02 Δεκεμβρίου 2011

Κανένας από τους διπλωμάτες ή το προσωπικό δεν έπαθε τίποτα μετά την εισβολή φοιτητών στην πρεσβεία της Βρετανίας στη Τεχεράνη...

Οι Ιρανοί διπλωμάτες στη Βρετανία αποχώρησαν όλοι από τη χώρα το απόγευμα της Παρασκευής μετά από το αίτημα του Φόρεϊν Όφις σε συνέχεια της διπλωματικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο χώρες μετά την εισβολή φοιτητών στην πρεσβεία της Βρετανίας στη Τεχεράνη.

Την Τετάρτη, μία ημέρα μετά την εισβολή, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, είχε ανακοινώσει ότι η χώρα του θα κλείσει την πρεσβεία της στην Τεχεράνη.

Από την εισβολή προκλήθηκαν ζημιές στο κτίριο ενώ κανένας από τους διπλωμάτες ή το προσωπικό δεν έπαθε τίποτα παρά τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει αρχικά για έξι ομήρους.

Ο Χέιγκ είχε προσθέσει ότι αυτή η εισβολή δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την συναίνεση των ιρανικών Αρχών.

Οι σχέσεις των δύο χωρών βρέθηκαν στο χειρότερο σημείο από το 1989 όταν η Βρετανία πρόσφερε κάλυψη στον συγγραφέα Σαλμάν Ράσντι το βιβλίο του οποίου «Σατανικοί στίχοι» θεωρήθηκε βλάσφημο από το ιρανικό καθεστώς.

Ωστόσο η Τεχεράνη και δυτικές χώρες βρίσκονται σε πολυετή αντιπαράθεση με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τις έντονες υποψίες της ΙΑΕΑ ότι αποσκοπεί στην παραγωγή πυρηνικών όπλων και όχι για την παραγωγή ενέργειας, όπως ισχυρίζεται το Ιράν.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου