12 Ιουνίου 2009

Οι επιδοτήσεις,τα πρόστιμα και οι παρανομίες των κυβερνήσεων.

Δείτε εδώ τι γράφαμε την ημέρα των εκλογών για τους παπαγάλους της ΝΕΤ,οι οποίοι μεσημεριάτικα προσπαθούσαν να "υπενθυμίσουν" στους αγρότες ότι ζουν με λεφτά της Ε.Ε.,στην προσπάθειά τους να αγρεύσουν ψήφους...επιδοτούμενους!Τώρα τι έχουν να πουν;Μάλλον δεν βγάζουν άχνα...Μπορεί και να ακουστεί κανένα ευτράπελο περί...κλεπτών αγροτών!

Πρόστιμο από Ε.Ε. για τις αγροτικές επιδοτήσεις
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100006_12/06/2009_318300

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξελλες Κωνσταντινου Kαλλεργη

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια της Ελλάδας να ακυρώσει δικαστικά το βαρύτατο πρόστιμο ύψους σχεδόν 250 εκατομμυρίων ευρώ που της επέβαλε τον Δεκέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις... συνήθεις παρανομίες, κομπίνες και κάθε είδους λάθη στην επιδότηση των αγροτών, αυτή τη φορά για την περίοδο 1999-2004.

Με χθεσινή του απόφαση το Πρωτοδικείο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στο οποίο είχε προσφύγει η Αθήνα, απέρριψε την προσφυγή της χώρας, επιβαρύνοντάς την επιπλέον με τα δικαστικά έξοδα και ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό «λογαριασμό» στα 244,2 εκατομμύρια ευρώ. Το «πρόστιμο» είναι στην πραγματικότητα παρακράτηση των αντιστοίχων κονδυλίων από τις τρέχουσες τακτικές επιδοτήσεις της Ενωσης, το δε συγκεκριμένο ποσό των 244,2 εκατομμυρίων δεν είναι παρά ένα από πολλά που έχει κληθεί και, όσο δεν αλλάζουν τα πράγματα, θα συνεχίσει να καλείται να επιστρέψει η Ελλάδα στο κοινοτικό ταμείο Η απόφαση αφορά κυρίως κομπίνες και αδυναμία ελέγχου στους τομείς του ελαιολάδου, του βάμβακος και των οπωροκηπευτικών, με την απόφαση της Επιτροπής να βρίθει... κοσμητικών σχολίων όπως «βασικοί έλεγχοι δεν εφαρμόζονται ή εφαρμόζονται ελλιπώς ή με περιορισμένη συχνότητα ώστε να μην επαρκούν», ή «εφαρμόζονται όλοι οι βασικοί έλεγχοι, αλλά όχι στον αριθμό, συχνότητα ή βάθος που απαιτείται».

Αποτέλεσμα αυτού είναι να μη γνωρίζει σχεδόν κανείς τι παράγει ποιος και, κυρίως, σε τι ποσότητα και από τι μεγέθους καλλιεργούμενη έκταση, παράμετροι που είναι κρίσιμες για τη σωστή και νόμιμη απόδοση των επιδοτήσεων, χωρίς τις διαβόητες πολυώροφες καλλιέργειες ή χωρίς να ζυγίζει το βαμβάκι όσο το ατσάλι...

Για παράδειγμα, στους «ελέγχους» που υποτίθεται ότι πραγματοποιούσε το κράτος στους βαμβακοπαραγωγούς δεν γινόταν συγκεκριμένος γεωγραφικός εντοπισμός των αγροτεμαχίων, συχνά δε «οι έλεγχοι γίνονταν μετά τη συγκομιδή», ενώ στα αμπέλια υπήρχε περίπου θεσμοθετημένη υπερεκτίμηση κατά περίπου 20% της καλλιεργούμενης έκτασης.

Ετσι, όπως το θέτει το Δικαστήριο «κατόπιν όλων των ανωτέρω σκέψεων, η προσφυγή είναι απορριπτέα στο σύνολό της» κι έρχεται να προστεθεί στα πολλά άλλα πρόστιμα για παρανομίες στις επιδοτήσεις που ήδη επιβαρύνουν την Ελλάδα, με πολύ πρόσφατα παραδείγματα πρόστιμο 130 εκατομμυρίων μόνο για ορισμένες καλλιέργειες και μόνο για τη διετία 2005-2006 και άλλων 150 εκατομμυρίων τον Δεκέμβριο, πάλι για αμαρτίες στο βαμβάκι και το ελαιόλαδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου