15 Ιουνίου 2014

Ντροπή! Παίρνουν πίσω το κοινωνικό μέρισμα!


Ντροπή! Παίρνουν πίσω το κοινωνικό μέρισμα!



Με πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα 1,3 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί το κοινωνικό μέρισμα, που μοίρασε προεκλογικά η κυβέρνηση καθώς και αυτό που σχεδιάζει να μοιράσει του χρόνου ισχυριζόμενη ότι τα χρήματα αυτά βρέθηκαν από το πρωτογενές πλεόνασμα του Προϋπολογισμού!

Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα αποκαλύπτει την αλήθεια και ξεσκεπάζει το ψέμα: Τις ενισχύσεις του κοινωνικού μερίσματος θα τις πληρώσουν ακριβά οι Ελληνες πολίτες ως εξής:

-Με επιπλέον μειώσεις στα καθαρά ποσά των συντάξεων,
-Με περικοπές στις στρατιωτικές προμήθειες,
-Με νέο ψαλίδισμα στις δημόσιες δαπάνες και με επαχθέστερη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων.

Οπως αποκαλύπτεται στη σελίδα 10 της πρόσφατης έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλαδα, ο απελθών υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας συμφώνησε κρυφά με την τρόικα να επιβάλει στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 τα νέα επαχθή δημοσιονομικά μέτρα για να καλύψει το πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος που προκάλεσαν στον φετινό Προϋπολογισμό οι ενισχύσεις του κοινωνικού μερίσματος, το εφάπαξ βοήθημα των 500 ευρώ που δόθηκε στους ενστόλους και οι οικονομικές ενισχύσεις προς τους αστέγους και τους ανασφάλιστους.

Τα πρόσθετα μέτρα θα καλύψουν, επίσης, και τη χασούρα που φέρνει στα δημόσια ταμεία η περικοπή των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του ΙΚΑ κατά 3,9%, την οποία διαφήμιζε προεκλογικά η κυβέρνηση ως... όφελος στην τσέπη του εργαζομένου!

Ειδικότερα, τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με την τρόικα προβλέπουν:

α) Την εφαρμογή ενός νέου συστήματος παρακράτησης φόρου εισοδήματος επί των συντάξεων, που θα μειώσει το καθαρό ποσό που εισπράττουν οι συνταξιούχοι. Το σύστημα αυτό προβλέπει τον υπολογισμό της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος με ενιαίο τρόπο για το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων βάσει της ισχύουσας φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς και συνταξιούχους. Με το σύστημα αυτό οι κρατήσεις φόρου επί των κύριων και των επικουρικών συντάξεων θα αυξηθούν σημαντικά, μειώνοντας αντίστοιχα τα καθαρά ποσά που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι. Το μέτρο αυτό αρχικά επρόκειτο να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2014, αλλά η κυβέρνηση ανέβαλε την εφαρμογή του λόγω των ευρωεκλογών. Τώρα που έχουν περάσει οι εκλογές, η κυβέρνηση σχεδιάζει να το εφαρμόσει από τον Ιούλιο ώστε να αποσπαστούν νωρίτερα από τις τσέπες των συνταξιούχων πάνω από 400.000.000 ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια και να προεισπραχθούν από το Δημόσιο.
β) Τη μείωση των ανώτατων ορίων δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού κατά 320.000.000 ευρώ.
γ) Περικοπές δαπανών ύψους περίπου 220.000.000 ευρώ, όπως τα έξοδα για στρατιωτικές προμήθειες (κατά περίπου 50.000.000 ευρώ), η μείωση των ανώτατων ορίων δαπανών των κονδυλίων εκτός Προϋπολογισμού (100.000.000 ευρώ) κ.ά.
δ) Τη μείωση των περιθωρίων αποσβέσεων των ελληνικών επιχειρήσεων και την υπαγωγή των ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών στο νέο επαχθές καθεστώς της επιβολής φόρου 26% στο σύνολο του καθαρού -πραγματικού ή τεκμαρτού- εισοδήματός τους. Τα μέτρα αυτά εκτιμάται ότι θα αποδώσουν επιπλέον έσοδα ύψους τουλάχιστον 350.000.000 ευρώ.


Πόσο θα μειωθούν οι συντάξεις

Μείωση των καθαρών συντάξεων κατά 2,8% έως και 7,5% (το οποίο μεταφράζεται σε μείωση από 27 έως και 200 ευρώ τον μήνα) φέρνει το νέο σύστημα υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης φόρου, το οποίο θα εφαρμοστεί τον ερχόμενο Ιούλιο με αναδρομική ισχύ.

Με το νέο σύστημα ο φόρος για τις επικουρικές συντάξεις δεν θα υπολογίζεται πλέον αυτοτελώς, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Το ποσό της επικουρικής σύνταξης θα προστίθεται στην κύρια σύνταξη και ο φόρος θα υπολογίζεται επί του συνόλου. Στο συνολικό ποσό θα παρακρατείται και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η συνολική σύνταξη ν' ανεβαίνει σε πολύ πιο υψηλά φορολογικά κλιμάκια, όπου ισχύουν μεγαλύτεροι συντελεστές φόρου, και η τελική επιβάρυνση -μέσω των μηνιαίων κρατήσεων φόρου- ν' αυξηθεί σημαντικά.


Στέλιος Κράλογλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου