30 Απριλίου 2013

ΚΥΠΡΟΣ - Στην ολομέλεια το μνημόνιο (Συνεχής Ενημέρωση)



Στην ολομέλεια το μνημόνιο (Συνεχής Ενημέρωση)


Έφτασε η ώρα της κρίσης για το Μνημόνιο Συναντίληψης και τη Δανειακή Σύμβαση της Κύπρου, που θα τεθούν σήμερα ενώπιον του κοινοβουλίου. Η έκτακτη ολοήμερη συνεδρία της Βουλής άρχισε στις 10.
Ενώπιον της αναμένεται να τεθούν προς έγκριση τα μνημονιακά νομοσχέδια, τα οποία αφορούν περαιτέρω περικοπές στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων και του ευρύτερου δημόσιου τομέα από 0,8% μέχρι 2%. Στην Ολομέλεια οδηγείται και το νομοσχέδιο, που αφορά αλλαγές στην υγεία, οι οποίες πηγάζουν από το μνημόνιο. Παράλληλα θα τεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο για φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας.
Προς έγκριση θα τεθούν και η αναθεώρηση των τελών, που αφορούν στο Κτηματολόγιο, το Αρχείο Πληθυσμού και τις άδειες, που παραχωρεί το Τμήμα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης.
Η συζήτηση για το μνημόνιο αναμένεται να αρχίσει το απόγευμα
Όπως προκύπτει από τους συσχετισμούς δυνάμεων που έχουν διαμορφωθεί, το αποτέλεσμα θα κριθεί οριακά. Υπέρ της έγκρισης της δανειακής σύμβασης θα ψηφίσουν ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ, σύνολο 28 ψήφοι. Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ, το Κίνημα Οικολόγων, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας και ο βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Νίκος Κουτσού, σύνολο 27 ψήφοι, θα ταχθούν αρνητικά.
Υπό αυτά τα δεδομένα, τείνει να διαμορφωθεί μια εξαιρετικά εύθραυστη ισορροπία, της οποίας την πλάστιγγα θα κρίνει η ψήφος του Προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος δημοσίως κράτησε και χθες κλειστά τα χαρτιά του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Συλλούρης φέρεται να κλίνει προς θετική ψήφο, η οποία θα προσφέρει στην Κυβέρνηση την πλειοψηφία των 29 θετικών ψήφων, οι οποίες απαιτούνται για την έγκριση του μνημονίου.



 Διαβάστε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις
Στην ολομέλεια το μνημόνιο (Συνεχής Ενημέρωση)
Τρίτη Απρίλιος 30, 2013
12:51

Αιχμές Ευαγόρου κατά των αντιπολιτευόμενων κομμάτων στο κοινοβούλιο επί Χριστόφια, επειδή καταψήφισαν ανάλογο νομοσχέδιο για φορολόγηση των ακινήτων το οποίο ήταν κατά πολύ πιο ήπιο τόσο σε ποσοστά φορολόγησης όσο και στον αριθμό επηρεαζόμενων. 
12:47
Ξεκίνησε η συζήτηση για το νομοσχέδιο περί φορολόγησης ακίνητης περιουσίας. Ο Γιώργος Περδίκης υπέβαλε γραπτές τροπολογίες ενώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος δύο προφορικές οι οποίες έχουν τη σύμφωνη γνώμη της Κυβέρνησης και για τις οποίες ήδη πήραμε άδεια χθες από το euro working group.
Οι τροπολογίες είναι:
1)    Η μείωση της επιπρόσθετης επιβάρυνση σε περίπτωση μη πληρωμής των φόρων από 20% σε 10%.
2)    Η δεύτερη αφορά εισήγηση από πλευράς μελών της επιτροπής οικονομικών να δίνεται κίνητρο υπό μορφή έκπτωσης της της τάξης του 10% για όσους πληρώνουν 30 μέρες νωρίτερα τις υποχρεώσεις τους.
12:47

Σε ομιλία του για το θέμα της φορολόγησης των ακινήτων, ο Σταύρος Ευαγόρου, είπε ότι αν και η θέση των περισσότερων βουλευτών ήταν η ριζική μεταρρύθμιση του τρόπου φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, δεν προωθήθηκε με ευθύνη όλων ανεξαίρετα των κυβερνήσεων. 
12:40

Συζητείται αυτή την ώρα το νομοσχέδιο για τη φορολογία ακινήτων. Προωθείται τροπολογία από τον Γιώργο Περδίκη. 
12:37

Με 51 θετικές ψήφους και 4 αρνητικές η πρόταση νόμου περί ενιαίας διαχείρισης υδάτων εγκρίθηκε. 
12:34
Οι βουλευτές αναλώνονται σε συζητήσεις για την ενιαία διαχείριση υδάτων. Θέμα το οποίο έχει συζητηθεί πολλές φορές στο παρελθόν και αυτή τη στιγμή υπάρχουν βουλευτές που ζητούν νέα αναβολή και παράταση.
12:21

Η Βουλή ενέκρινε και τα 2 νομοσχέδια που αφορούσαν τις αλλαγές στον τομέα της υγείας οι οποίες πηγάζουν από το μνημόνιο. 
12:20
Με 24 ψήφους υπέρ και 31 κατά, απορρίφθηκαν οι τροπολογίες του ΑΚΕΛ και των Οικολόγων σε ότι αφορά αλλαγές στην υγεία. 
12:15

Έντονος ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νέες Δυνάμεις, Αδάμος Αδάμου, σε ότι αφορά το θέμα της υγείας. «800 τροπολογίες να κάνουμε δεν θα λύσουν το πρόβλημα. Χρειάζεται το ΓΕΣΥ. Το ότι δεν έχουμε ΓΕΣΥ σε αυτό τον τόπο εμείς φταίμε. φτάσαμε στο σημείο να μας καταρρέουν άλλοι για να φέρουμε το νου μας.
ΠΗΓΗhttp://www.sigmalive.com/news/politics/43008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου