αναστήσει».

Ο διάσημος Έλληνας και διεθνούς φήμης μουσικός Ιάνης Ξενάκης, είχε πολλές φορές τονίσει ότι η μουσικότητα της Ελληνικής είναι εφάμιλλη της συμπαντικής. Αλλά και ο Γίββων μίλησε για μουσικότατη και γονιμότατη γλώσσα, που δίνει κορμί στις φιλοσοφικές αφαιρέσεις και ψυχή στα αντικείμενα των αισθήσεων.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες δεν χρησιμοποιούσαν ξεχωριστά σύμβολα για νότες, χρησιμοποιούσαν τα ίδια τα γράμματα του αλφαβήτου.

«Οι τόνοι της Ελληνικής γλώσσας είναι μουσικά σημεία που μαζί με τους κανόνες προφυλάττουν από την παραφωνία μια γλώσσα κατ ' εξοχήν μουσική, όπως κάνει η αντίστιξη που διδάσκεται στα ωδεία, ή οι διέσεις και υφέσεις που διορθώνουν τις κακόηχες συγχορδίες», όπως σημειώνει η φιλόλογος και συγγραφεύς Α. Τζιροπούλου-Ευσταθίου.

Είναι γνωστό εξάλλου πως όταν οι Ρωμαίοι πολίτες πρωτάκουσαν στην Ρώμη Έλληνες ρήτορες, συνέρρεαν να θαυμάσουν, ακόμη και όσοι δεν γνώριζαν Ελληνικά, τους ανθρώπους που «ελάλουν ώς αηδόνες».

Δυστυχώς κάπου στην πορεία της Ελληνικής φυλής, η μουσικότητα αυτή (την οποία οι Ιταλοί κατάφεραν και κράτησαν) χάθηκε, προφανώς στα μαύρα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Να τονίσουμε εδώ ότι οι άνθρωποι της επαρχίας, του οποίους συχνά κοροϊδεύουμε για την προφορά τους, είναι πιο κοντά στην Αρχαιοελληνική προφορά από ό,τι εμείς οι άνθρωποι της πόλεως.

Η Ελληνική γλώσσα επιβλήθηκε αβίαστα (στους Λατίνους) και χάρη στην μουσικότητά της.

Όπως γράφει και ο Ρωμαίος ποιητής Οράτιος «Η Ελληνική φυλή γεννήθηκε ευνοημένη με μία γλώσσα εύηχη, γεμάτη μουσικότητα».Φωτο: Ο Λατίνος ποιητής Οράτιος - Quintus Horatius Flaccus (65-8 π.Χ.) 

antipliroforisi
hellas-now.com

Ελάτε να περιπλανηθούμε στη μαγεία μιας σπουδαίας γλώσσας, της ελληνικής:Το βιβλίο που πρέπει όλοι (Έλληνες ή όχι) να διαβάσουν!!