08 Απριλίου 2013

ΕΥΑΓΟΡΟΥ <Ο ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ > ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ



Ευαγόρου: Ο "Μνημονιακός μονόδρομος" της Κυβέρνηση

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν έχει οποιοδήποτε σχέδιο Β για την αντιμετώπιση της κατάστασης και ακολουθεί ‘μνημονιακό μονόδρομο’.





Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν έχει οποιοδήποτε σχέδιο Β για την αντιμετώπιση της κατάστασης και ακολουθεί ‘μνημονιακό μονόδρομο’.

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Aυτό δήλωσε μετά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου, εκφράζοντας λύπη, αλλά και έκπληξη γι’ αυτό.
Ο κ. Ευαγόρου είπε πως «ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης μας ανέφερε δύο φορές ότι η Κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο Β κι αυτό μας λυπεί αφάνταστα. Αν η Κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο Β αυτό σημαίνει ότι επέλεξε το μνημονιακό μονόδρομο, αλλά την ίδια στιγμή δεν καταδέχεται να ακούσει τις οποιεσδήποτε άλλες απόψεις και τοποθετήσεις. Και το να μην έχει σχέδιο Β ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικά ρευστές, αυτό είναι μια μεγάλη αδυναμία για να μην πω κάτι περισσότερο».
Κανένας, είπε, δεν έχει αποκλείσει να μελετήσουμε όλα τα ενδεχόμενα. «Την ίδια στιγμή και πάλι ο μνημονιακός μονόδρομος χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων απάμβλυνσης των όρων που περιλαμβάνει το μνημόνιο που θα μπορούσε να ήταν ένα σχέδιο Β, αυτό θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο. Γιατί να μην μπορούμε να εξεύρουμε και δικούς μας πόρους ώστε το βάρος το μνημονιακό να είναι λιγότερο;» διερωτήθηκε.
Καταρχήν κανένας από εμάς είτε είναι Κυβέρνηση είτε αντιπολίτευση, συνέχισε, έχει την μαγική συνταγή. «Οι κυβερνήσεις όμως καθήκοντος επεξεργάζονται σχέδια Β. Εμείς μπορούμε να δώσουμε προτάσεις. Γιατί κάποιος να αποκλείει την όποια συνεργασία με τρίτες χώρες, γιατί κάποιος να αποκλείει την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Κύπρου για γρηγορότερη έξοδο από τον μνημονιακό ζυγό;»,διερωτήθηκε.
Σχολιάζοντας τα λεχθέντα στην Επιτροπή Οικονομικών ότι αν δεν εξευρεθούν 80 εκ. ευρώ θα υπάρξει στάση πληρωμών τον Απρίλιο, ο κ. Ευαγόρου είπε ότι «κανένας δεν είναι ευτυχής με την δημοσιονομική κατάσταση, όπως παρουσιάζεται αλλά θέλω να πιστεύω ότι είτε 80 εκ. ευρώ είτε 180 εκ. ευρώ είναι οι ελλείψεις, θα εξευρεθούν και μπορούν να εξευρεθούν αυτά τα χρήματα διότι δεν μπορώ να διανοηθώ ότι η χώρα μας θα μπορούσε να κηρύξει στάση πληρωμών».
Ο κ. Ευαγόρου εξέφρασε επίσης λύπη γιατί ενώ αναμένεται η έγκριση της δανειακής σύμβασης, δηλαδή του κυπριακού μνημονίου από το επόμενο Γιούρογκρουπ και θα τεθεί για έγκριση στα Κοινοβούλια των υπολοίπων χωρών μελών της ευρωζώνης, δεν θα τεθεί προς έγκριση και ενώπιον της κυπριακής Βουλής, «ιδιαίτερα όταν μια δανειακή σύμβαση λέγεται ότι θα διαρκέσει μέχρι το 2045», προσθέτοντας ότι ακόμα και αυτή η ίδια η δανειακή σύμβαση δεν δόθηκε στα κόμματα.
«Θα ήθελα να υπογραμμίσω», συνέχισε, «επειδή επιχειρείται από κάποιες πολιτικές δυνάμεις - ανεξαρτήτως κάποιων λανθασμένων τοποθετήσεων που έγιναν από πλευράς του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας - να μετατραπεί ο κ. Δημητριάδης ως ο αποδιοπομπαίος τράγος και εξιλαστήριο θύμα της όλης κατάστασης, ότι αυτός ‘έχει ξεκαθαρίσει με τον πλέον επίσημο τρόπο ενώπιον της Επιτροπής ότι όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε σχέση με την εξυγίανση, το ύψος του κουρέματος, τις εξαιρέσεις από το κούρεμα, αποφασίζονται από κοινού με την Κυβέρνηση, αποφασίζει ο Υπουργός Οικονομικών μαζί με την Κυβέρνηση κι αυτά ο κυπριακός λαός θα πρέπει να τα έχει στα υπόψη».
Ο Υπουργός Οικονομικών, είπε ο κ. Ευαγόρου, έχει μιλήσει στη συνεδρία για την ανάγκη πρόσθετων δημοσιονομικών προσαρμογών προκειμένου να συνάδουν με τις απαιτήσεις της τρόικας.
«Θέλω να πιστεύω ότι αυτές οι πρόσθετες δημοσιονομικές περικοπές ή προσαρμογές δεν θα αφορούν πρόσθετες περικοπές σε συντάξεις ή δεν θα πλήττουν χαμηλόμισθους ή δεν θα πλήττουν μισθούς κι άλλα ωφελήματα»είπε.
Ως ΑΚΕΛ, συνέχισε, έχουμε παράλληλα ζητήσει ή απαιτήσει τόσο από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας όσον και από τον Υπουργό Οικονομικών να μελετήσουν το πορτογαλικό μοντέλο, σημειώνοντας ότι με τα σημερινά επιτόκια η ρήση για επανεκκίνηση της οικονομίας είναι μύθος.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του είπε ότι έχουν, επίσης, ζητήσει να δοθούν και να κατατεθούν επίσημα στοιχεία είτε από την Κυβέρνηση είτε από την Κεντρική Τράπεζα, η ιστορία του ELA.
Το ΑΚΕΛ, συνέχισε ο κ. Ευαγόρου, έχει ζητήσει τη λίστα της φυγάδευσης κεφαλαίων στο εξωτερικό που όπως λέχθηκε, έχει κατατεθεί με φάκελο στον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρη Συλλούρη, να να δοθεί και στον Πρόεδρο της Βουλής, ώστε τα πολιτικά κόμματα, να μπορούν να τα αναγνώσουν και να πάρουν σημειώσεις, πρόσθεσε.
«Για εμάς, είπε, επειδή λέχθηκε ότι υπήρχε ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων κατά συνέπεια ότι έγινε μπορεί να είναι νόμιμο, την ίδια στιγμή υπάρχουν ζητήματα πολιτικής δεοντολογίας και ηθικής. ‘Είναι μέγα ζήτημα ηθικής τάξης να γνωρίζει ο κυπριακός λαός αν Υπουργοί, βουλευτές και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι οι οποίοι πιθανόν να είχαν πρόσβαση σε πληροφόρηση φυγάδευσαν κεφάλαια στο εξωτερικό», είπε.
Το ΑΚΕΛ όπως ανέφερε, ζήτησε επίσης να κατατεθεί η συμφωνία της πώλησης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. ‘Πώς καταφέραμε έναντι ευτελούς ποσού, έναντι πινακίου φακής να εκχωρήσουμε τις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα και γιατί τόση ταχύτητα στην διεκπεραίωση αυτής της συμφωνίας», διερωτήθηκε.
Ζητήθηκε, σύμφωνα με τον κ. Ευαγόρου, να δοθεί ο κατάλογος των δανείων των μελών τωνΔιοικητικών Συμβουλίων της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής αλλά και εκτελεστικώνδιευθυντικών στελεχών αλλά και της εξασφαλίσεις τις οποίες έθεταν όταν εξασφάλιζαν δάνεια και κατά πόσον αυτά τα δάνεια συνάδουν με τους κανονισμούς και την νομοθεσία.
Ακόμη να δοθούν τα ποσά που επενδύθηκαν για εξαγορές τραπεζών ή επεκτάσεις των δικών μας τραπεζών στο εξωτερικό και πόσα αξίζουν σήμερα αυτές οι επενδύσεις.
«Αναμένουμε την κατάθεση όλων αυτών των στοιχείων για να μπορέσουμε σοβαρά και μελετημένα να τοποθετηθούμε», κατέληξε ο κ. Ευαγόρου.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Πέντε χρόνια διακυβέρνησης από την μια και οι ευθύνες μερικών ημερών διακυβέρνησης από την άλλη.
    Διαβάστε ξανά το δημοσίευμα και πέστε μου πόσο αντικειμενικό μπορεί να είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή