25 Φεβρουαρίου 2009

Ανακατασκευή της λύρας του Απόλλωνα στην …Τουρκία!

---------------------------------------------------------------------------------

Απίστευτο και όμως ΜΗ Ελληνικό. Φαίνεται πως όταν το σκοτάδι του Κεμαλισμού υποχωρεί, αχτίδες φωτός κάνουν δειλά την εμφάνιση τους σε μια Γή που έχει μάθει να γεννά αλλά και να αναγεννάται. Μέχρι σήμερα η όποια προσπάθεια ανάδειξης των Γηγενών πολιτιστικών στοιχείων στο Τουρκικό κρατικό μόρφωμα είχε στόχο απλά την καπηλεία της ιστορίας. Αυτή η υπέροχη πρωτοβουλία όμως συνοδεύτηκε από την εκτέλεση ενός Αρχαίου Ύμνου, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά.

Ακριβές αντίγραφο της Ελληνικής λύρας, την οποία σύμφωνα με τον μύθο έπαιζε ο Θεός Απόλλωνας πριν από 2.600 χρόνια, κατασκεύασε ο λέκτορας του Κρατικού Κονσερβατουάρ Τουρκικής Μουσικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου της Σμύρνης δρ. Σερκάν Τσελίκ.

Η ιδέα για την κατασκευή της λύρας γεννήθηκε πριν από εξήμισι χρόνια όταν ο κ. Τσελίκ άρχισε την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής του, με θέμα: “Ο Απόλλων και η Μουσική

Πρόκειται για το δεύτερο αντίγραφο της λύρας του Θεού του Ήλιου. Το πρώτο είχε δημιουργήσει μία γαλλίδα μουσικολόγος χρησιμοποιώντας ξύλινο ηχείο αντί για καύκαλο χελώνας.

Σύμφωνα με τον τούρκο μουσικολόγο, το δικό του αντίγραφο είναι πιο ακριβές. Βε βάση τα αρχαιολογικά δεδομένα για την κατασκευή της λύρας χρησιμοποιήθηκαν για τις χορδές έντερα βοοειδών, ενώ το ηχείο είναι από καύκαλο Ελληνικής χελώνας. Όσο για την πένα, κατασκευάστηκε από κόκαλο βοδιού.

Η κατασκευή της λύρας κράτησε 3,5 μήνες και κατά την παρουσίαση του οργάνου εκτελέστηκε ο “Ύμνος στον Ήλιο“, ένας αρχαίος ύμνος που βρέθηκε σε αρχαίες πηγές. (ΣΚΑΪ, www.schizas.com ).

Είθε ο Ήλιος να μην είναι πρόσκαιρος αλλά να μείνει. Πραγματικά χρειαζόμαστε το Φώς σε έναν Ερεβώδη κόσμο.

Δημοσιεύθηκε από olympiada στο Φεβρουαρίου 23, 2009
-------------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου