21 Οκτωβρίου 2011

Μυστήριο γύρω από το θάνατο του Καντάφι


Ο θάνατος του επί 42 χρόνια ηγέτη της Λιβύης, συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, σηματοδοτεί αλλαγή σελίδας στην ιστορία της αφρικανικής χώρας, προκαλεί ενθουσιασμό στις τάξεις των αντικαθεστωτικών, ενώ οι διεργασίες για την επόμενη ημέρα... μόλις άρχισαν.

Οι τελευταίες στιγμές του Καντάφι παραμένουν μυστήριο, καθώς οι αντικαθεστωτικοί υποστηρίζουν ότι υπέκυψε στα τραύματά του ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις για ένα πολύ πιο φρικιαστικό τέλος με το ανύμπορο σώμα του εξαντλημένου Καντάφι να σύρεται στους δρόμους της γενέτειράς του και στη συνέχεια να εκτελείται εν ψυχρώ.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας Mahmoud Jibril τόνισε ότι τώρα είναι η στιγμή που στη Λιβύη πρέπει να αρχίσει μία νέα εποχή, με νέα οικονομία, νέο εκπαιδευτικό σύστημα, νέο σύστημα υγείας και με κοινό μέλλον.

"Ο Καντάφι συνελήφθη σώος και αβλαβής κατά την κατάληψη της γενέτειράς του Σύρτης από τα στρατεύματα των αντικαθεστωτικών το πρωί της Πέμπτης", 
σημείωσε ο Jibril. Όμως ο Καντάφι τραυματίστηκε στη συνέχεια στο δεξί χέρι όταν ξέσπασαν πυροβολισμοί μεταξύ των αντικαθεστωτικών και των οπαδών του Καντάφι, καθώς προσπαθούσαν να τον βάλουν μέσα σε ένα όχημα, σύμφωνα τον Jibril.

Κατά την αποχώρηση του οχήματος, συνέχισε ο Jibril, ξέσπασαν νέοι πυροβολισμοί και ο Καντάφι χτυπήθηκε στο κεφάλι, ενώ υπέκυψε στα τραύματά του λίγο πριν φτάσει σε νοσοκομείο της Misrata.

Αυτή είναι η εκδοχή των αντικαθεστωτικών, όμως σε αυτό το σημείο υπάρχουν πολλές αμφιβολίες, καθώς ξένοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο Καντάφι πυροβολήθηκε εξ επαφής, ωστόσο οι λιβυκές αρχές αρνούνται κάτι τέτοιο.


Σύμφωνα με τον πρέσβη της Λιβύης στις ΗΠΑ, Ali Aujali, στρατιώτες βρήκαν τον Καντάφι σε έναν μεγάλο αγωγό αποχέτευσης, ενώ αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ήταν οπλισμένος, ωστόσο δεν προέβαλε αντίσταση.

Αραβικά δίκτυα μετέδωσαν ένα βίντεο με τις τελευταίες στιγμές του πρώην ηγέτη της Λιβύης, στο οποίο εμφανίζεται τραυματισμένος στο κεφάλι να αιμορραγεί καθώς οι εξεγερμένοι προσπαθούν να τον μεταφέρουν.

Επίσης ο Jibril ενημέρωσε ότι δείγματα DNA αποδεικνύουν την ταυτότητά του, ενώ το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο συμφώνησε στην ταφή του Καντάφι. Το BBC μεταδίδει ότι οι αρχές της Λιβύης σχεδιάζουν τη μυστική ταφή του συνταγματάρχη μέσα στις επόμενες ώρες χωρίς ακόμη να έχει αποφασιστεί ο τόπος της ταφής.

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει τη λήξη των επιχειρήσεων στη Λιβύη, ενώ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Alain Juppe δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις έληξαν με το θάνατο του Καντάφι.

“Πιστεύω ότι μπορούμε πλέον να πούμε ότι η στρατιωτική επιχείρηση τελείωσε, ότι ολόκληρη η Λιβύη βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου και ότι η επιχείρηση του ΝΑΤΟ έχει φτάσει στο τέλος της”, τόνισε σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας και σύμμαχος του Καντάφι χαρακτήρισε από την πλευρά του το θάνατο του Καντάφι αξιοθρήνητο γεγονός, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν υπέκυψε στα τραύματά του, όπως υποστηρίζουν οι αντικαθεστωτικοί. “Τον δολοφόνησαν”, είπε ο Chavez.


Πηγή:www.capital.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου