17 Απριλίου 2015

Ν. Αφρική: Νέες επιθέσεις κατά μεταναστών στο Γιοχάνεσμπουργκ


Το σχήμα των επιθέσεων ήταν σχεδόν το ίδιο: οι ταραξίες επιτέθηκαν σε καταστήματα, τα λεηλάτησαν και καταδίωξαν τους ξένους.
Δώδεκα άνθρωποι συνελήφθησαν έπειτα από σειρά επιθέσεων που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ εναντίον καταστημάτων που οι ιδιοκτήτες τους είναι ξένοι, σε ένα νέο επεισόδιο ξενοφοβικής βίας η οποία ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου στο Ντέρμπαν (ανατολικά).
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι δράστες, που είχαν έρθει από μία εστία εργαζομένων,
επιτέθηκαν στους ξένους φωνάζοντάς τους να φύγουν από τη Νότια Αφρική.
Έκαψαν επίσης αυτοκίνητα και ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία, η οποία εξαπέλυσε πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα για να τους διαλύσει.
Πολλοί άνεργοι Νοτιοαφρικανοί κατηγορούν τους ξένους ότι παίρνουν τις δουλειές σε μία χώρα όπου το ποσοστό ανεργίας φθάνει το 24%.
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ;
Τα βίαια επεισόδια που συγκλονίζουν το Ντέρμπαν και τώρα το Γιοχάνεσμπουργκ, έχουν προκαλέσει τον θάνατο έξι ανθρώπων από τις αρχές του μήνα.
Χθες ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα απηύθυνε από το βήμα του κοινοβουλίου έκκληση για ηρεμία. «Καμία απογοήτευση και κανένας θυμός δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις επιθέσεις εναντίον ξένων υπηκόων και τη λεηλασία των καταστημάτων τους», είπε.
Τον Ιανουάριο, μία έκρηξη ξενοφοβικής βίας προκάλεσε τον θάνατο έξι ανθρώπων στο Σοβέτο, κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ. Το σχήμα των επιθέσεων ήταν σχεδόν το ίδιο: οι ταραξίες επιτέθηκαν σε καταστήματα, τα λεηλάτησαν και καταδίωξαν τους ξένους.
Το 2008, 62 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ένα χωρίς προηγούμενο κύμα ξενοφοβίας στη Νότια Αφρική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου