16 Δεκεμβρίου 2010

Άγνωστος αρχαίος Ναός κοντά στην Ψάθα...

Η ευρύτερη περιοχή των Βιλίων και της Ψάθας, είναι πλούσια απο αρχαιολογικής άποψης..

κι όταν η εμπειρία, αποκτά σάρκα και οστά, τότε οδηγώντας, με την άκρη του ματιού, "πιάνεις" εκείνα που δέν φαίνονται..

ναι, ένας αρχαίος Ναός -πιθανότατα της Αρτέμιδος- μιά και ο Κιθαιρώνας ήταν χώρος διαμονής της θεάς..

οι φωτογραφίες είναι αποκλειστικές της Ομάδας Σείριος..


ο Ναός απο μακριά, δύσκολα διακρίνεται..
 Και λίγα λόγια για τον Κιθαιρώνα και την ιστορία του..
θέλει διεισδυτική ματιά..
 Κατά τη μυθολογία...
Είναι το βουνό όπου ένοιωσε τα βαριά βήματα του Ηρακλή. Βοσκός ο Ηρακλής στα δεκαοχτώ του χρόνια ανεβοκατέβαινε καθημερινώς με τα κοπάδια τον Κιθαιρώνα. Μία ημέρα έκοψε ένα χοντρό κλαρί ελιάς και μ΄αυτό έφτιαξε το μυθικό του ρόπαλο όπου και κατάφερε να σκοτώσει το λιοντάρι του Κιθαιρώνα που είχε γίνει φόβος και τρόμος της περιοχής.
για να τον ανακαλύψεις
 Ο Κιθαιρώνας ήταν χώρος διαμονής της θεάς Αρτέμιδος. Η αρτεμις ήταν υπερβολικά σεμνή και ιδιαίτερα εκδικητική σ΄όποιον έδειχνε απέναντί της ερωτικές διαθέσεις. Μία μέρα είχε πάει στον Κιθαιρώνα για κυνήγι μαζί με τα σκυλιά του ο Ακταίωνας, ο οποίος είχε μάθει την τέχνη του κυνηγίου από τον κένταυρο Χείρωνα. Κι΄ενώ περιπλανάτο στο βουνό έτυχε να δεί την θεά αρτεμη που λουζόταν σε μια δροσερή πηγή παρέα με τις Νύμφες. Η αρτεμις εξοργίστηκε που είδε τον Ακταίωνα (νομίζοντας ότι αυτός έχει ερωτικές διαθέσεις) και τον μεταμόρφωσε σε ελάφι. Μα μόλις έγινε αυτό τα σκυλιά του Ακταίωνα βλέποντας μπροστά τους ενα ελάφι όρμησαν επάνω του και τον κατασπάραξαν. Λέγεται δε ότι το θλιμμένο βλέμμα των ελαφιών είναι απο την στεναχώρια του Ακταίωνα.
οι ακρογωνιαίοι λίθοι του..
 Ο Λάϊος παντρεύτηκε την Ιοκάστη ή Επικάστη οπως την καλούν μερικοί και υπήρχε χρησμός που του μήνυε να μην κάνει παιδί γιατί επρόκειτο να σκοτωθεί απο το ίδιο του το παιδί. Αυτός μία μέρα τύφλα στο μεθύσι πλάγιασε με την γυναίκα του. Κι όταν γεννήθηκε το παιδί το δώσε σ΄ενα βοσκό να το πετάξει αφού πρώτα του τρύπησε τους αστραγάλους με καρφιά. Ο βοσκός απέθεσε το βρέφος στον Κιθαιρώνα. Το βρήκαν όμως οι Βουκόλοι του Πολύβου, βασιλιά των Κορινθίων, το παίρνουν και το πηγαίνουν στην γυναίκα του βασιλέως την Περίβοια. Εκείνη υιοθέτησε το παιδί, του θεράπευσε τα πόδια και το ονόμασε Οιδίποδα γιατί είχε πρήξιμο (οίδημα) στα πόδια από τις πληγές.



κι ολόγυρα διάσπαρτα κομμάτια του..


Ο Κιθαιρώνας πήρε το όνομα του από τον βασιλέα των Πλαταιών Κιθαιρών. Ο Κιθαιρών σκότωσε τον αδελφό του Ελικώνα γι΄ αυτό οι θεοί του Ολύμπου έδωσαν στα δυο γειτονικά βουνά αντίστοιχα τα ονόματα Κιθαιρών και Ελικών. Τον Κιθαιρώνα τον έκαναν κατοικία των Ερινυών και τον Ελικώνα κατοικία των Μουσών.


κι ένα φρέαρ..



  Οι διαβάσεις του, πολύ λίγες και δύσβατες, είχαν πάντα στρατιωτική αξία. Πριν από τη μάχη των Πλαταιών, ο Μαρδόνιος κατέλαβε αυτές τις διαβάσεις και απείλησε σοβαρά τον Ελληνικό στρατό. Η διάβαση που περνάει από τα σημερινά Βίλια υπήρξε πάντοτε σημαντική για τη δράση των Μεγαρέων κατά της Βοιωτίας· έτσι ο Αγησίλαος το 378 και το 377 π.Χ. πολεμώντας κατά των Θηβών, κατείχε αυτή τη διάβαση ως γραμμή υποχώρησης· αντίθετα, τον επόμενο χρόνο οι Θηβαίοι και οι Αθηναίοι κατέλαβαν τη διάβαση αυτή και απέκρουσαν τον Κλεόβροτο. Γι' αυτό οι Αθηναίοι ανταγωνίζονταν τους Θηβαίους για την κατοχή αυτών των διόδων.















καθώς βλέπουμε στις φωτογραφίες, ο ναός, βρίσκεται δίπλα στον δρόμο, σε σημείο που δέν είναι εύκολα ορατός, εκτός αν κάποιος είναι αρκετά εκπαιδευμένος στην αναζήτηση τέτοιων τόπων..

κομμάτι πιθανότατα βωμού..



 λίγο πιό κάτω, βρέθηκαν ερείπια σάν απο μυκηναϊκό τάφο..



πηγή ΟΜΑΔΑ ΣΕΙΡΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου