22 Σεπτεμβρίου 2008

Τα ξενόφερτα δένδρα ,φυτά και ζώα απειλή για την Ελληνική χλωρίδα και πανίδα,αλλά και για τους ανθρώπους!!!!

Διαβάζοντας την παρακάτω είδηση,θυμηθήκαμε την...προσφορά που έκανε πέρυσι το Ισραήλ,μετά την καταστροφική πυρκαγιά που κατέκαψε και τον Κρόνιο Λόφο στην Ιεράν Άλτιν,να στείλει 10000 δένδρα στην Αρχαία Ολυμπία για δενδροφύτευση!!!!!!
__________________________________________________________________
http://www.in.gr/ http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=940449&lngDtrID=252
22/09/08 19:00
«Ύπουλοι» εισβολείς
Ορδές ξενόφερτων φυτών απειλούν τα ελληνικά οικοσυστήματα

Όπου κι αν κοιτάξει κανείς στην Ελλάδα, η ασιατική Ailanthus altissima (βρωμοκαρυδιά) είναι παρούσα
Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Ο αριθμός των ξενικών φυτών που εισβάλλουν στην Ευρώπη έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 25 χρόνια, διαπιστώνει μελέτη σε 48 ευρωπαϊκές χώρες και περιοχές. Συνολικά 327 ξένα είδη χλωρίδας εντόπισαν στην Ελλάδα οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Αθηνών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα DAISIE.

«Τα ξενικά είδη θεωρούνται μια από τις σημαντικότερες απειλές για τα οικοσυστήματα καθώς ανταγωνίζονται τα ντόπια είδη, αλλάζουν τη δομή της βιοκοινότητας και επηρεάζουν την παραγωγικότητά τους» εξήγησε στο in.gr/news η Μαργαρίτα Αριανούτσου, καθηγήτρια Οικολογίας στη Σχολή Βιολογίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών και επικεφαλής της ελληνικής ομάδας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η «βρωμοκαρυδιά» ή Ailanthus altissima, ένα ασιατικό δέντρο που έφτασε στην Ευρώπη από την Κίνα τον 18ο αιώνα και πλέον απαντάται παντού στην Ελλάδα, ακόμα και στους δρόμους της Αθήνας.

Δύο ακόμα επιτυχημένοι παρείσακτοι είναι το Οxalis pes-caprae, ένα φυτό με όμορφα κίτρινα λουλούδια, γνωστό σε ορισμένες περιοχές ως ξινοτρίφυλλο ή ξυνήθρα, καθώς και η Ambrosia, ζιζάνιο που παράγει ένα από τα ισχυρότερα αλλεργιογόνα.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, 5.789 είδη ξενικών φυτών αναγνωρίστηκαν στη νέα μελέτη, συγκριτικά με μόλις 1.568 το 1980, αναφέρουν στην επιθεώρηση Preslia οι ερευνητές του προγράμματος.

Εκτιμούν μάλιστα ότι κάθε χρόνο καταφθάνουν στην ήπειρο έξι νέα είδη. Από τους εισβολείς αυτούς, τα δύο τρίτα μεταφέρονται χωρίς πρόθεση, συχνά ως «λαθρεπιβάτες» των ανθρώπινων μετακινήσεων.

Οι υψηλότεροι αριθμοί ξενικών φυτών καταγράφονται στο Βέλγιο, τη Βρετανία και την Τσεχία.

Όσον αφορά τα ξενικά ζώα, ο αριθμός τους στην Ελλάδα εκτιμάται γύρω στα 330 είδη.

Newsroom ΔΟΛ


Επιστήμη - Τεχνολογία: Περισσότερες ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου