02 Μαΐου 2013

Προσπάθεια για τον επαναπατρισμό των αρχαιοελληνικών μνημείων


H Διαδικτυακή προσπάθεια για τον επαναπατρισμό των αρχαιοελληνικών μνημείων που εχει προκαλέσει μεγάλη αίσθηση.


Δευτέρα, 20/8/12

«Ήταν μέσα Αυγούστου του 2009, όταν ο φωτογράφος και συνθέτης Άρης Καλογερόπουλος επισκέφθηκε το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο. Περνώντας μέσα από τις αμέτρητες ελληνικές αίθουσες είδε κάτι που του προκάλεσε δέος, αλλά και μεγάλο πόνο. Δέος μπροστά στην απίστευτη ομορφιά των ελληνικών έργων τέχνης της κλασικής εποχής και πόνο γιατί τα αντικείμενα αυτά βρίσκονταν τόσο μακριά από τη γη που τα γέννησε».

Η διήγηση του Άρη Καλογερόπουλου, όπως αναγράφεται στην ιστοσελίδα της κίνησης «I am Greek and I want to go home» (www.iamgreek.gr), που δημιούργησαν μαζί με τον Αλέξη Μανθεάκη με σκοπό τον επαναπατρισμό των ελληνικών μνημείων, προκαλεί αίσθηση. «Μακριά από τον ήλιο και τον ουρανό της Ελλάδας, σπασμένα και κυρίως μισά, τα τμήματα του Παρθενώνα, ο οποίος στέκεται στην Αθήνα εδώ και χιλιάδες χρόνια, απλώς κρέμονται στερεωμένα, χωρίς κανένα νόημα», εξηγεί ο καλλιτέχνης, προσπαθώντας να περιγράψει την εσωτερική επιθυμία που τον οδήγησε στη λήψη και στη δημοσίευση των φωτογραφιών από τα «ξενιτεμένα» ελληνικά γλυπτά και αγάλματα.

Προσπάθεια για τον επαναπατρισμό των αρχαιοελληνικών μνημείων







Ο Άρης Καλογερόπουλος ζει και δραστηριοποιείται στο Όλντενμπουργκ της Γερμανίας. Η πρώτη φωτογραφία δημοσιεύτηκε στην προσωπική του σελίδα στο facebook, τον Φεβρουάριο του 2012. Ακολούθησαν πολλές άλλες, οι οποίες άρχισαν να αναμεταδίδονται από χιλιάδες ανθρώπους με εντυπωσιακό ρυθμό, προκαλώντας αίσθηση, δημόσια στήριξη, δράσεις και -τελικά- την κίνηση. Η επίσημη ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας έγινε πραγματικότητα στις 14 Ιουλίου 2012.

Πρώτη επαφή του εικονικού επισκέπτη είναι ένα βίντεο με φωτογραφίες, στις οποίες περίοπτη θέση έχει η εικόνα της Καρυάτιδας, της μοναδικής Κόρης του Ερεχθείου που βρίσκεται στο εξωτερικό. Οι μικρές, αλλά δυνατές φράσεις που τις συνοδεύουν, δίνουν τον τόνο: «Βοήθησέ με να γυρίσω στον τόπο μου», «Μπορείς να κλέψεις ένα άγαλμα, αλλά δεν μπορείς να κλέψεις την καταγωγή μου», «Με κρατάνε όμηρο», «Βοήθησέ με να γυρίσω σπίτι μου», «Γεννήθηκα στην Ελλάδα, οι αδελφές μου είναι εκεί», «Μόνη».


Μόλις πριν από λίγες μέρες, κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο η νέα εκστρατεία του «I am Greek and I want to go home». Επίκεντρό της, το βίντεο με τις ειδικά επεξεργασμένες φωτογραφίες, που αναπαριστούν περιβόητα μνημεία του κόσμου, μισοκατεστραμμένα, έτσι όπως τα φαντάστηκε ο καλλιτέχνης ότι θα διαμορφώνονταν αν ο γνωστός λόρδος του 19ου αιώνα τα είχε επισκεφτεί. Μια μικρή φράση, από την οποία κάθε φορά αλλάζει μόνο το όνομα της πόλης, τις συνοδεύει.






«Αν ο Έλγιν ήταν στο Παρίσι», ο πύργος του Άιφελ θα ήταν μισογκρεμισμένος. Αν είχε περάσει από τη Νέα Υόρκη, το Άγαλμα της Ελευθερίας θα ήταν κομματιασμένο. Ο Χριστός Λυτρωτής -το ορόσημο του Ρίο ντε Τζανέιρο- αποκεφαλισμένος. Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό, χωρίς τρούλο. Οι γιγαντιαίες μορφές των τεσσάρων Αμερικανών προέδρων από το Μνημείο του όρους Ράσμορ στην Ντακότα, κατακερματισμένες. «Ο Έλγιν, όμως, πέρασε από την Αθήνα», αναγράφεται στην τελευταία -ανεπεξέργαστη- φωτογραφία. Είναι ο Παρθενώνας.

Προσπάθεια για τον επαναπατρισμό των αρχαιοελληνικών μνημείων

ΒΙΝΤΕΟ: "Πως οι Γερμανοί έκλεψαν τα αρχαία μας και τα λεφτά μας"!

Προσπάθεια για τον επαναπατρισμό των αρχαιοελληνικών 
μνημείων
Συγκλονιστικά τα όσα ακούστηκαν στην ημερίδα που οργάνωσαν ΕΣΠΕΑ-ΑΝΕΑΕΔ με θέμα τις γερμανικές οφειλές από την περίοδο της κατοχής.

Οι τρεις ομιλητές πραγματικά καθήλωσαν το κοινό που κατέκλυσε το δημοτικό θέατρο του Δήμου Αγίου Δημητρίου. Δεν χρειάστηκε να προσπαθήσουν ιδιαίτερα, αφού τα στοιχεία που παρουσίασαν οι δύο πρώτοι, ο συγγραφέας-λαογράφος,δημοσιογράφος Γιώργος Λεκάκης και ο απόστρατος αξιωματικός και νομικός Άγγελος Παπαλεξόπουλος απέδειξαν το πλιάτσικο που υπέστη η Ελλάδα από τους Γερμανούς. Ο τρίτος ο συνταγματολόγος καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Γιώργος Κατρούγκαλος απέδειξε ότι για όλα αυτά υπάρχουν τρόποι διεκδίκησης και απόδοσης Δικαιοσύνης. Αρκεί η Ελλάδα να το επιδιώξει.

Ο Γιώργος Λεκάκης ξεκίνησε την ομιλία του επισημαίνοντας το εκπληκτικό:

“Οι σημαντικότερες συλλογές αρχαιοτήτων, σήμερα, στον πλανήτη θεωρούνται, κατά σειράν, της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας και τέταρτη της Ελλάδος, παρά το γεγονός ότι καμία από τις τρεις πρώτες χώρες δεν διαθέτει… αρχαία ιστορία!”
Αντλώντας στοιχεία από το βιβλίο ντοκουμέντο που έχει γράψει με τίτλο «Αρχαιοκαπηλίες των Γερμανών στην Ελλάδα επί Κατοχής» (εκδ. Κάδμος), ο Γιώργος Λεκάκης ξετύλιξε το «κουβάρι» των βανδαλισμών που υπέστη η πατρίδα μας σε μία από τις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της.

Βάση του βιβλίου αποτέλεσε η Επίσημη Έκθεση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος, του 1946, με τίτλο
«Ζημίαι των αρχαιοτήτων εκ του Πολέμου και των στρατών Κατοχής», ανατύπωση της οποίας, από το πρωτότυπο, παρατίθεται αυτούσια σε ειδικό κεφάλαιο του βιβλίου.

“ Θρηνήσαμε περί τους 1.100.000 πατριώτες, που έπεσαν θύματα της γερμανικής θηριωδίας. Και η αξία ανθρώπινων ζωών είναι ανεκτίμητη" επεσήμανε ο κ.Λεκάκης.

Οι υλικές ζημιές όμως μπορούν να αποτιμηθούν. Και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι:

8.500 κλεμμένα αντικείμενα (νεολιθικά, αρχαία, εκκλησιαστικά κειμήλια κ.ά.), η αξία των οποίων, όπως τόνισε ο Γιώργος Λεκάκης, ξεπερνά σήμερα, κατά πολύ, το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ!

«Αυτές οι κλοπές δεν παραγράφονται, ούτε απ’ την συνείδηση, αλλά ούτε και απ’ το Διεθνές Δίκαιο. Με άλλα λόγια, οι Γερμανοί δεν μας χρωστούν μόνο τα κατοχικά δάνεια», τονίζει ο Γιώργος Λεκάκης.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΕΚΑΚΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΕΣΠΕΑ-ΑΝΕΑΕΔ
  

Ο συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος ανέλυσε την νομική πλευρά του θέματος των γερμανικών οφειλών. Τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα να διεκδικήσει αυτά που οι Γερμανοί τις έκλεψαν κατά τη διάρκεια της κατοχής.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΟΥ Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ




Ο απόστρατος αξιωματικός και νομικός Άγγελος Παπαλεξόπουλος ανέλυσε στην δική του ομιλία με στοιχεία και αριθμούς το οικονομικό πλιάτσικο που έκαναν οι Γερμανοί. Έδωσε συγκεκριμένα νούμερα που πραγματικά συγκλονίζουν για τα χρήματα που έχασε η Ελλάδα από τους Γερμανούς και αναφέρθηκε στους λόγους που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν διεκδίκησε επί της ουσίας αυτά που μας ανήκουν.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Α.ΠΑΠΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ





Τα αρχαία που έκλεψαν οι Γερμανοί από την Ελλάδα,θα τα ζητήσει κανείς;

Οι Γερμανοί κατακτητές υποσχέθηκαν την τήρηση των ελληνικών νόμων περί αρχαιοτήτων. Αλλά η Ιστορία έχει αποδείξει πως οι εξουσιαστές και οι κατακτητές είναι αναιδείς και αλαζόνες. Απ’ τον κανόνα δεν εξαιρέθηκαν οι Γερμανοί – και πώς να το πράξει ένας λαός που πιστεύει πως είναι ανώτερος όλων των άλλων;..

Υποσχέθηκαν πως μετά τον πόλεμο, θα παραδώσουν τα προϊόντα ανασκαφών δια του γερμανικού Ινστιτούτου. 
Το ελληνικό υπουργείο έκαμε έκκληση (αρ. 36260/1198/13.7.1942) προς την ειδική γερμανική στρατιωτική υπηρεσία προστασίας μνημείων, περί τηρήσεως των αρχαιολογικών νόμων, αλλά οι Γερμανοί την επέστρεψαν πίσω αναιδέστατα ως απαράδεκτη.
Αξίζει να σημειωθεί, πως οι ναζί είχαν συγκροτήσει από την αρχή του Πολέμου έναν κατάλογο, με έργα διαφόρων δημόσιων συλλογών, που εξέφραζαν κατ’ αυτούς την… «γερμανικότητα». Και άρα, κατά την λογική τους, έπρεπε για τον λόγο αυτό να έρθουν στην Γερμανία…
Όταν οι Έλληνες αρχαιοφύλακες στην Κατοχή έκαμαν παρατηρήσεις στους κλέπτες Γερμανούς, η συνήθης απάντηση ήταν «μην ενδιαφέρεσθε, γιατί αυτά δεν είναι δικά σας…».
Ο κατάλογος αυτός δεν είναι ελλιπής. Είναι ελλιπέστατος. Είναι όμως μια πρώτη καταγραφή, ένα πρώτο σκαλοπάτι, ένα πρώτο βήμα. Ας ακολουθήσουν κι άλλα. Και το κυριώτερο είναι επίσημη καταγραφή, από το τότε ελληνικό κράτος…
Έστω και με μερικές δεκαετίες καθυστέρηση, ας διεκδικήσουμε ένα μεγάλο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ένα μεγάλο κομμάτι της ταυτότητάς μας και της προσωπικότητάς μας. Αυτές οι κλοπές δεν παραγράφονται, ούτε απ’ την συνείδηση, αλλά ούτε απ’ το Διεθνές Δίκαιο. Ας μην πέσουμε αμαχητί…”
kerberos-hellas
πηγηhttp://www.ellinikoarxeio.com/2012/08/prospatheia-epanapatrismou-mnimeion.html
Διαβάστε περισσότερα: http://www.ellinikoarxeio.com/2012/08/prospatheia-epanapatrismou-mnimeion.html#ixzz2S7m4Y9BQ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου