alt
Η Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Μαΐου. Είναι μία εκδήλωση η οποία αποκτά χρόνο με το χρόνο παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς η χελώνα αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες και απειλείται με εξαφάνιση. Στην Ελλάδα, τα φώτα της δημοσιότητας τραβούν οι θαλάσσιες χελώνες «Καρέτα-Καρέτα». Στη χώρα μας ωοτοκεί ο μεγαλύτερος πληθυσμός της Μεσογείου και βρίσκεται υπό την απειλή της ανθρώπινης δραστηριότητας. (sansimera..gr)
Η Χελώνα στην Ελληνική Ιερή Παράδοση
Στην ελληνική Ιερή Παράδοση με το όνομα Χελώνη είναι γνωστή μία Ορεάδα Νύμφη από την Αρκαδία, ή απλώς μία νέα κοπέλα, που κάποτε, σύμφωνα με μύθο του Αισώπου, έκανε το λάθος να μην καταδεχθεί να παραστεί στους θεϊκούς γάμους του Δία και της `Ηρας. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, η Χελώνη πήγε στους γάμους, αλλά ήταν άτακτη και ασεβής. Για να την τιμωρήσουν για την περιφρόνησή της αυτή, οι θεοί την μεταaltμόρφωσαν στο ομώνυμο ζώο, τη χελώνα, καταδικάζοντάς την έτσι σε αιώνια σιωπή (η χελώνα συμβόλιζε τη σιγή στην αρχαία Ελλάδα). Από το κέλυφός της ο θεός Ερμής αργότερα θα κατασκεύαζε την πρώτη λύρα τεντώνοντας χορδές στην κοίλη πλευρά του.
Επίσης  η Δρυόπη ήταν κόρη του βασιλιά Δρύοπα, που φύλαγε τα κοπάδια του πατέρα της κοντά στο όρος Οίτη. Οι Αμαδρυάδες την προσέλκυσαν στις συντροφιές τους και της δίδαξαν τους χορούς και τα τραγούδια που άρεσαν στους θεούς. Σε αυτό το περιβάλλον την είδε ο θεός Απόλλων και την ερωτεύθηκε. Για να την πλησιάσει, μεταμορφώθηκε σε χελώνα. Οι κόρες διασκέδασαν με το ζώο και τελικώς η Δρυόπη το μετέφερε στο ανάκτορο του Δρύοπα. Σε κατάλληλη ευκαιρία ο Απόλλων μεταμορφώθηκε από χελώνα σε φίδι και ενώθηκε με τη Δρυόπη, η οποία κατατρομαγμένη δεν είπε λέξη στους γονείς της. Παντρεύτηκε όσο πιο γρήγορα γινόταν τον Ανδραίμονα, γιο του Οξύλου. Από τον γάμο αυτό γεννήθηκε ο Άμφισσος, που ίδρυσε την ομώνυμη πόλη. Αυτοί altοι μύθοι είναι μόνο ένα μικρό δείγμα για την χελώνα, στην altελληνική μυθολογία
Η χελώνα και η … κεφαλαιοκρατία
Ο βασιλιάς Φείδων έπλασε τα ασημένια νομίσματα στην Αίγινα, στο ναό της θεάς της φρόνησης και του πολέμου Αθηνάς Αφαίας, και χάραξε τα νομίσματα altμε μια Χελώνα, η οποία χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα ως σύμβολο της κεφαλαιοκρατίας. Τα νομίσματα Χελώνες ήταν το πρώτο μέσο ανταλλαγής που δεν υποστηρίχτηκε από ένα πραγματικό αγαθό αξίας. Έγιναν αποδεκτά ευρέως και χρησιμοποιήθηκαν ως διεθνές μέσο ανταλλαγής μέχρι τις ημέρες του Πελοποννησιακού Πολέμου.
Η χελώνα ως σύμβολο σήμεραalt
To εθνόσημο των Σεϋχελλών έχει έναν θυρεό με μίαχελώνα σε πράσινο.
alt
Το εθνόσημο των Νησιών Καϋμάν αποτελείται από έναν θυρεό, με τρία πράσινα αστέρια- σύμβολα των τριών κατοικημένων νησιών- να καταλαμβάνουν τα δύο τρίτα του. Τα άστρα βρίσκονται σε λευκές και μπλε κυματιστές γραμμές. Πάνω πάνω στο θυρεό βρίσκεται σε κόκκινο φόντο ένα λιοντάρι, με το ένα το πόδι έντονα υψωμένο, σύμβολο της Βρετανίας. Πάνω από το θυρεό βρίσκεται μια πράσινηχελώνα, που ακουμπάει σε σκοινί, που συμβολίζει τη βιοτεχνία ψάθας;.
Ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ
ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΣΕ Ο ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ…
Readers may remember the rather comical practice ofValéry Giscard d’Estaing as he led the proceedings of the European Union’s (EU) constitutional convention during its fourteen month sitting until July 11, 2003. Quoting a report carried in the Irish Times the following day:
dragon turtle1
………………………………………………………..συνεχείστε…