15 Ιανουαρίου 2011

Τυνησία.Η εξέγερση της πείνας!Την κοπάνησε ο Μπεν Άλι!Άντε και στα δικά μας!

Τι γίνεται τελικά με τους..."Μπεν";Μπεν Χουρ...Μπεν Γκουριόν...Μπεν Σελόν
...Μπεν Γενικώς...!Έχουν κατακλύσει τον πλανήτη,οι μπενέδες!
 
Χάος επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στην Τυνησία, η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ ο αμφιλεγόμενος πρόεδρός της Ζιν αλ-Αμπιντίν Μπεν Άλι εγκατέλειψε τη χώρα, της οποίας τη διακυβέρνηση ανέλαβε προσωρινά ο πρόεδρος της Βουλής. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχει μεταβεί στη Γαλλία, πληροφορία που όμως διαψεύδει η γαλλική κυβέρνηση. 


Δεκάδες είναι οι νεκροί από τις συγκρούσεις με την αστυνομία, ενώ οι διαδηλώσεις συγκλονίζουν τη χώρα, καθώς άνεργοι αλλά και άνθρωποι των κατώτερων οικονομικών στρωμάτων, έχουν ξεσηκωθεί, αφού βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται καθημερινά.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τα θύματα ήταν 66 έως την Πέμπτη (13/01).
Ο πρόεδρος της χώρας Ζεν Αμπιντίν Μπεν Άλι  έχει φύγει από χώρα και πιθανώς να κατευθύνεται στη Γαλλία. Πάντως, η κυβέρνηση της Μάλτας ανακοίνωσε πως το αεροσκάφος του προέδρου πέταξε πάνω από τον εναέριο χώρο της, προς άγνωστη κατεύθυνση. 
Η ίδια Γαλλία διαψεύδει τις πληροφορίες, ενώ ο γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί έχει έκτακτη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Φρανσουά Φιγιόν για το θέμα στα Ηλύσια Πεδία. 
Επιπλέον, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, μέλη της οικογένειας του προέδρου έχουν συλληφθεί.
Όλα άρχισαν στις 17/12/10, όταν ένας νεαρός πλανόδιος πωλητής, αυτοπυρπολήθηκε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι οι Αρχές τού κατάσχεσαν το καρότσι με τα προϊόντα του.
Λίγες μέρες αργότερα, ένας ακόμα νεαρός αυτοκτόνησε πέφτοντας σε καλώδια υψηλής τάσης, θέλοντας να διαμαρτυρηθεί για την ανεργία και το κόστος της ζωής.
Οι θάνατοι αυτοί ''πυροδότησαν'' την οργισμένη έκρηξη των πολιτών, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Τύνιδας, αλλά και σε μικρότερες πόλεις της χώρας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο καθεστώς του πρώην Τυνήσιου προέδρου Μπεν Άλι.
Παράλληλα, διοργανώθηκαν κινητοποιήσεις και από τους φοιτητές, ενώ στην κηδεία του νεαρού μικροπωλητή συμμετείχαν πάνω από 5.000 άτομα.
Το καθεστώς του Μπεν Άλι, μετρούσε ήδη 27 χρόνια στην εξουσία και είχε χαρακτηρίστει από διαφθορά και έλλειψη βασικών ελευθεριών.

Οι διαδηλωτές αντιδρούσαν στην ανεργία, την απουσία επενδύσεων και την ακρίβεια που επικρατεί, ειδικά σε είδη πρώτης ανάγκης, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι βλέπουν τις διαδηλώσεις ως έργο εξτρεμιστών, που στόχο έχουν να βλάψουν την εικόνα της βορειοαφρικανικής χώρας.
Χαρακτηριστικές ήταν οι αναφορές του ιατρικού προσωπικού των νοσοκομείων της χώρας, οι οποίες έκαναν λόγο για "ξεκοιλιασμένα πτώματα με ανοιγμένο το κεφάλι".
Οι θανάτοι επήλθαν κυρίως από σφαίρες, καθώς οι αστυνομικές αρχές της χώρας, στην προσπάθεια τους να επιβάλλουν την τάξη, πυροβολούσαν ανεξέλεγκτα.
Παγκόσμιες αντιδράσεις
Η Γαλλία ζήτησε από τους πολίτες της να αποφεύγουν τα ταξίδια στην βορειοαφρικανική χώρα εκτός κι αν είναι απολύτως απαραίτητα, όπως και η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ενώ η Air France, ανέστειλε όλες τις πτήσεις της στην Τύνιδα.
Το ταξιδιωτικό γραφείο Thomas Cook ανακοίνωσε ότι οργανώνει την επιστροφή 1.800 Βρετανών καιΙρλανδών τουριστών από την Τυνησία.
Η γερμανική θυγατρική του Thomas Cook επίσης ανακοίνωσε την επιστροφή περίπου 2.000 τουριστών ενώ το πρακτορείο TUI προχώρησε σε ακυρώσεις αναχωρήσεων από τη Βρετανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου