11 Απριλίου 2013

Ο DE FACTO CEO ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ



Al Lakhani: Ο de facto CEO της Τρ. Κύπρου

Ένα από τα διευθυντικά στελέχη του οίκου Alvarez & Marsal, o Al Lakhani, είναι πλέον ο άνθρωπος πίσω από κάθε ενέργεια στην Τράπεζα Κύπρου




Ένα από τα διευθυντικά στελέχη του οίκου Alvarez & Marsal, o Al Lakhani, είναι πλέον ο άνθρωπος πίσω από κάθε ενέργεια στην Τράπεζα Κύπρου, είτε το θέμα αφορά την απορρόφηση στοιχείων της Λαϊκής Τράπεζας είτε το ύψος του κουρέματος που θα υποστούν οι μεγαλοκαταθέτες της Κύπρου.
Ο Al Lakhani έχει «στρατοπεδεύσει» στην Τράπεζα Κύπρου και κάθε κίνηση πλέον περνά από τα χέρια του. Διευθυντικά στελέχη του οργανισμού και κυρίως ο διαχειριστής της Τράπεζας Κύπρου, Ντίνος Χριστοφίδης, βρίσκονται σε διαρκή συνεννόηση με τον κ. Lakhani.
Eίναι στέλεχος της Alvarez & Marsal και θεωρείται ως ειδικός επί χρηματοπιστωτικών δεδομένων αλλά και αναδιάρθρωσης οργανισμών. Highlight στην καριέρα του αποτελεί η εμπλοκή του στην εκκαθάριση της Lehman Brothers, ενώ αξιολογείται ως ειδικός για περιπτώσεις προβληματικών χρηματοπιστωτικών οργανισμών.
Πάντως, σειρά ερωτημάτων εγείρεται από τον «διορισμό» του Al Lakhani, αφού ζητήματα διαφάνειας τίθενται εκ νέου στον διάλογο που αφορά τον ρόλο και τον τρόπο με τον οποίο δρα η Κεντρική Τράπεζα.
Πρώτον:  Πρόσφατα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης και ο τέως υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, σε κοινή διάσκεψη Τύπου τόνισαν ότι ο ρόλος του διαχειριστή της Τράπεζας Κύπρου θα ολοκληρωνόταν σε μερικές μόνο μέρες. Αυτή τη στιγμή εμφανίζεται στέλεχος της Alvarez & Marsal να κατέχει έμπρακτα αυτόν τον ρόλο.
Δεύτερον: Ποιοι είναι οι όροι εντολής και από ποιόν δόθηκαν για να διεκπεραιώσει ο κ. Lakhani το έργο που ανέλαβε;
Τρίτον: Το στέλεχος της Alvarez & Marsal φαίνεται να αντιμετωπίζει με ιδιαίτερα σκληρό και απόλυτα τεχνοκρατικό τρόπο την περίπτωση τόσο της Τράπεζας Κύπρου όσο και της τοπικής οικονομίας ευρύτερα με αποτέλεσμα να θέτει ακραία σενάρια στο τραπέζι του διαλόγου για το μέλλον του τραπεζικού συστήματος και της Τρ. Κύπρου. Μέχρι ποιων ορίων –τελικά- φτάνουν οι αρμοδιότητες του κ. Lakhani;
Τέταρτον: Ποιοι άλλοι πιθανόν να εμπλέκονται με την περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου εντός ή εκτός συνόρων;
Η Κεντρική Τράπεζα οφείλει εξηγήσεις σε σειρά ερωτημάτων που αναφέρονται άνωθεν αλλά και υπολοίπων που συνδέονται με το μέλλον της Τράπεζα Κύπρου αλλά και ολόκληρου του τραπεζικού οικοδομήματος της χώρας.
Ποιος είναι ο Al Lakhani
O Al Lakhani είναι managing director και μέλος του Global Executive Committee της Alvarez & Marsal Global Forensic and Dispute Services. Ασχολείται, επίσης, με το τμήμα Forensic Technology Services στην ίδια εταιρεία. Διαθέτει πέραν των 15 χρόνων εμπειρίας στη διερεύνηση και παροχή συμβουλών για περίπλοκες εταιρικές.
Ενεπλάκη στις περιπτώσεις χρεοκοπίας των Lehman Brothers και Washington Mutual.
O κ. Lakhani έχει υπηρετήσει ως εμπειρογνώμονας στην υπόθεση του αμερικανικού National Security Archive εναντίον του εκτελεστικού γραφείου του Προέδρου των ΗΠΑ με αποτέλεσμα να ανακτήσει 22 εκατομμύρια έγγραφα. Έχει διεξάγει εκατοντάδες έρευνες που αφορούν στην κλοπή εμπορικών μυστικών, παράτυπη χρήση εταιρικής περιουσίας, παράβαση των υποχρεώσεων θεματοφύλακα, κτλ.
Ο Al Lakhani ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στους Coopers & Lybrand / PricewaterhouseCoopers, όπου ήταν υπεύθυνος για την ανάπτυξη ενός συστήματος διαχείρισης αρχείων που χρησιμοποιήθηκε σε έρευνα 27 ελβετικών τραπεζών. Η έρευνα εντόπισε περιουσιακά στοιχεία που ανήκαν σε θύματα των Ναζί τα οποία κρατούνταν σε ελβετικές τράπεζες για ασφάλεια κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Ακολούθως, ο κ. Lakhani εργάστηκε στην Ernst & Young στο Dallas.
Κατέχει πτυχίο Bachelor’s στο business administration, με επίκεντρο στα συστήματα διαχείρισης πληροφοριών από το University of Texas στο Austin.

Διευκρινίσεις Αlvarez & Marsal και Κεντρικής
Λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα του INBusinessNews σχετικά με τον ρόλο του Al Lakhani στην Τράπεζα Κύπρου, ο οίκος Alvarez & Marsal προέβη σε διαβήματα προς την Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να ξεκαθαρίσει ποιος είναι ο ακριβής τίτλος του κ. Lakhani. Συγκεκριμένα στο email που στάληκε από την Alvarez & Marsal στην Κεντρική αναφέρεται από τον διεθνή οίκο ότι ο Αl Lakhani είναι: merger integration specialist. Mάλιστα στέλεχος της Κεντρικής ξεκαθαρίζει πως ο Αl Lakhani είναι υπεύθυνος για θέματα ΙΤ (τεχνολογίας) που αφορούν στη συγχώνευση των συστημάτων της Λαϊκής με την Τράπεζα Κύπρου.

Σχόλιο INBusinessNews
Μια ανάγνωση του βιογραφικού του Al Lakhani δεικνύει ότι ο ρόλος ζητημάτων IT είναι αρμοδιότητας στελέχους με σαφώς πιο χαμηλή θέση στην ιεραρχία της Alvarez & Marsal. Εξάλλου, οι πηγές του INBusinessNews δεν επιδέχονται αμφισβήτησης σχετικά με τον ρόλο του κ. Lakhani, ενώ η τοποθέτηση από πλευράς Alvarez & Marsal ότι ο Al Lakhani ασχολείται με συστήματα και διαδικασίες ΙΤ στερείται σοβαρότητας και έλλειψης σεβασμού απέναντι στους λειτουργούς των ΜΜΕ και κατ' επέκταση στους αναγνώστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου