01 Μαρτίου 2011

Γαλλία-Λιβύη: Προτεραιότητα η ανθρωπιστική βοήθεια και όχι η στρατιωτική δράση.

Η δήλωση αυτή κυβερνητικού εκπροσώπου έρχεται μια ημέρα μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι ναυτικές και αεροπορικές τους δυνάμεις προσεγγίζουν τη χώρα αυτή 
"Η" Online 1/3 12:06


Η Γαλλία ανακοίνωσε την Τρίτη  ότι η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να είναι η προτεραιότητα για τη Λιβύη και όχι η στρατιωτική δράση για την απομάκρυνση του Μουάμαρ Καντάφι.
Η δήλωση αυτή κυβερνητικού εκπροσώπου έρχεται μια ημέρα μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι ναυτικές και αεροπορικές τους δυνάμεις προσεγγίζουν τη χώρα αυτή.

Η γαλλική κυβέρνηση έστειλε δύο αεροπλάνα με ιατρικό εξοπλισμό και προσωπικό στην πόλη της Βεγγάζης, ο έλεγχος της οποίας είναι τώρα στα χέρια των αντικαθεστωτικών. Το Παρίσι αναμένεται να στείλει περισσότερα αεροπλάνα με ανθρωπιστική βοήθεια, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Φρανσουά Μπαρουέν.

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα στρατιωτικής δράσης για την απομάκρυνση του Καντάφι, ο Μπαρουέν είπε σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2: "αυτό δεν αποτελεί προτεραιότητα. Η προτεραιότητα είναι η ανθρωπιστική βοήθεια".

 Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι πολεμικά πλοία και αεροσκάφη τους προσεγγίζουν τη Λιβύη και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι η κυβέρνησή του εξετάζει την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη προκειμένου να προστατευθεί ο λαός από τις επιθέσεις του Καντάφι.

"Είμαστε κατατρομοκρατημένοι με αυτό που συμβαίνει" στη Λιβύη, είπε ο Μπαρουέν. "Συντονιζόμαστε με άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας".

Η Γαλλία και η Βρετανία έχουν ζητήσει τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου κορυφής, ίσως εντός της εβδομάδας, για να συζητηθεί η εξέγερση στη Λιβύη.

Καθώς οι διεθνείς πιέσεις αυξάνονται επί του Καντάφι, οι πιστές σε αυτόν δυνάμεις συγκεντρώθηκαν σήμερα στο δυτικό μέρος της χώρας, σύμφωνα με κατοίκους, καθώς ο λίβυος ηγέτης δίνει μάχη για να κρατηθεί στην εξουσία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου