28 Σεπτεμβρίου 2011

Σκάνδαλο δισεκατομμυρίων με τις ελληνικές τράπεζες?


Στο planet-greece διαβάζουμε:

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Σκάνδαλο δισεκατομμυρίων φαίνεται ότι συγκαλύπτει η κυβέρνηση για τη διάσωση των ελληνικών τραπεζών. Απ' ότι δείχνουν τα στοιχεία φαίνεται ότι οι τράπεζες ευθύνονται κατά πολύ για την εκτόξευση τα ύψη του δημόσιου χρέους. ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ενώ έχουν εισπράξει πολλά! Διαβάστε πώς έχει στηθεί το μεγάλο κόλπο...

Πριν βιαστούν κάποιοι κυβερνητικοί... παπαγάλοι, να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, τους ενημερώνουμε ότι στο planet-greece τους θέτουμε απλά κάποια συμπεράσματα, για τα οποία, όμως, περιμένουμε ΑΜΕΣΑ απαντήσεις.

Οι τράπεζες, βάσει του προγράμματος ενισχύσεως κεφαλαίων και ρευστότητας, έχουν λάβει από το τελευταίο εξάμηνο της κυβέρνησης Καραμανλή μέχρι και σήμερα ενέσεις που αγγίζουν τα 100 δις ευρώ (το 25% του ελληνικού χρέους, δηλαδή).

Από αυτά, περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν ενισχύσεις κεφαλαίων με έκδοση προνομιούχων μετοχών υπέρ του Δημοσίου και τα υπόλοιπα είναι ενισχύσεις ρευστότητας, με ειδικά ομόλογα του Δημοσίου, που οι ίδιες οι τράπεζες εν συνεχεία "σπάνε" στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προκειμένου να αντλούν δανειακή ρευστότητα.

Αυτές οι ενισχύσεις, λοιπόν, δε δίνονται (υποτίθεται)... τσάμπα από το ελληνικό Δημόσιο. Αυτό απαγορεύεται, ούτως ή άλλως, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που είναι αρμόδια για την χρηματοδότηση των τραπεζών.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει, για τις προνομιούχες μετοχές, οι τράπεζες πρέπει να πληρώνουν ετήσια σταθερή απόδοση ύψους 10% το χρόνο ενώ για τα κρατικά ομόλογα (που "σπάνε") πρέπει να πληρώνουν επίσης προμήθειες προς το ελληνικό Δημόσιο.

Κι ερχόμαστε στα ερωτήματα - εύλογες απορίες που έχουμε προς τον υπουργό Οικονομικών, κο Βενιζέλο.

- Ποιο είναι το ακριβές ποσό που οι τράπεζες έχουν πληρώσει προς το ελληνικό Δημόσιο από το 2009, οπότε και ξεκίνησαν να τους χορηγούνται αυτά τα βοηθήματα;
- Κι αν δεν έχουν πληρωθεί τα χρήματα αυτά, γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρεί σε κεφαλαιοποίηση των χρεών, που θα αποδόσουν ΑΜΕΣΑ τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια στα κρατικά ταμεία, ποσό πολύ μεγαλύτερο από τα σχεδόν 2 δισ. που εκτιμά ότι θα εισπράξει από το χαράτσι της εφορίας με την έκτακτη εισφορά και το νέο χαράτσι για την ακίνητη περιουσία στο λογαριασμό της ΔΕΗ;

Περιμένουμε απαντήσεις ΑΜΕΣΑ κύριε υπουργέ.


http://vickytoxotis.blogspot.com/2011/09/

1 σχόλιο: