13 Δεκεμβρίου 2009

Άρωμα Ελλάδας στα πλατό του CSI

Νομίσματα από την εποχή του Φιλίππου. Ένα μοναδικό φονικό όπλο. Μια σειρά παράξενες δολοφονίες ομογενών. Και ένα αρχαιολογικό μυστικό που ιντριγκάρει αιώνες τώρα: O χαμένος τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το πρώτο επεισόδιο του πέμπτου κύκλου της διάσημης τηλεοπτικής σειράς CSI: ΝΥ (σ.σ. ελληνικός τίτλος «Στον τόπο του εγκλήματος») πλημμυρίζει για πρώτη φορά άρωμα Ελλάδας. Η πρωταγωνίστρια της σειράς, και συγγραφέας του συγκεκριμένου επεισοδίου, ελληνικής καταγωγής Μελίνα Κανακαρίδις, δημιούργησε ένα σενάριο με βασικό συστατικό την ιστορία της χώρας μας.

Μάλιστα, και παρά την προπαγάνδα που δίνει και παίρνει στις ΗΠΑ για την ονομασία των Σκοπίων, η Κανακαρίδις προβάλλει, μέσω του επεισοδίου, ιστορικά αδιαμφισβήτητα στοιχεία για τον Φίλιππο, τον Αλέξανδρο και τη Μακεδονία.

«Υπήρξα για χρόνια μεγάλη θαυμάστρια της ελληνικής ιστορίας» λέει η Μελίνα Κανακαρίδις στη δημοσιογράφο της εκπομπής «The insider», του CBS. «Μέχρι τώρα το CSI έχει ταξιδέψει στην Αγγλία και αλλού, και σκέφτηκα ότι θα ήταν ενδιαφέρον ο 5ος κύκλος να ξεκινούσε με ένα επεισόδιο για την Ελλάδα. Άλλωστε η ηρωίδα που υποδύομαι στη σειρά είναι κατά το ήμισυ Ελληνίδα».

Στο επεισόδιο (524), που τιτλοφορείται «Grounds for Deception» (σ.σ. σε ελεύθερη μετάφραση «Βάση εξαπάτησης») η Στέλλα Μπονασέρα (Μελίνα Κανακαρίδις) ερευνά μια σειρά από δολοφονίες Νεοϋορκέζων ελληνικής καταγωγής. Ολες οι δολοφονίες σχετίζονται με αρχαία ελληνικά τεχνουργήματα και τελικά οδηγούν τη Στέλλα και τον Μακ Τέιλορ (Gary Sinise) στη Θεσσαλονίκη, όπου οι δυο πρωταγωνιστές έρχονται αντιμέτωποι με ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της Ιστορίας.

Στο κυνήγι του δράστη κομβικής σημασίας αποδεικνύεται το φονικό όπλο, ένα περίτεχνο ξιφίδιο που χρονολογείται από την εποχή του Αλέξανδρου και είναι φιλοτεχνημένο με το αστέρι της Βεργίνας. Η ιδιαιτερότητα του όπλου, η μοναδικότητά του και η αρχαιολογική του σημασία είναι αυτά που σπρώχνουν τη Στέλλα στην Ελλάδα, και που σαν άλλος μίτος της Αριάδνης οδηγούν σταδιακά στη λύση του μυστηρίου.

Σύμφωνα με το σενάριο μάλιστα, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (CSI) δεν έδινε έγκριση στη Στέλλα να έρθει στη χώρα μας, με αποτέλεσμα εκείνη να παραδώσει το σήμα της και να συνεχίσει αυτόνομα την έρευνά της.

Η Μελίνα Κανακαρίδις είναι Ελληνοαμερικανίδα δεύτερης γενιάς, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Οχάιο. Έκανε το «ντεμπούτο» της όταν ήταν μόλις 8 ετών (!) με τη συμμετοχή της στη θεατρική βερσιόν του κλασικού μυθιστορήματος «Τομ Σόγερ». Αργότερα παρακολούθησε μαθήματα μουσικής, χορού και θεάτρου στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Κολέγιο του Πίτσμπουργκ. Πήρε μέρος σε πολλά διαφημιστικά (για κάποια χρόνια ήταν και το πρόσωπο της σειράς καλλυντικών maybelline και σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις, αλλά το άστρο της έλαμψε παγκοσμίως το 2001 όταν συμπρωταγωνίστησε με τον Ρόμπερτ ντε Νίρο στην κινηματογραφική ταινία «15 λεπτά». Τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί στη σειρά «CSI: ΝΥ» , ως Στέλα Μπονασέρα, δίπλα στον Gary Sinise.

Το CSI: ΝΥ (Στον τόπο του εγκλήματος) είναι μια αμερικανική αστυνομική σειρά μυστηρίου, που έκανε πρεμιέρα στις ΗΠΑ στις 22 Σεπτεμβρίου του 2004 από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS . Πρόκειται για τις προσπάθειες μιας ομάδας εγκληματολόγων να εξιχνιάσουν περίεργα, ιδιότυπα και ειδεχθή εγκλήματα, «μπαίνοντας» ουσιαστικά στο μυαλό των δραστών μέσα από τα ελάχιστα στοιχεία που οι τελευταίοι αφήνουν πίσω τους στον τόπο του εγκλήματος. Η σειρά είναι ιδιαίτερα δημοφιλής παγκοσμίως και μεταδίδεται σε 74 χώρες.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

helektra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου